Loslaten, maar hoe dan? 6 praktische tips

Als je iets meemaakt wat ontzettend klote is mag je van je omgeving even verdrietig zijn maar dan krijg je vervolgens van iedereen de goedbedoelde tip dat je het moet gaan ‘loslaten’.

Allemaal leuk en aardig maar hoe doe je dat in godsnaam? Hoe laat je los dat je partner er met de buurvrouw van door is of dat je collega stiekem heeft gesolliciteerd op de functie die jij graag wilde? In dit artikel 6 tips die jou helpen met loslaten:

1. Neem je gevoel serieus

Luister goed naar je gevoel en neem het serieus. Waarschijnlijk heb je verschillende emoties die allemaal hun aandacht vragen en door elkaar schreeuwen. Emoties zoals verdriet, jaloezie, boosheid, schaamte en soms zelfs haat.

Om deze emoties los te kunnen laten moet je weten welke het precies zijn. Het kan helpend zijn om op te schrijven wat je voelt. En wees hierbij eerlijk tegen jezelf. Het is ok om iemand  te haten als deze persoon je iets geflikt heeft. Als het maar niet te lang is.

2. Voel je gevoel

Weet dat je om los te kunnen laten alle emoties moet voelen. En dat het prima is om ze te voelen want zo verwerk je alles. Het heeft geen zin om je emoties weg te stoppen door te vluchten in eten, drank of andere ongezonde dingen. Vroeg of laat moeten die emoties eruit. Pas als al die emoties verwerkt zijn kun je loslaten.

3. Kijk naar het verleden

Loslaten is ontzettend moeilijk en je zal af en toe het idee hebben dat het je nooit gaat lukken. Kijk dan terug naar alle dingen die je in het verleden al los hebt kunnen laten. Hierdoor weet je dat het je ook gaat lukken deze situaties los te laten.

4. Check je gedachten

Stel jezelf geregeld de vraag of jouw gedachten wel kloppen. Vooral als je in de piekermodus zit gaan je gedachten met je aan de haal en sleep je jezelf nog dieper in de put. Om deze gedachten te stoppen vraag je jezelf of de dingen die je denkt welk kloppen en of ze te bewijzen zijn. Je kunt ook mensen in je omgeving vragen of zij denken dat jouw aannames kloppen.

5. Afleiding

Zoek voldoende afleiding ook al heb je helemaal geen zin om iets leuks te gaan doen. Laat jezelf zien dat er nog mooie dingen zijn in de wereld en maak nieuwe herinneringen. Hierbij is het wel erg belangrijk om het verschil te weten tussen afleiding zoeken en vluchten voor je emoties.

6. Uit je gevoelens

Vind een manier om je gevoelens te kunnen uiten. Dit hoeft niet altijd door met anderen te praten. Je kunt ook heel hard meezingen met zielige liedjes, een servies kopen op de rommelmarkt en kapot gooien tegen de muur, een workshop boksen doen of een half uurtje brullen bij de Titanic. Kies iets wat past bij jou en je zal merken dat het oplucht.

Heb jij nog aanvullende tips om beter te kunnen loslaten? Laat het hieronder even weten.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Wil jij je ontwikkelen? Ga op zoek naar je valkuil - Change of Heart
Door

Wil jij je ontwikkelen? Ga op zoek naar je valkuil - Change of Heart

op 18 Apr 2017

[…] Loslaten, maar hoe dan? 6 praktische tips […]

De 10 kenmerken van een controle freak op een rij - Change of Heart
Door

De 10 kenmerken van een controle freak op een rij - Change of Heart

op 28 Jun 2017

[…] Loslaten, maar hoe dan? 6 praktische tips […]

Jezelf op de eerste plek zetten. Doe het nou eens dames! - Change of Heart
Door

Jezelf op de eerste plek zetten. Doe het nou eens dames! - Change of Heart

op 25 Sep 2017

[…] Loslaten, maar hoe dan? 6 praktische tips […]

Reactie plaatsen