In het nu leven, juist wel doen of niet?
20 februari 2017 

In het nu leven, juist wel doen of niet?

De adviezen om mindful te leven vliegen je om de oren. In het nu leven is volgens velen de enige manier om gelukkig te zijn. Het heeft geen zin om je druk te maken om het verleden, dit is immers voorbij. Denken aan wat mogelijk allemaal in de toekomst gebeurt voegt ook weinig toe.

Ik heb daar eens over na zitten denken. Als het de bedoeling is om alleen maar in het nu te leven, waarom hebben we dan de mogelijkheid gekregen om herinneringen te hebben en na te denken over wat komen gaat?

Wat is de functie?

Aangezien alles in de natuur zeer goed doordacht is door onze schepper (wie dat dan ook moge zijn), dan zou het denken aan het verleden en aan de toekomst toch ook een functie moeten hebben? Vooral als je merkt dat het eigenlijk onmogelijk is om alleen in het nu te zijn en nergens anders aan te denken.

Onderzoek

Uit een onderzoek van de universiteit Princeton is gebleken dat denken aan het verleden en de toekomst wel degelijk een functie heeft. Mentale simulatie van een andere tijd geeft namelijk betekenis aan het leven. Tot die conclusie kwamen de onderzoekers na het bestuderen van MRI-scans van tachtig mensen.

Zingeving

De uitkomst van het onderzoek was zelfs dat hoe beter mensen in staat waren te denken aan het verleden of aan de toekomst, hoe meer betekenis mensen aan hun leven toekenden. De verklaring hiervoor is simpel. De gebeurtenissen waaraan je terugdenkt of op vooruitblikt zijn belangrijker, intenser en interessanter dan het heden.

Door te denken aan dingen in het verleden roepen we de emoties op die bij de herinnering hebben. Zo kunnen we een gelukkig gevoel hebben als we denken aan hoe mooi die vakantie in Toscane was vijf jaar geleden. Ook kunnen we blij zijn met waar we nu zijn als we terug denken aan die vervelende baan waar je twee jaar geleden nog in vast zat.

Denken aan de toekomst geeft ons de mogelijkheid om ons ergens op te verheugen. Of om doelen te stellen waar we naar toe willen werken om iets te maken van ons leven.

Wat is betekenisvol?

Ik zet trouwens nog wel vraagtekens bij wat men dan verstaat onder een betekenisvol leven. Er zijn natuurlijk mensen die een verschrikkelijk verleden hebben en ook niet echt een rooskleurige toekomst tegemoet gaan. Zou hun leven er juist niet op vooruit gaan als ze alleen in het nu leven?

Loslaten van het negatieve

Volgens mij is het de truc om alle negatieve emoties en herinneringen uit het verleden zoveel mogelijk los te laten. Tegelijkertijd moet je alles waar je over piekert diep in de kelders van je gedachten stoppen. Gedachten over het verleden en de toekomst voegen namelijk alleen wat toe als je er in het nu een goed gevoel bij krijgt.

In het nu leven

Samenvattend moeten we dus in het nu leven en alleen denken aan de dingen uit het verleden die ons in het nu een goed gevoel geven. Volg je me nog? En je moet stoppen met piekeren natuurlijk. Appeltje eitje.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen