Leer wat positieve gedachten zijn en creëer ze!

Leer wat positieve gedachten zijn en creëer ze!

Hoe werken gedachten?

Voor we het gaan hebben over positieve gedachten is het handig om eerst wat te vertellen over gedachten in het algemeen. Laten we beginnen met het technische gedeelte over hoe gedachten werken.

Gedachten ontstaan zoals we allemaal weten in onze hersenen. De hersenen zijn een complex orgaan wat uit verschillende gedeeltes bestaat. Een diep gelegen onderdeel van onze hersenen wordt het emotionele brein genoemd. De wetenschappers denken dat in dit gedeelte de herinneringen worden gekoppeld aan emoties. Emotionele reacties ontstaan dus vanuit dit deel van de hersenen.

Naast het emotionele brein is er ook een gedeelte dat de neocortex wordt genoemd. Dit is een gedeelte wat meer aan de oppervlakte ligt en dat een controleren werking heeft op de delen van de hersenen die dieper liggen. Impulsen die komen vanuit het emotionele brein worden dus gereguleerd door de neocortex.

Door de regulering van de neocortex kunnen we een pokerface houden als we emotioneel geraakt worden, kunnen we ons inhouden als we het liefst iemand een schop zouden willen geven en weten we enthousiast te reageren als we eigenlijk ontzettend jaloers zijn.

Wanneer we onder invloed zijn van drugs of alcohol wordt de neocortex minder actief. Dit verklaart direct waarom we emotionele reageren als we een paar wijntjes op hebben.

Gedachten komen voort uit het onderbewuste

Een gedachte is een beeld of idee dat in het hoofd opkomt en waar je je even je aandacht aan geeft. Het is een onderdeel van het denkproces en kan hier ook een uitkomst op zijn.

Het kan het denkproces in werking zetten, maar ook als een conclusie tevoorschijn komen na afloop van een denkproces. Er hoeft geen directe aanleiding tot een gedachte te zijn, deze kan willekeurig in het hoofd opkomen.

Vanuit het onderbewuste vindt het dan zijn weg naar de voorgrond waar het in beeld springt en erbij stilgestaan kan worden. Het kan vervolgens een reactie in je oproepen, waardoor meerdere gedachten zich aandienen.

Een gedachte kan ook voortkomen uit waarnemingen, namelijk door iets wat je ziet, ruikt of hoort. Dit triggert dan een gedachte die daarvoor nog niet opgemerkt was en ergens in het onderbewuste een plek had. Het komt zo naar voren vanuit het niets en kan dan bewust worden opgemerkt.

Je bent niet je gedachten

Gedachten zijn vluchtige ideeën of beelden die als op een schermpje aan je voorbijvliegen. We hebben op een dag een ontelbaar hoeveelheid aan gedachten, waarvan de meesten nauwelijks grond pakken.

Het zijn vluchtige spinsels van onze verbeelding, die vaak niet eens daadwerkelijk aansluiten bij de waarheid van het moment. Kijk maar eens naar onderstaand filmpje waar iemand jouw gedachten kan lezen. Dit heeft alles te maken met hoe iemand jouw gedachten kan beïnvloeden.

Gedachten komen gewoon op borrelen

Gedachten kunnen over werkelijk niets gaan, maar gewoon in je op komen. Wanneer je erop let, kun je je verbazen over de zotheid van sommige gedachten. Vaak geven ze niet eens een goede weergave van wat je werkelijk voelt of denkt, maar springen ze willekeurig in je hoofd op en tonen ze de warrigheid die zich in het hoofd soms kan afspelen.

Het is dan belangrijk om te beseffen dat gedachten niet meer zijn dan flodders die opkomen en tevens net zo snel weer zullen gaan. Zolang je er niet te veel waarde aan hecht, zijn ze net zo snel weer vervlogen. Zo kun je je aandacht richten op gedachten die er wel toe doen.

Controle uitoefenen op je gedachten

Informatie wordt continue opgeslagen in onze geest. Deze informatie kan op waarheid zijn gebaseerd, maar net zo goed volslagen onzinnig zijn. Wanneer informatie echter vaak genoeg aan je herhaald wordt, vestigt zich als soort van waarheid in je lange termijn geheugen. Dit beïnvloedt hoe je er vervolgens nog op reageert, wat je ervan vindt en hoe je je erdoor gedraagt.

Het is echter mogelijk om je geest onder controle te krijgen en zelf invloed uit te oefenen op hoe informatie wordt opgeslagen en verwerkt. Uiteindelijk kun je ook zelf je gedachten sturen en bepalen welke je wel aandacht wilt geven en welke juist liever gewoon voorbij mogen gaan.

Dit geeft rust en orde in je hoofd en zorgt ervoor dat je jezelf niet identificeert met gedachten die eigenlijk niets met jou te maken hebben.

Positief denken verandert je gedachten

Wanneer je in je opvoeding vaak genoeg is wijsgemaakt dat je bepaalde dingen niet kunt, ga je dit ergens geloven. Telkens als je iets opnieuw probeert te ondernemen, zal een gedachte in je opkomen die je herinnert aan dat dit als waarheid over je heen is gezet.

Het is echter terug te draaien door controle op je gedachten uit te oefenen en zelf te kiezen welke gedachten over jezelf je wilt accepteren. Door positieve gedachten zelf in je denken op te wekken en deze in de plaats van de oude gedachten te zetten, kun je de toestroom aan gedachten sturen.

Over een bepaalde periode zal het effect van de oude gedachten uit het onderbewuste minder groot worden. Je herschrijft zo je eigen verhaal. Op eenzelfde manier kun je zo emoties die gekoppeld zijn aan de gedachten, verzachten. Wanneer je gedachten als een spelletje kunt zien, bepaal jezelf de spelregels.

Positieve gedachten kun je trainen

Ieder mens krijgt te maken met tegenslagen in het leven. Een opeenstapeling van kleine zaken kunnen op een gegeven moment heel groot lijken. Zeker als er zeer ingrijpende zaken gebeuren, kan er veel verdriet, boosheid of verwarring achterblijven.

Gedachten of overtuigingen kunnen zich zo vastzetten in je systeem, waardoor je op een later moment weer vanuit eenzelfde overtuiging of emotie reageert. Hier heb je niet eens direct invloed op, het overkomt je gewoon.

Toch is het mogelijk om hier controle over te krijgen, zodat negatieve gevoelens of gedachten niet telkens de overhand nemen. Het is mogelijk om je gedachten dusdanig te trainen dat ze een positiever effect hebben op je karakter.

1. Wees optimistisch

Als het je lukt om optimistisch te zijn, ook als alles tegenzit, kun je herkennen dat alles te overkomen valt. Tegenslagen zijn periodes die even zwaarder zijn, maar waaruit waardevolle lessen te leren zijn.

Zodra ze hun taak hebben volbracht zullen ze weer afzwakken en verdwijnen. Het is hierbij wel nodig dat je ze op een dergelijk wijze kunt benaderen.

Als je negatieve gedachten accepteert als onweerlegbare waarheid van het moment, dan zal het langer duren voordat je erover heen kunt stappen. Met een meer optimistische inslag kun je veerkrachtiger zijn en het vertrouwen in jezelf vinden om jezelf erdoor heen te slaan. Het is belangrijk om je denken te trainen, zodat je positiever in het leven komt te staan.

2. Neem jezelf serieus

Een belangrijk onderdeel van positief denken is het vermogen tot zelfreflectie. Door aandachtig te kijken naar je gedachten, gevoelens en gedrag, kun je ontdekken waar deze op gebaseerd zijn. Oude overtuigingen kunnen zo worden opgemerkt, verwerkt en losgelaten. Ze zullen dan minder op een negatieve manier invloed uitoefenen op je gedachteproces.

Door regelmatig je gedachten onder de loep te nemen, kun je herkennen wanneer deze weer negatiever worden en ze aanpakken voordat ze je meetrekken in een neerwaartse spiraal. Door bewust je aandacht op positieve gedachten te richten, kun je je gedachten trainen.

Trainen van positief denken vereist aandacht, bewustwording en het maken van bewuste keuzes. Wanneer je negeert wat er in je speelt, zul je moeilijker je gedachten kunnen sturen naar positievere gedachten.

3. Bepaal je eigen toekomst

Gedachten bepalen je werkelijkheid en zijn dus van invloed op hoe je je leven ervaart. Wanneer je gedachten overmatig negatief zijn, zul je ook bemerken dat er steeds meer nare dingen gebeuren. Alles wordt zwaar en moeilijk, mensen zijn onaardig en ook zelf sta je nog weinig open voor anderen.

Het trainen van positieve gedachten zorgt ervoor dat je dit kunt veranderen. Door te kiezen voor positieve gedachten leer je oude overtuigingen in jezelf te vervangen door nieuwe, die wel een reflectie zijn van wie je werkelijk bent.

Zie je jezelf als een aardig mens, wees dan aardig. Kies ervoor om aardige gedachten te hebben en je zult deze eigenschappen ook gemakkelijker kunnen uitdragen.

Jij bepaalt hoe je toekomst eruit komt te zien. Het trainen van positieve gedachten maakt je toekomst mooier omdat je het vanuit eigen kracht aanpakt. Niets wordt zo nog langer aan het toeval overgelaten. Hierdoor zul je nog meer positiviteit gaan ondervinden.

Wil je meer lezen over positief denken? Kies dan een van onderstaande artikelen.

Positief denken: dit is het en zo leer je het!

Boek over positief denken? Dit boek verruimt je geest

Ontdek dé oefening om positief te leren denken

Niet helemaal happy? Gebruik deze trucs om gelukkig te worden

Reactie plaatsen