Ontdek de 8 mentale tekenen van stress en voorkom een burn-out

Ontdek de 8 mentale tekenen van stress en voorkom een burn-out

We worden steeds drukker en toch willen we steeds meer. Het is nooit genoeg. Ken je het gevoel dat je een bepaald doel voor ogen hebt? Dat je helemaal heppiedepeppie bent als je dat doel bereikt hebt?

Maar dat je als het eenmaal zover is je helemaal niet blij bent omdat je alweer een ander nog groter doel voor ogen hebt?

Zonde! Doordat je alleen maar bezig bent met alles wat je niet hebt ben je nooit gelukkig in het moment met wat je wel hebt. En dat is toch waar het leven om gaat? Gelukkig zijn?

In onze maatschappij zijn we helaas nog al streng voor onszelf. Iedereen wil succesvol zijn. Terecht. Wie wil nou geen succes hebben met de dingen die hij of zij doet? Maar doordat we zo streng zijn voor onszelf blijven we onszelf maar pushen.

Dikke vette stress

Resultaat: dikke vette stress en daaropvolgend een dikke vette burn-out. En dan lul je niet meer. Dan dwingt je lijf je op de rem te trappen. En op zo’n manier op de rem gaan is echt niet leuk. Dan kan je namelijk niks meer en word je nergens meer blij van.

Belangrijk dus om vanuit jezelf op tijd op die rem te trappen. Maar op welke tekenen moet je dan letten?

Er zijn natuurlijk een hoop lichamelijke symptomen van stress: hartkloppingen, oorsuizen, spierstijfheid, noem maar op. Tekenen van stress waar je niet omheen kan omdat je er echt flink last van kan hebben.

8 mentale tekenen van stress

Maar vaak wordt vergeten dat er mentaal ook een hoop tekenen van stress zijn die aangeven dat je te veel hooi op je vork neemt. Deze tekenen van stress doen zich vaak eerder voor dan de lichamelijke klachten. Opletten dus!

1. Concentratieproblemen

Herken je het gevoel dat je ontzettend veel moet doen maar dat je je niet kunt concentreren? Dat je daardoor nog meer stress ervaart omdat je takenlijst maar niet kleiner wordt? Een duidelijk teken van te veel stress.

2. Angst en paniek

Ben je af en toe (of zelfs regelmatig) angstig? Kun je echt ergens om in paniek raken en kun je niet meer bedenken wat de oplossing is? Pas op, je zit duidelijk in de gevarenzone.

3. Stemmingswisselingen

Is je lontje enorm kort? Word je al agressief als de kat een scheet laat? Krijg je van je omgeving te horen dat je alwèèr chagrijnig bent? Doe je omgeving een lol en pak wat tijd voor jezelf.

4. Nergens zin in

Heb je nergens meer zin in en kun je je nergens meer op verheugen? Grote kans dat je al langere tijd teveel stress ervaart. Stress is een enorme party killer.

5. Piekeren

Kun je maar niet stoppen met malen? Ben je dag en nacht bezig met het verzinnen van oplossingen voor problemen die er helemaal niet zijn? Stop hier mee. Je maakt je namelijk druk om dingen die naar alle waarschijnlijkheid toch niet gaan gebeuren.

6. Verslavingsgevoelig

Heb je als je in de ruststand komt echt bepaalde genotsmiddelen nodig? Alcohol, sigaretten of dat pak roze koeken? Pas op dat stress er niet voor zorgt dat je straks in een afkickkliniek terecht komt, je een oude kop hebt van het roken of 20 kilo zwaarder bent dan je eigenlijk zou willen.

7. Automatische piloot

Komt het steeds vaker voor dat je thuis komt met de auto maar een groot stuk van de film mist? Of wordt je vaak ’s nachts wakker en heb je even geen idee meer waar je bent? Af en toe is dit niet erg maar als het vaker voorkomt is het een duidelijk teken van teveel stress.

8. Geheugenverlies

Merk je steeds vaker dat je steken laat vallen? Vergeet je nu iedere verjaardag terwijl je vroeger attent was? Weet je niet meer of je nou wel of geen oppas hebt geregeld? Kan de beste overkomen maar als het vaak voorkomt zorg er dan voor dat je wat rust krijgt aan je hoofd.

Ben jij een mentale stresskip?

Herken jij een aantal van bovenstaande mentale tekenen van stress bij jezelf? Wees dan niet eigenwijs en kijk hoe je ervoor kan zorgen dat je meer rust krijgt aan je hoofd.

En voel je vooral geen sukkel omdat iedereen om je heen wel gewoon door dendert. De één kan nou eenmaal meer stress hebben dan de ander. En dat is helemaal prima. Je kan en hoeft ook niet overal de beste in te zijn.

Kop in het zand

Daarnaast lijkt het vaak dat de rest het allemaal appeltje eitje doet terwijl ook zij stress ervaren. Ze steken alleen hun kop in het zand. Helaas vaak tot dat het te laat is.

Dus als je het vermoeden hebt dat er mensen in je omgeving zijn die echt wat gas terug moeten nemen? Wijs ze dan even op dit artikel en open hun ogen.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Goed voornemen? Minder moeten en meer genieten! - Change of Heart
Door

Goed voornemen? Minder moeten en meer genieten! - Change of Heart

op 02 Jan 2018

[…] Ontdek de 8 mentale tekenen van stress en voorkom een burn-out […]

Hoe kan ik ontspannen? Gewoon rustig verder lezen - Change of Heart
Door

Hoe kan ik ontspannen? Gewoon rustig verder lezen - Change of Heart

op 22 Jul 2018

[…] Ontdek de 8 mentale tekenen van stress en voorkom een burn-out […]

Reactie plaatsen