Wat helpt tegen stress?

Wat helpt tegen stress?

Het leven is nu eenmaal druk. Daar kan je goed tegen, maar op enig moment kan het ook weleens te veel worden. Hieruit vloeit stress voort. Omdat je voortdurend onder spanning staat raak je overspannen. Hier zal je flink wat last van krijgen met betrekking tot je gezondheid. Je moet dan ook zorgen dat je de stress bestrijdt. Je kan dit doen op veel verschillende manieren. Allemaal komen ze wel ongeveer op hetzelfde doel neer, je bent namelijk het best af als je leert loslaten. Een aantal nuttige tips kunnen je hierbij helpen zodat je weet waar je moet beginnen.

Aan iets anders denken

Loslaten is niets anders dan leren aan iets anders te denken. Dit is juist minder gemakkelijk wanneer je in een stressvolle situatie bent beland. Het eerste waar je dan ook naar op zoek moet is een activiteit waarbij je je volledig leert loskoppelen. Veel mensen gebruiken hier een hobby voor waar ze geheel in kunnen opgaan. Denk bijvoorbeeld aan schilderen of knutselen. Ook tuinieren is een goede optie. Je kan hier namelijk al je energie in kwijt en doordat het best precisiewerk kan zijn vergeet je al het andere om je heen wat sneller. Dit zal je helpen los te laten.

Rust nemen

Een andere belangrijke factor is het nemen van voldoende rust. Dit kan flink moeilijk zijn. Zo komt het bij overspannenheid bijvoorbeeld vaak voor dat je slecht slaapt. Je moet de rust dan ook op andere momenten pakken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door vaste momenten op de dag te plannen waarop je gewoon even niets doet. Het is dan wel belangrijk dat je ook echt niets doet. Door even alles achter je te laten zorg je ervoor dat je de kans krijgt om alle indrukken even te verwerken. Door verwerking kan je de rust laten terugkeren. Dit helpt dus bij het verminderen van spanningen.

Humor is belangrijk

Van lachen komen stoffen vrij die stress verminderend werken. Het is dus een goed idee om zo veel als mogelijk te lachen. Bijvoorbeeld door dingen die je leuk vindt te doen. Ook kan je zelf wat vaker een glimlach opzetten. Dit klinkt misschien alsof je gaat faken, maar uit onderzoek is gebleken dat dit net zo goed werkt. Een nep glimlach wordt door het lichaam vanzelf overgenomen door een echte glimlach. Hoe meer je lacht, hoe meer je ontspanning zult voelen. Let maar eens op je lichaam na een flinke lachbui. Dit is een krachtig natuurlijk medicijn tegen overspannenheid.

De tijd nemen

Onthoud dat je dit niet in een dag voor elkaar kunt krijgen. Het is juist belangrijk dat je de tijd neemt en je jezelf die tijd ook gunt. Ontspannen zal stap voor stap beter gaan en je zal je steeds iets beter in je vel voelen. Wanneer je dus niet direct binnen een week van de stress af bent, denk dan niet direct dat het toch niet werkt. Het is juist die gedachtegang die ervoor gezorgd heeft dat je in een overspannen situatie terecht bent gekomen. Zoals stress langzaam opbouwt, zo neemt het ook weer langzaam af.

Reactie plaatsen