De 15 allerbeste tips om Meer te Genieten van het Leven!

De 15 allerbeste tips om Meer te Genieten van het Leven!

Minder moeten en meer genieten. Klinkt je ongetwijfeld als muziek in de oren. Mij in ieder geval wel. Soms lijkt het namelijk wel of we zijn vergeten HOE we moeten genieten. De hele dag door moeten we van alles van ons zelf en ontzeggen we ons tegelijkertijd minstens zoveel.

Kijk maar eens naar jezelf: hoe vaak gebruik jij het woord ‘moeten’? De hele dag is een aaneenschakeling van dingen die we MOETEN doen. Door dit constante ‘moeten’ ervaren we aan één stuk door stress en gunnen we onszelf niet de rust om los te komen van deze ongezonde hormonen.

Minder moeten en meer genieten: hoe dan?

Ik wil je dus vragen om van nu af aan eens meer te gaan genieten. Natuurlijk weet ik wel dat er genoeg dingen zijn die ook echt MOETEN gebeuren. Toch kun je ook bij het uitvoeren van deze ‘moet’ dingen meer genieten. Door de vorm te veranderen of je mindset natuurlijk.

Inhoudsopgave

meer genieten

Wat is genieten?

Voor ik aan de tips begin wil ik even kort inzoomen op wat genieten nou eigenlijk is. Genieten heeft te maken met het hebben van positieve en prettige gevoelens. Wanneer iemand dit ervaart is voor iedereen anders maar in the end is het voor iedereen hetzelfde. Lekker vaag he?

Genieten heeft alles te maken met je bewust zijn van al het moois dat er in het moment is. Eigenlijk kun je dus ieder moment van de dag genieten, zolang je je er maar bewust van bent dat je de optie hebt om te genieten. Je kan er namelijk voor kiezen.

Ok, dit is nog steeds een beetje abstract. Ik maak het wat concreter.

Genieten van het leven doe je in het nu

Genieten van het leven doe je in het nu. Tegenwoordig zijn we zo bezig met alle doelen die we willen bereiken en alle dingen die we moeten doen, dat we haast vergeten dat we leven in het NU.

Het ‘nu’ is het enige wat er bestaat en toch zitten we het grootste gedeelte van de dag met ons hoofd in de toekomst. We denken aan wat me moeten doen en wat we nog willen bereiken. Een ander groot deel van de dag zitten we met ons hoofd in het verleden. Vaak denkend aan wat we anders hadden kunnen doen.

Als je dus meer wilt genieten van het leven is het de kunst om jezelf af en toe terug te halen naar waar je eigenlijk bent. Kijk weer eens écht naar al het moois wat te zien is om je heen. Snuif eens bewust de frisse buitenlucht op. Sta eens stil om even te luisteren naar de merel die zit te fluiten op het dak.

Pak zo vaak als je kan die kleine momentjes waar je zo intens van kan genieten. En echt waar, ze zijn er de hele dag door. Je moet ze alleen willen zien, horen, ruiken, voelen en proeven.

Het belang van genieten van het leven

Uit wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van mindfulness is gebleken dat het van groot belang is om met regelmaat te genieten van het leven. Je leven wordt rijker wanneer je alles wat je doet met échte aandacht doet. En omdat je je meer bewust bent van hetgeen je doet zal je er ook meer van kunnen genieten.

Wanneer je meer in het nu leeft ervaar je minder stress (stress ontstaat immers in je hoofd) en je functioneert beter. Bijkomend voordeel is dat je lastige emoties eerder kan verwerken omdat je bewuster omgaat met je gedachten en gevoelens.

Wil je meer genieten? 15 tips waarmee het zeker lukt!

Wil jij minder moeten en meer genieten van het leven? Deze simpele tips zijn voor iedereen te realiseren en kosten vrijwel niks. Ik zou zeggen, ga er mee aan de slag!

1. Meer genieten? Verander je mindset

Linksom of rechtsom, we moeten allemaal soms dingen doen die we niet leuk vinden. Daar doe je gewoonweg niets aan. Je hebt hierbij gelukkig wél de keuze om te bepalen met welke mindset je dat rotklusje gaat doen.

Als je namelijk denkt dat het een vervelende klus is, dan is het ook een vervelende klus. Maar als je het voor elkaar krijgt om te denken dat het wel meevalt, zal het ook echt meevallen. Jouw gedachten bepalen je gevoel dus probeer iets minder erg te maken door er anders over te denken.

2. Meer genieten? Maak er ZELF een feestje van

Daarnaast kun je de dingen die je moet doen gewoon een stukje leuker maken. Maak bijvoorbeeld een feestje van de huishoudelijke klussen. Zet een leuk muziekje op als je moet stofzuigen, vouw de was terwijl je je favoriete Netflix serie kijkt en gun jezelf een koffiepauze in de zon als je de ramen aan het wassen bent.

Stel jezelf ook eens vaker de vraag: wat wil IK nou eigenlijk? In plaats van dat alles altijd in het teken staat van een ander. Vraag niet meer aan je partner en kinderen wat ze willen eten, kook lekker waar je zelf zin in hebt.

Of ongetwijfeld ook een hele herkenbare, ga voortaan verjaardagen en feestdagen inrichten zoals als JIJ dat wilt in plaats van je te schikken in de wensen van een ander.

3. Stop met zoveel te moeten van jezelf

Dit is een hele belangrijke: moet gewoon niet zoveel van jezelf! Neem de tijd om te genieten van al het moois het leven je biedt. Laat af en toe de boel de boel en ga knutselen met je dochter, voetballen met je zoon of spontaan uit eten met je lief.

Dan is het maar even wat langer een bende in huis. De enige die daar last van heeft ben je waarschijnlijk zelf. En dat is alleen een kwestie van je eigen lat wat lager leggen toch? En als je partner toch begint te zeiken laat je dit artikel maar even lezen en zeg je  dat het moest van mij.

4. Minder stress = meer genieten

Daarbij komt, als je minder moet van jezelf ervaar je minder stress. Stress ontstaat namelijk als je iets moet of wilt maar je tegelijkertijd weet dat het eigenlijk niet kan. Je probeert dan een situatie onder controle te krijgen die niet of nauwelijks onder controle te houden is.

Dus de simpele oplossing is: laat de teugels een beetje vieren en geniet wat meer. Zo ontstaan minder stressvolle situaties en doordat je meer geniet van het leven kun je de stress die je toch hebt snel weer loslaten. Twee vliegen in één klap dus.

meer genieten

5. Knuffelen

Probeer zoveel mogelijk te knuffelen. Met mensen, met dieren, zelfs knuffelen met een knuffel heeft effect. Het geeft je een gevoel van troost, liefde en warmte. Wanneer je knuffelt met mensen en dieren komt er zelfs een speciaal soort hormoon vrij, oxytocine genoemd.

Dit hormoon wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en geeft je zoals de naam al zegt een geluksgevoel. Dus waar wacht je nog op? Grijp de eerste en de beste in de buurt en knuffel er op los!

6. Roep positieve emoties op

Als je merkt dat je even in een niet al te best humeur bent kan het lastig zijn om te genieten van de mooie en fijne dingen in het moment. Het kan dan helpend zijn om eerst wat positieve gedachten op te roepen.

Positieve gedachten zorgen namelijk automatisch voor een prettiger gevoel. Vanuit daar is het een stuk makkelijker om weer te genieten. Positieve gedachten kun je oproepen door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wat gaat er goed in mijn leven?
  • Waar ben ik dankbaar voor?
  • Waar ben ik trots op?

Wanneer je de antwoorden op deze vragen opschrijft zal het effect nog intenser zijn. Gedachten vervliegen namelijk snel maar als ze op papier staan blijven ze een stuk beter hangen.

7. Een eenvoudig leven

Maak je leven zo eenvoudig mogelijk. Ik bedoel niet per definitie met zo min mogelijk spullen. Ik bedoel: verwijder vooral de ballast waar je niet gelukkig van wordt. De dingen waar je tijd aan kwijt bent, waar je eigenlijk geen tijd aan kwijt zou willen zijn.

Dit kan de televisie zijn maar ook die vriendin die je energie opslurpt. Dit kan de tweede auto in het gezin zijn die ook onderhouden moet worden maar ook de dingen op je werk waar je ongelukkig van wordt. Kijk kritisch naar alles wat je doet op een dag en schrap de dingen waar je niet van geniet.

Wil je nou meer lezen over hoe je eenvoudiger kunt leven en meer kunt genieten van het leven? Dit boek van Mark Verhees is een echte aanrader. Leest makkelijk weg en je krijgt ook echt zin om zijn manier van denken toe te passen in je leven.

 

meer genieten

8. Lach om jezelf

Neem het leven niet al te serieus en probeer wat vaker om jezelf te lachen. Je kunt volledig in de stress schieten als je een fles ranja laat vallen vlak voor je de deur uit moet. Maar je kunt er ook voor kiezen om om jezelf te lachen en denken: wat ben ik toch een enorme kluns! Typisch iets voor mij!

Het scheelt je natuurlijk niks in de tijd die je kwijt bent aan het opruimen maar het scheelt je wel enorm in hoe je je voelt tijdens het opruimen. En ook daarna trouwens. Het is allemaal net zo erg als jij het zelf maakt.

9. Zoek avontuur op

Als je meer wilt genieten van het leven is het slim om wat vaker buiten je comfort zone te treden. Wijk eens af van de gebaande paden en durf eens je eigen grenzen over te gaan. Je maak niet alleen je eigen wereld groter, het geeft ook nog eens een fantastisch gevoel als je iets hebt gedaan wat je eigen best spannend vond.

Het hoeven helemaal geen grote dingen te zijn zoals uit een vliegtuig springen (staat nog op mijn bucket list). Ik ben bijvoorbeeld een paar jaar geleden voor het eerst alleen uit eten gegaan. Ik vond het rete spannend maar het was super leuk om te doen. Tegenwoordig vind ik dit niet spannend meer maar het is voor mij wél echt een moment om van te genieten.

10. Koop bloemen voor jezelf

Je kunt je er over frustreren dat je ze niet van je partner krijgt maar je kunt ze ook gewoon zelf kopen. Het hoeft natuurlijk niet zo’n dure bos te zijn van de bloemist. Ga gewoon lekker naar de markt en scoor een paar bossen tulpen. Zet ze in een mooie vaas en je hebt er een week lang plezier van. Bloemen in huis geven je een goed gevoel.

11. Regel een massage

Dit vind ik dus ECHT GENIETEN. Volledig in de ontspanning en je laten masseren. Je kunt ervoor kiezen om naar een professionele masseur te gaan maar je kunt natuurlijk ook je partner even lief aankijken.

Die wil waarschijnlijk op een gegeven moment wel de rollen omdraaien maar geven is natuurlijk net zo fijn als ontvangen. Ok, dat is in mijn ogen niet helemaal waar maar lief zijn voor je lief geeft ook een goed gevoel toch?

meer genieten

12. Zoek een leuke baan

Als je meer wilt genieten van het leven is het heel belangrijk dat je leuk werk hebt. Daar heb je een keuze in. Dat zal vast niet iedereen met mij eens zijn maar ik ben er van overtuigd dat iedereen werk kan vinden waar hij of zij echt gelukkig in is.

Hoe vaak zie je wel niet mensen die met een chagrijnig hoofd doen wat ze doen? Veel te vaak. Zo zonde van je tijd! En je bent niet alleen jezelf tot last maar vaak ook een ander.

Iedereen heeft bijvoorbeeld wel eens te maken gehad met iemand bij de klantenservice die nul komma nul klantgericht is. Die niet bereid is om mee te denken en jou van dienst te zijn.

Ga dan alsjeblieft wat anders doen. Drie partijen worden in dat geval namelijk benadeeld: de persoon zelf, de persoon die de klantenservice belt én het bedrijf waar de persoon in kwestie voor werkt.

13. Doe wat voor een ander

Er zijn vast mensen op deze aardkloot die zo egoïstisch zijn dat ze hier niet van genieten maar veel kunnen dat er niet zijn. Iets doen voor een ander geeft een heel fijn gevoel. Het gaat hier niet om iets moois kopen voor iemand maar ik heb het meer over een goede daad.

Als jij een oud omaatje helpt met oversteken of je buurmeisje leert fietsen, DAT gevoel wat je dan krijgt is echt optimaal genieten van het leven. Althans dat vind ik.

Vergeet overigens niet dat dit punt wel in balans moet zijn met dingen doen voor jezelf. Als je die balans kwijt raakt zorg niet niet goed meer voor jezelf en dan geniet je op een gegeven moment van een burn-out… Oppassen dus!

14. Kom van die bank af!

Het lijkt altijd zo heerlijk zo’n avondje bankhangen maar het is écht funest wanneer je meer wilt genieten van het leven. Een keer is natuurlijk helemaal prima maar als je IEDERE avond je tijd verspilt aan Netflix doe je toch echt iets verkeerd.

Stel jezelf na zo’n avond maar eens de vraag of je nou echt genoten hebt. Eigenlijk heb je jezelf namelijk verdoofd (soms zelfs nog met een flesje wijn en een zak chips erbij) en ben je niet aanwezig geweest.

Allemaal tijd die je ook anders had kunnen besteden. Je had bijvoorbeeld een goed gesprek kunnen voeren met je partner in plaats van met z’n tweeën apathisch naar een scherm te kijken met je hand in een zak chips.

Begrijp me niet verkeerd, helemaal niks mis met af een toe een avondje bankhangen. Het lijkt me heel gezond dat je dat af en toe doet. En als dit inderdaad af en toe is, kun je er ook meer van genieten.

Tip 15: Stop met oordelen

We doen het allemaal, de hele dag door: oordelen. Vaak gaat dit onbewust en daarom is het zo moeilijk om ermee te stoppen. Toch is het van groot belang om dit onder controle te krijgen als je meer wilt genieten van het leven. Oordelen zijn namelijk negatieve gedachten en dat gaat echt niet samen met genieten.

Probeer je dus bewust te worden van deze oordelen. Zodra je merkt dat je het weer doet moet je deze gedachten laten gaan. Je kan bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen: ‘jeetje, ik doe het weer’ en vervolgens probeer je over iets positief te benoemen over betreffende persoon of situatie.

Wanneer het je lukt om minder te oordelen zal je vaker positieve gedachten hebben. Vanuit deze positiviteit is het veel makkelijker om stil te staan bij de genietmomentjes die je zo graag vaker zou willen hebben in je leven.

Dit boek geeft je de sleutel

Ben je na dit artikel nog niet uitgelezen? Zou je je nog verder willen verdiepen in hoe je meer kunt leren genieten van het leven? Dan is onderstaand boek in mijn optiek écht een aanrader.

De inzichten en adviezen van de schrijver (boeddhistische monnik Haemin Sunim) gaan over liefde, compassie en vergeving. In mijn optiek de belangrijkste ingrediënten voor een gelukkig en licht leven. Leren compassie te hebben en te vergeven leidt automatisch naar een liefdevol leven waarin je meer kunt genieten van alles wat er is.

De schrijver benadrukt dat niemand perfect is en dat het daarom zo belangrijk is om niet alleen mild te zijn voor aan ander maar vooral ook voor jezelf. Leer dit en je hebt de sleutel naar geluk.

 

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen