Stel jij te hoge eisen aan jezelf? Deze 4 tips maken je milder

Stel jij te hoge eisen aan jezelf? Deze 4 tips maken je milder

Ik doe het zelf ook. Ik neem me bepaalde dingen voor die ik eigenlijk niet waar kan maken. Zo stel ik mezelf als doel om tijdens een weekendje weg een stuk te gaan schrijven terwijl ik eigenlijk al weet dat ik dat niet ga doen omdat dat niet zo gezellig is.

Of ik neem mezelf voor om iedere ochtend een rondje te gaan hardlopen. Wat ik uiteindelijk één dag doe en dan niet meer omdat hardlopen in de ochtend niet praktisch is als je in de kleine kinderen zit.

Gevolg is dat ik ontzettend baal van mezelf. En dat is jammer want hoe realistisch zijn de eisen die ik stelde eigenlijk?

Te hoge eisen stellen aan jezelf

Begrijp me niet verkeerd. Natuurlijk is het goed om bepaalde eisen te stellen aan jezelf. Zo blijf je jezelf ontwikkelen en kom je vooruit in het leven. Het is dus prima om bepaalde verwachtingen te hebben.

Het wordt alleen lastiger als de eisen die je aan jezelf stelt te hoog zijn en je ze vaak niet kan waarmaken. Je stelt jezelf dan teleur en als je dat te vaak doet heeft dit een negatief effect op je eigenwaarde.

Een ander voldoet ook niet

Mensen die hoge eisen stellen aan zichzelf, stellen vaak ook hoge eisen aan de mensen in hun omgeving. Dit kan zorgen voor een relatie die onder constante spanning staat, kinderen die het gevoel hebben dat ze het nooit goed doen en collega’s die gek worden van jouw constante kritiek.

Je hebt dus niet alleen jezelf met je hoge eisen maar ook anderen zijn de dupe van jouw hoge standaarden.

Constante ontevredenheid leidt tot stress

Als je zo vaak ontevreden bent over wat je bereikt in het leven vergeet je te genieten van de dingen die er echt toe doen. Je kijkt alleen maar naar de dingen die niet lukken of mis gaan en ziet niet meer wat je allemaal al wel voor elkaar hebt gekregen.

Deze ontevredenheid kan veel stress met zich meebrengen wat weer kan resulteren in psychische en lichamelijke klachten.

Hoe stel ik mijn eisen bij?

Het is zoals eerder gezegd prima om eisen te stellen aan jezelf. Ze moeten alleen niet te hoog zijn en je moet niet vergeten te kijken naar wat je al hebt bereikt. Stel jezelf dus doelen die realistisch zijn en je vooruit helpen. Probeer ook wat minder kritisch te zijn op de mensen die dichtbij je staan. Het zou lullig zijn als je straks helemaal alleen staat met al die eisen van je.

1. Leer van de dingen die niet goed gaan

Ook al vind je het heel moeilijk te accepteren als iets niet lukt of niet helemaal gegaan is zoals jij dat bedacht had, probeer te leren van deze ervaringen. Verzand niet in je teleurstelling maar stel je zelf de volgende vragen:

  • Was het doel wat ik gesteld heb realistisch?
  • Wat ging er goed en wat kan een volgende keer beter?
  • Wat lag binnen mijn kunnen en wat was de verantwoordelijkheid van een ander?
  • Hoe erg is het dat dit doel nu niet behaald is?

Accepteer ook het gevoel van teleurstelling. Dat gevoel mag er best zijn. Maar blijf er niet te lang in hangen.

2. Wees lief voor jezelf en voor een ander

Uit onderzoek is gebleken dat mensen beter functioneren als de focus ligt op wat goed gaat en niet op de dingen die niet gaan zoals gepland of gehoopt.

Als je het alleen te horen krijgt als er iets fout gaat en het als vanzelfsprekend wordt gezien dat de dingen goed gaan, verdwijnt de motivatie om je best te willen doen. Als je je gewaardeerd voelt zijn je resultaten over het algemeen beter dus geef jezelf en een ander eens een compliment.

3. Maak een lijst van je successen

Maak eens een lijst van alles wat je al bereikt hebt in het leven. Waar sta je nu en hoeveel successen heb je al gerealiseerd om daar te komen?

Als je dit inzichtelijk hebt kun je voor de verandering misschien ook eens trots zijn op jezelf en de mensen om je heen in plaats van alleen maar te kijken waar je naar toe wilt. Van de toekomst kun je niet genieten omdat je leeft in het hier en nu. Dus geniet vandaag!

4. Zijn al je hoge eisen wel realistisch?

Zet alle eisen die je hebt eens op papier. Vaak zijn ze zo vanzelfsprekend geworden dat je ze voor waarheid aanneemt. Door ze op te schrijven kun je vaak in een keer zien hoe onrealistisch ze eigenlijk zijn.

Dus neem eens een notitieblokje mee en schrijf al je eisen en verwachtingen op. Na een week zal je zien dat er heel veel eisen en verwachtingen niet realistisch zijn en dat je simpelweg te kritisch bent. Misschien kun je na deze ‘confrontatie’ met jezelf de teugels wat laten vieren.

Stel jij ook te hoge eisen aan jezelf?

Hoe zorg jij ervoor dat de eisen die jij aan jezelf stelt realistisch zijn? Of vraag jij stiekem ook teveel van jezelf en je omgeving? Laat het hier onder even weten.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Susanne
Door

Susanne

op 20 Sep 2016

Goed stuk!!

Meer zelfliefde voelen? Doe dat zweepje weg! - Change of Heart
Door

Meer zelfliefde voelen? Doe dat zweepje weg! - Change of Heart

op 03 Aug 2017

[…] Stel jij te hoge eisen aan jezelf? Deze 4 tips maken je milder […]

De 10 kenmerken van een controle freak op een rij - Change of Heart
Door

De 10 kenmerken van een controle freak op een rij - Change of Heart

op 16 Nov 2017

[…] Stel jij te hoge eisen aan jezelf? Deze 4 tips maken je milder […]

M.
Door

M.

op 11 Sep 2020

Ik snap de stappen die je kunt nemen en ik heb ze zeker gebruikt, vaak genoeg. Maar als ik dan een realistisch doel stel, komt er in mijn achterhoofd toch een onrealistisch doel waar ik niet vanaf kom. En ik ben me heel bewust van mijn successen en sta daar ook bij stil en ben dan ook trots. En even later is er toch altijd een 'ja, maar'. Het is toch nooit goed genoeg, want alles kan beter. Heel erg frustrerend.

Reactie plaatsen