Negatieve gedachten omzetten in positiviteit

Negatieve gedachten omzetten in positiviteit

Negatieve gedachten heeft eigenlijk iedereen. Negatieve gedachten omzetten naar positieve gedachten is helaas alleen niet makkelijk. Dit vergt aardig wat training.

Wat zijn negatieve gedachten?

Negatieve gedachten zijn een normaal verschijnsel in de dagelijkse ervaring van alledag. Een groot gedeelte van deze negatieve gedachten creëer je helemaal zelf en zijn niet direct op de waarheid gebaseerd.

Ze zijn een reactie op wat je vanuit andere mensen aan indrukken op of verwachtingen van jou ervaart. Al naar gelang dit aanhaakt op oude ervaringen of kwetsuren, zal dit een gevoel in jou opwekken, van waaruit je zult reageren. Vaak zijn negatieve gedachten dan een ideaal middel om met een situatie om te gaan.

Controle door negatieve gedachten 

Door negatief te denken behoud je namelijk een mate van controle over een situatie waar je niet goed raad mee weet. Wanneer je merkt dat iemand kritiek op je heeft of je niet graag mag, kun je hierdoor van de wijs worden gebracht.

Het kan je raken. Met name wanneer het oud zeer aanraakt of het onterecht lijkt en dus een duidelijke reactie in je triggert. Door je dan defensief op te stellen, lijkt het alsof je jezelf opmontert en op een positieve manier voor jezelf opkomt. Maar eigenlijk probeer je een diepere emotie als verdriet of teleurstelling in jezelf ermee probeert te vermijden.

Negatieve gedachten over een ander kunnen zo voorkomen dat je je genoodzaakt voelt om negatieve gedachten over jezelf te moeten erkennen. Door je aandacht te richten op alles wat bij de ander scheelt, hoef je namelijk niet te voelen hoe je je afgewezen of onbegrepen voelt door de ander.

Vals zelfbeeld door negatieve gedachten

Door negatieve gedachten over de ander bouw je een vals positief beeld van jezelf op. Niet zo zeer omdat de kwaliteiten die je jezelf hierin toe-eigent, niet ook daadwerkelijk waar zouden zijn. Maar juist omdat ze nu staan opgesteld tegenover negatieve gedachten over een ander.

Jouw positieve beeld over jezelf koppel je zo onbedoeld aan negatieve gedachten over een ander en is daardoor afhankelijk van een minwaarde. Hierdoor is het veronderstelde positieve zelfbeeld minder waarheidsgetrouw en moet je het gevecht met de ander volhouden om de waarde te kunnen blijven ervaren.

Dit zorgt ervoor dat negatieve gedachten zo vermoeiend zijn. Je zet jezelf immers klem in een verhaal wat moet worden volgehouden. Pas wanneer je de negatieve gedachten niet langer als nuttig durft te ervaren, kun je uit deze innerlijke tweestrijd stappen.

Negatieve gedachten omzetten? Laat de controle los

Ben je nog in de veronderstelling dat de negatieve gedachten je op een positieve wijze helpen aangeven wie je bent en wat jouw gelijk is? Dat zal je in de gevormde misconceptie over de realiteit blijven verkeren. Je kunt hiermee je echte gevoel nog een poosje wegdrukken. Of ontkennen dat wat je veronderstelt dat de ander van jou vindt op waarheid berust zou zijn.

Negatieve gedachten kun je echter niet altijd volhouden, want het is een erg vermoeiend proces. Uiteindelijk zul je toch ook weer een aardigere kant van jezelf willen laten zien. En daarvoor zal je toch echt je diepere emoties toe moeten durven laten. Zo kun je negatieve gedachten omzetten naar een positievere mindset. Waar je je emoties eerder wellicht wilde vermijden, zullen ze je nu helpen om terug naar positieve gedachten te komen.

Negatieve gedachten omzetten naar positieve gedachten

Wil je negatieve gedachten omzetten naar positieve gedachten? Dan zal je bereid moeten zijn om ook te voelen wat je ermee probeerde te verhullen. Negatieve gedachten zijn vaak een verweer op gevoelens van verdriet of teleurstelling.

Door dit te durven voelen, kan de bron van de negatieve gedachten wegstromen. Je kan je negatieve gedachten vervolgens omzetten naar positieve gedachten. Je hebt namelijk weer ruimte in je hoofd om je aandacht te richten op de positieve dingen in het leven.

Hiermee til je jezelf uit de cirkel van negativiteit en kun je op een andere manier naar de situatie kijken. Ook je reactie zal hierdoor verzachten en je hoeft niet langer meer te vechten voor je gelijk. Door de negatieve gedachten los te laten, te voelen wat het met je gedaan heeft en je nu te richten op positievere gedachten, wordt het zelfbeeld dat je ermee probeerde te verdedigen, vanzelf bewaarheid.

Je stapt nu echter in een besef waarbij zowel jij als de ander in een positiever licht staan. Jouw gevoel is niet langer afhankelijk van wat de ander over je denkt of van je verwacht. Negatieve gedachten hebben zo geen kracht meer. Dit is dè manier om negatieve gedachten om te zetten naar positieve gedachten.

Meer lezen over negatieve gedachten omzetten?

Hoe kom je uit een negatieve spiraal? Deze tips helpen

Negatief zelfbeeld? Download de zelfbeeld test en weet het!

Het uiten van emoties: best wel een ding

Hoe kun je piekeren stoppen? Change your mind

Reactie plaatsen