De 4 belangrijkste voordelen van een eenvoudig leven
arrow_drop_up arrow_drop_down

De 4 belangrijkste voordelen van een eenvoudig leven

Het leven van een eenvoudig leven klinkt een beetje saai en sober maar het heeft zo zijn voordelen. Een stuk meer dan je in eerste instantie zal denken.

Voordeel 1: Het leven is overzichtelijk

Hoe eenvoudiger je leven is, hoe overzichtelijker het wordt. Dit geldt niet alleen voor de materiële dingen maar bijvoorbeeld ook voor je sociale leven.

Laten we beginnen bij de materiële dingen. Hoe meer spullen je in huis hebt, hoe chaotischer het is. Je bent de hele dag door aan het opruimen om maar een beetje overzicht te kunnen houden.

Het geeft mij altijd een prettig gevoel als de boel netjes op orde is maar ik moet daar wel altijd mijn best voor doen. Hoe heerlijk moet het zijn om overzicht te hebben zonder er iets voor te hoeven doen?

Dit kun je voor een groot deel voor elkaar krijgen door overbodige spullen weg te doen. Hoe minder spullen in huis, hoe minder je hoeft op te ruimen. Ze zeggen niet voor niets, more is less toch?

Een eenvoudig sociaal leven

Een eenvoudig leven slaat niet alleen op materiële zaken. Je kunt ook je sociale leven eenvoudiger inrichten. Je hebt bijvoorbeeld van die mensen die een enorm netwerk hebben en geen enkel feestje willen missen.

Deze mensen zijn altijd druk en voelen zich onrustig als ze om een of andere reden toch een feestje moeten missen. Toch beleven deze mensen niet zoveel lol aan de feestjes en contacten als ze zouden willen. Het is gewoon teveel. Het is te veel MOETEN.

Maar ook de ‘normale’ mensen zitten geregeld op een feestje of een verjaardag waar ze eigenlijk liever niet zouden zijn. Of ze onderhouden contacten met mensen waar ze eigenlijk niet zoveel meer mee hebben.

Ook kan het voorkomen dat je zó ontzettend veel sociale verplichtingen hebt, dat het eigenlijk voelt als het afwerken van een een lijstje. Ook al zijn het an sich eigenlijk hele leuke sociale activiteiten.

Herkenning al om?

Herken jij jezelf hierin? Dan herken je ook alle dingen die erom heen ‘hangen’. Het regelen van verjaardagscadeautjes, het plannen van een afspraak, de smoesjes die je verzint (of aanhoort) om de afspraak te verzetten, de tegenzin die je van te voren ervaart, het gevoel van ‘wat doe ik hier in godsnaam?’ als je ter plaatse bent.

Moet ik nog even door gaan?

Hoe heerlijk moet het zijn als je al dit ‘gedoe’ niet meer hebt? Of het in ieder geval kunt verminderen? Dat je overzicht hebt op je sociale leven? Dat je plezier beleeft in plaats van tegenzin ervaart omdat het allemaal zo veel is? Klink als de hemel lijkt mij…

Voordeel 2: Je hebt letterlijk meer ruimte

Veel mensen denken dat ze gelukkig zullen zijn als ze alles kunnen kopen wat hun hartje begeert. Dit is misschien voor even leuk maar voor alles wat je koopt moet je een plekje hebben. Ja, ook jouw nieuwe laarzen moeten een plekje hebben. Net zoals je nieuwe telefoon en net zoals de nieuwe vaasjes voor in de woonkamer.

Op zich is het echte probleem eigenlijk niet dat je iets nieuws koopt. Het gaat vooral om wat je met het oude doet. Als je, zodra je iets nieuws koopt, iets ouds (van dezelfde soort of grote) weg doet is het niet zo’n probleem.

Helaas hebben veel van ons een soort van verzameldrang. Of we zijn simpelweg te lui om iets weg te gooien. Anderen beseffen zich pas dat ze beter af en toe wat spullen weg kunnen doen als alle kasten uitpuilen.

Verzamelaar en luilak onder één dak

Ik ben er één van het laatste soort. Ik ben juist een ster in het weggooien van dingen maar ik denk er niet vaak genoeg aan. Mijn man daarentegen is een echte verzamelaar. Hij denkt alles nog wel eens te kunnen gebruiken waardoor wij één kamer hebben in huis met oude troep waar je niet eens meer kan lopen.

Mijn handen gaan jeuken als ik daar langs loop maar dat wordt geheid een echtscheiding. Misschien dat ik hem ooit nog op kan geven voor dat RTL 4 programma (ben de naam even kwijt) als het echt de spuigaten uitloopt.

Frustratie ten top

Toch is het jammer al die troep. Die kamer zou ik heel graag voor andere doeleinden gebruiken. Maar nee, deze ruimte wordt ingenomen door oude en kapotte spullen waar je in mijn ogen geen zak meer aan hebt. Proef je de frustratie?

Te veel spullen maken dus niet altijd blij maar kunnen voor aardig wat irritatie en wrijving zorgen.

Nou ben ik natuurlijk ook geen heilige maar als we in dit opzicht iets eenvoudiger zouden leven en gewoon netjes wat weg doen als we iets nieuws kopen, zou de wereld (lees: die mooie kamer) er heel anders uitzien.

Voordeel 3: Je hebt meer tijd

Alles wat je koopt of krijgt moet ook schoon gemaakt en onderhouden worden. Als het gaat om een plant of om een nieuw fotolijstje is dit op zich nog niet zo’n probleem. Die plant geef je 1 keer in de week water en dat fotolijstje stof je af en toe een keer af. Zoveel tijd kost dit dus niet. (Al zijn er trouwens een hoop mensen die het onderhouden van een plant best ingewikkeld vinden maar dat terzijde.)

Als het grotere spullen betreft, ben je helaas vaak wèl een stuk meer tijd kwijt. Die nieuwe mountainbike moet je goed schoon houden. De banden moeten opgepompt worden en de ketting gesmeerd.

En dan heb ik het nog niet eens over de tijd die je doorbrengt òp de fiets. Onder het mom van: als je er een hebt moet je hem ook gebruiken. Nog erger: je onderhoudt de fiets netjes maar je gebruikt hem niet. Dat is pas ècht tijdverspilling.

Een tweede auto klinkt leuk…

Die tweede auto is best praktisch natuurlijk. Het onderhoud iets minder. Nu moet je twee auto’s wassen en uitzuigen (wat een ***werk). Moeten er twee auto’s naar de garage voor een kleine of grote beurt. En ook moeten er twee sets winterbanden verwisseld worden.

Al deze dingen zijn los van elkaar niet zo erg. Maar als je de tijd die je kwijt bent aan zorg en onderhoud van al jouw spullen bij elkaar optelt dan schrik je je waarschijnlijk een ongeluk. Met andere woorden, hoe meer spullen je hebt, hoe meer ruimte en tijd je kwijt bent.

En het lullige is, je kunt alle spullen van de wereld hebben maar tijd is helaas niet te koop. Wees er dus een beetje zuinig op.

voordelen van een eenvoudig leven

Voordeel 4: Je hoeft minder hard te werken

Je moet voor de grap eens een paar maanden tot in detail bijhouden wat je in de maand allemaal uitgeeft. Vervolgens ga je bij alles wat je hebt genoteerd opschrijven of het ècht nodig was om aan te schaffen.

Ik denk dat je ervan versteld staat hoeveel dingen je koopt die je eigenlijk niet echt nodig hebt. Aan al deze onnodige dingen geef jij dus een deel van je salaris uit. Een salaris waar je hard voor hebt gewerkt. Of je hebt er niet hard voor gewerkt maar dan heb je in ieder geval gedaan alsof. En ook dat kost energie.

Als je eens een beetje zou minderen met het kopen van spullen waar je eigenlijk niet zoveel aan hebt. Dan geef je aanzienlijk minder geld uit. En als je minder geld uitgeeft zou je in principe ook minder kunnen gaan werken.

Hoe heerlijk is dat? Of je blijft hetzelfde aantal uren werken maar spaart het geld dat je over hebt voor een droomvakantie met je lief. Daar wordt je toch veel gelukkiger van dan van al die spullen?

Een eenvoudig leven is zo gek nog niet

Nou? Ben je al om? Na het lezen van de voordelen van een eenvoudig leven kan het niet anders dan dat je zo’n eenvoudig leven eigenlijk wel ziet zitten. Nu alleen nog de discipline hebben om regelmatig op te ruimen én om niet al die spullen te kopen die geld, tijd en ruimte kosten.

Meer lezen over een eenvoudig leven? Lees hier verder.

Sonja Struik

Door

Sonja Struik

op 19 December 2018

Ik vind het leuk om jou persoonlijke ontwikkeling mee te beleven. Dat los komen van spullen is bij mij echt een probleem, De drama driehoek komt ook bij me binnen. Bedankt

Bregtje-Hermans

Door

Bregtje-Hermans

op 21 December 2018

Dank voor je bericht Sonja :-) Super om te horen dat je het leuk vindt om m'n blogs te lezen en dat je er zinvolle inzichten uit haalt! Hele fijne en liefdevolle dagen gewenst!

Reactie plaatsen

Wij maken gebruik van cookies