Op dit gedeelte van de kennisbank vind je alles wat je moet weten over stress en hoe dit kan leiden tot een burn-out. Ook al heeft iedereen het tegenwoordig over stress en hoe gevaarlijk dit is, vaak verwachten ze niet dat ze het in hoge mate ervaren. En al helemaal niet dat ze zelf wel eens degene kunnen zijn die met een burn-out thuis kan komen te zitten.
Het is dan ook erg belangrijk om allereerst de signalen van stress te herkennen. Als je dit niet kan ligt een burn-out op de loer. Voor iedereen. Een burn-out lijkt namelijk wel een sluipmoordenaar. Het slachtoffer heeft pas door dat er echt wat mis is als het te laat is. En het herstellen van een burn-out heeft echt tijd nodig. Beter dus om dit te voorkomen door goed in de gaten te houden hoeveel stress je ervaart.
Wat is stress?
Wat is stress en hoe ontstaat het precies? In onderstaand filmpje wordt heel duidelijk het technische gedeelte van stress uitgelegd.
Hoeveel stress kan een mens hebben?
Hoeveel stress een mens kan hebben verschilt per persoon. Dit heeft alles te maken met je draagkracht en je draaglast. Je draagkracht heeft te maken met hoeveel stress jij kan hebben. Je draaglast heeft te maken met hoeveel stress jij ervaart in je dagelijkse leven.
Er is wel een bepaald type mens dat meer stress ervaart dan een ander. In dit artikel kun je een stresstype test doen. Dit kan je een mooi inzicht geven in of jij gevoelig ben voor stress of niet.
Je draagkracht
Je draagkracht is niet een vaststaand iets. Als jij goed voor jezelf zorgt en letterlijk lekker in je vel zit kun je een stuk meer hebben dan als je ongezond eet, weinig beweegt en een te weinig slaapt. Dit gaat ten koste van je energieniveau. Hoe lager dit niveau is, hoe meer je kunt hebben.
Als jij je draaglast dus wilt vergroten is het dus de kunst om goed voor jezelf te gaan zorgen. Voor de een is dit makkelijker dan voor de ander. Toch is het voor iedereen even belangrijk. Ga dus op tijd naar bed, drink niet teveel alcohol, eet gezond en haal met regelmaat een frisse neus tijdens een wandeling.
Je draaglast
Net als je draagkracht is je draaglast niet een vaststaand iets. Je draaglast heeft alles te maken met je omgeving. In die omgeving zijn diverse factoren die stress veroorzaken. Dit kan je werk zijn maar vaak wordt vergeten dat ook 'huismoeders' enorme stress kunnen ervaren. Probeer maar eens boodschappen te doen met twee of meer kinderen onder de vier jaar. Ook kun je stress krijgen van de relatie waar je in zit, de ruzie die je hebt met je ouders of het feestje wat je moet organiseren maar wat nog niet echt wil vlotten.
Gelukkig heb je ook op je draaglast invloed. Als jij merkt dat een bepaalde situatie jou (keer of keer) stress bezorgd, zorg er dan voor dat je de situatie verandert. Dit is natuurlijk makkelijk gezegd maar mensen zijn geneigd om vast te zitten in hun patronen. Daardoor zien ze niet altijd dat sommige dingen met een beetje omdenken prima op te lossen zijn.
Herkennen van stress
Als je wilt leren om stress te herkennen moet je weten watde symptomen zijn van stress. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in fysieke signalen en mentale signalen. Bij fysieke signalen kun je denken aan hoofdpijn, weinig energie hebben, spanning in de nek en schouders, rusteloosheid en het hebben van een gejaagd gevoel. Bij mentale kenmerken kun je onder andere denken aan veel piekeren en vergeetachtigheid maar ook paniek- of angstaanvallen.
Wil je meer lezen over de tekenen van stress? Lees dan onderstaande artikelen even.
Ontdek de 8 mentale tekenen van stress en voorkom een burn-out
Welke stress symptomen zijn er te herkennen?
Wanneer wordt stress een burn-out?
Als jouw draagkracht langere tijd lager is dan jouw draaglast is de kans groot dat je overspannen wordt of zelfs eindigt met een burn-out. Een burn-out is eigenlijk een verwaarloosde overspannenheid. Als je een aantal maanden teveel van jezelf eist en/of er teveel van je geëist wordt, is de kans dat je overspannen raakt groot. Als je dan niet op de rem trapt en gewoon doorgaat met hoe je het tot dan doe doet, zal je uiteindelijk een burn-out krijgen.
Het herstel bij een burn-out is vele malen langer dan bij een overspannenheid. Als je overspannen bent is een week of zes rust nemen voldoende om weer aardig te herstellen. Bij een burn-out ben je zo een jaar zoet. Veel mensen met een burn-out komen er ook niet zonder professionele hulp. Zo zwart is dan dat gat zijn waar je dan in zit.
Voorkom stress
Als je geen burn-out wilt is het dus van belang dat je de hoeveelheid stress in je leven beperkt. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je jezelf voldoende rust gunt om iedere dag je stress levels weer op een normaal peil te krijgen. In onderstaande artikelen vind je tips over hoe je dit aan kunt pakken.