Happy zijn? Minder moeten en meer genieten is de truc!
arrow_drop_up arrow_drop_down

Happy zijn? Minder moeten en meer genieten is de truc!

Iedere dag is mijn voornemen: minder moeten en meer genieten. Soms lijkt het namelijk wel of we zijn vergeten HOE we moeten genieten. De hele dag door moeten we van alles van ons zelf en ontzeggen we ons tegelijkertijd minstens zoveel.

Kijk maar eens naar jezelf: hoe vaak gebruik jij het woord ‘moeten’? De hele dag is een aaneenschakeling van dingen die we MOETEN doen. Door dit constante MOETEN ervaren we aan één stuk door stress en gunnen we onszelf niet de rust om los te komen van deze ongezonde hormonen.

Minder moeten en meer genieten: hoe dan?

Ik wil je dus vragen om dit jaar eens meer te gaan genieten. Natuurlijk weet ik wel dat er genoeg dingen zijn die ook echt MOETEN gebeuren. Toch kun je ook in deze dingen meer genieten. Door de vorm te veranderen of je mindset natuurlijk.

Zoek een leuke baan

Zo kun je bijvoorbeeld werk gaan doen wat je leuk vindt. Daar heb je een keuze in. Hoe vaak zie je wel niet mensen die met een chagrijnig hoofd doen wat ze doen? Veel te vaak. Zo zonde van je tijd! En je bent niet alleen jezelf tot last maar vaak ook een ander.

Iedereen heeft bijvoorbeeld wel eens te maken gehad met iemand bij de klantenservice die nul komma nul klantgericht is. Die niet bereid is om mee te denken en jou van dienst te zijn.

Ga dan alsjeblieft wat anders doen. Drie partijen worden in dat geval namelijk benadeeld: de persoon zelf, de persoon die de klantenservice belt én het bedrijf waar de persoon in kwestie voor werkt.

Meer genieten? Verander je mindset

Vraag jezelf dus eens af: als ik mijn werk niet leuk vind, wie benadeel ik daar nog meer mee? En ben je niet direct in de mogelijkheid om te veranderen van baan, probeer dan in ieder geval je mindset te veranderen. Dit scheelt al de helft.

Als je denkt dat het een vervelende klus is, dan is het ook een vervelende klus. Als je het voor elkaar krijgt om te denken dat het wel meevalt, zal het ook echt meevallen. Jouw gedachten bepalen je gevoel dus probeer iets minder erg te maken door er anders over te denken.

Meer genieten? Maak er ZELF een feestje van

Daarnaast kun je de dingen die je moet doen gewoon een stukje leuker maken. Maak bijvoorbeeld een feestje van de huishoudelijke klussen. Zet een leuk muziekje op als je moet stofzuigen, vouw de was terwijl je je favoriete netflix serie kijkt en gun jezelf een koffiepauze in de zon als je de ramen aan het wassen bent.

Stel jezelf ook eens vaker de vraag: wat wil ik nou eigenlijk? In plaats van dat alles altijd in het teken staat van een ander. Vraag niet meer aan je partner en kinderen wat ze willen eten, kook lekker waar je zelf zin in hebt.

Of ongetwijfeld ook een hele herkenbare, ga voortaan verjaardagen en feestdagen inrichten zoals als JIJ dat wilt in plaats van je te schikken in de wensen van een ander.

Stop met zoveel te moeten van jezelf

Maar de allerbelangrijkste: moet gewoon niet zoveel van jezelf. Neem de tijd om te genieten van al het moois het leven je biedt. Laat af en toe de boel de boel en ga knutselen met je dochter, voetballen met je zoon of spontaan uit eten met je lief.

Dan is het maar even wat langer een bende in huis. De enige die daar last van heeft ben je waarschijnlijk zelf. En dat is alleen een kwestie van je eigen lat wat lager leggen toch? En als je partner begint te zeiken laat je dit artikel maar even lezen en zeg je  dat het moest van mij.

Minder stress = meer genieten

Daarbij komt, als je minder moet van jezelf ervaar je minder stress. Stress ontstaat namelijk als je iets moet of wilt maar je tegelijkertijd weet dat het eigenlijk niet kan. Je probeert dan een situatie onder controle te krijgen die niet of nauwelijks onder controle te houden is.

Dus de simpele oplossing is: laat de teugels een beetje vieren en geniet wat meer. Zo ontstaan minder stressvolle situaties en doordat je meer geniet van het leven kun je de stress die je toch hebt snel weer loslaten. Twee vliegen in één klap dus.

meer genieten

Wil je meer genieten? 6 simpele tips waarmee het zeker lukt!

Wil jij minder moeten en meer genieten van het leven? Deze simpele tips zijn voor iedereen te realiseren en kosten vrijwel niks. Ik zou zeggen, ga er mee aan de slag!

1. Knuffelen

Probeer zoveel mogelijk te knuffelen. Met mensen, met dieren, zelfs knuffelen met een knuffel heeft effect. Het geeft je een gevoel van troost, liefde en warmte. Wanneer je knuffelt met mensen en dieren komt er zelfs een speciaal soort hormoon vrij, oxytocine genoemd.

Dit hormoon wordt ook wel gelukshormoon genoemd en geeft je zoals de naam al zegt een geluksgevoel. Dus waar wacht je nog op? Grijp de eerste en de beste in de buurt en knuffel er op los!

2. Open je zintuigen

Door je zintuigen te openen ga je meer in het nu leven. En het nu is natuurlijk het enige moment waarin je überhaupt kan genieten. Genieten doe je niet gisteren. Genieten doe je niet straks of morgen. Genieten doe je nu. Door ècht te kijke, ècht te luisteren, ècht te voelen en ècht te ruiken leef je intenser en in het moment. Je beseft je eerder en vaker hoe mooi het leven kan zijn. Als je het maar wilt zien.

3. Een eenvoudig leven

Maak je leven zo eenvoudig mogelijk. Ik bedoel niet per definitie met zo min mogelijk spullen. Ik bedoel: verwijder vooral de ballast waar je niet gelukkig van wordt. De dingen waar je tijd aan kwijt bent, waar je eigenlijk geen tijd aan kwijt zou willen zijn.

Dit kan de televisie zijn maar ook die vriendin die je energie opslurpt. Dit kan de tweede auto in het gezin zijn die ook onderhouden moet worden maar ook de dingen op je werk waar je ongelukkig van wordt. Kijk kritisch naar alles wat je doet op een dag en schrap de dingen waar je niet van geniet.

4. Lach om jezelf

Neem het leven niet al te serieus en probeer wat vaker om jezelf te lachen. Je kunt volledig in de stress schieten als je een fles ranja laat vallen vlak voor je de deur uit moet. Maar je kunt er ook voor kiezen om om jezelf te lachen en denken: wat ben ik toch een enorme kluns! Typisch iets voor mij!

Het scheelt je natuurlijk niks in de tijd die je kwijt bent aan het opruimen maar het scheelt je wel enorm in hoe je je voelt tijdens het opruimen. En ook daarna trouwens. Het is allemaal zo erg als jij het zelf maakt.

5. Koop bloemen voor jezelf

Je kunt je er over frustreren dat je ze niet van je partner krijgt maar je kunt ze ook gewoon zelf kopen. Het hoeft natuurlijk niet zo’n dure bos te zijn van de bloemist. Ga gewoon lekker naar de markt en scoor een paar bossen tulpen. Zet ze in een mooie vaas en je hebt er een week lang plezier van. Bloemen in huis geven je een goed gevoel.

6. Regel een massage

Een beetje in lijn met het eerste punt maar een massage is toch echt wel op en top genieten. Je kunt ervoor kiezen om naar een professionele masseur te gaan maar je kunt natuurlijk ook je partner even lief aankijken. Die wil waarschijnlijk op een gegeven moment wel de rollen omdraaien maar geven is natuurlijk net zo fijn als ontvangen. Ok, dat is in mijn ogen niet helemaal waar maar lief zijn voor je lief geeft ook een goed gevoel toch?

Meer lezen over meer genieten in het leven?

In onderstaande artikelen vind je meer tips over hoe je positiever in het leven kan staan en kunt leren meer te genieten van al het moois het nieuwe jaar je te bieden heeft.

Leer een eenvoudig leven te leven: 5 stappen en 18 tips

Positief denken: dit is het en zo leer je het!

Ben jij ook een pleaser? Na dit inzicht kies je voor jezelf

Oefeningen om stress te verminderen? Dit inzicht werkt veel beter

Change of Heart Community

Oh, en voel je trouwens ontzettend welkom om GRATIS lid te worden van de Change of Heart Community. Dè plek waar je moet zijn als je alles uit het leven wilt halen wat er in zit. Hier kun je je gratis aanmelden.

Reactie plaatsen

Wij maken gebruik van cookies