Page content

Wil jij positief leren denken? Dit is de eerste stap

Wil jij positief leren denken? Dit is de eerste stap

Wil jij positief leren denken?

Tegenwoordig krijg je vaak te horen dat alles te maken heeft met je mindset. Je moet positief leren denken in plaats van altijd maar naar alles te kijken wat niet goed is in jouw ogen.

Ik wil niet zeggen dat de mensen die dit zeggen geen gelijk hebben. In mijn ogen hebben ze volledig gelijk. Het is alleen niet zo makkelijk als het gezegd wordt. Ja, als je eenmaal weet waar die knop zit is het goed te doen. Weet je nog niet hoe je leert kijken naar de zonnige kant van het leven, dan wordt het een stuk ingewikkelder.

In dit artikel wil ik je de basiskennis geven over positief leren denken. Daarmee wil ik nog niet zeggen dat je direct het zonnigste mens op aarde bent. Je hebt alleen bepaalde inzichten gekregen die je nodig hebt om de eerste stappen in de juiste richting te zetten.

Wat is positief denken?

Het begint natuurlijk bij het begin. Wat is positief denken nou eigenlijk?

Denken is een bezigheid die bij de meeste mensen de gehele dag wel voorkomt. Het is een innerlijk en mentaal proces, waarbij je een idee krijgt, of een beeld voor je ziet en waar je dan een gevoel over krijgt. Het kan leiden tot een overweging, een filosoferen of een voelen van een bepaalde indruk.

Denken wordt in werking gezet door een gedachte. Deze kan spontaan en willekeurig uit het onderbewuste naar boven komen en even in je hoofd blijven hangen. Afhankelijk van de mate waarin je er aandacht aan besteed, kan het ook net zo snel weer verdwijnen of juist langer invloed uitoefenen op hoe je je voelt.

Positief of negatief denken

Een gedachte kan verschillende vormen aannemen. Het kan een vluchtig onzinnige indruk achterlaten, waar weinig zinnigs over te zeggen valt. Ook kan het belangrijk en indrukwekkend overkomen en dan langer blijven kleven, omdat je in de veronderstelling bent dat je er wat mee moet.

Eigenlijk is dit gevoel meer gebaseerd op bepaalde triggers die aangeven dat dit een belangrijke gedachte is, terwijl dit voor een ander mogelijk helemaal niet zoveel voor zou stellen.

Een gedachte kan zowel positief als negatief zijn. Ook deze bepaling is eerder berust op een interne overtuiging op wat goed of fout is. Een gedachte zelf is gewoon een spinsel van de hersenen. Deze kunnen echter positief of negatief worden geïnterpreteerd of vormgegeven.

Identificeer je niet vanzelfsprekend met je gedachten

Gedachten op zichzelf spreken niet de waarheid. Het zijn spinsels die voortkomen uit je onderbewuste waar ze zijn opgeslagen vanuit de geest. Naarmate de herhaling waarin ze zijn voorgekomen eerder in je leven, zullen ze nu opnieuw naar voren kunnen komen en je ofwel aanmoedigen of juist belemmeren. Het wil echter niet zeggen dat hetgeen ze je tonen ook als waarheid hoeft te worden aangenomen.

Als jou vaak genoeg is verteld dat rood je niet staat en je vindt jaren later een prachtige rode jurk, dan komt als vanzelf de herinnering aan de gedachte naar boven dat deze je niet zal staan.

Nu kun je je door deze gedachte laten leiden en de jurk gelijk wegleggen, of je bepaalt zelf of je de gedachte ook eerst even naast je neer kunt leggen om te zien hoe de jurk daadwerkelijk staat. Jij bent niet de gedachte en de gedachte bepaalt niet wat waar is voor jou. Je hebt hier zelf als individu controle over.

Gedachten beïnvloeden de emoties

Ondanks dat gedachten vluchtige spinsels zijn in ons denkproces, kunnen ze toch beladen zijn met een kracht die invloed uitoefent op onze emoties. Andersom werken onze emoties eveneens door op hoe we denken. Zo voeren beiden elementen elkaar en kun je voor langere tijd vast zitten in een bepaald gedachtepatroon.

Wil je er uit stappen door anders te denken, dan sporen emoties je aan om de gedachten te herinneren en wil je de emoties loslaten, dan beïnvloeden je gedachten deze uitweg. Het is belangrijk te begrijpen hoe deze wisselwerking in stand wordt gehouden.

Zo kun je leren begrijpen dat het een willekeurig spel is wat zich afspeelt buiten jou om. Zodra je jezelf hieruit kunt verwijderen, wordt het mogelijk om jezelf te ontdoen van de invloed die zowel gedachten als emoties op je hebben.

Positieve gedachten aansturen

Positieve gedachten zijn gefabriceerde indrukken die je zelf kunt vormen. De gedachten worden zo bemoedigend in plaats van destructief. Ze zijn bedoeld om je goed over jezelf te laten voelen en je uit een neerwaartse spiraal te halen.

Door je gedachten te focussen op wat jij over jezelf weet of wilt geloven als waarheid, krijgen deze gedachten vorm in de realiteit en wordt dit nieuwe geloof over jezelf bewaarheidt. Je hebt zo zelf je realiteit in handen en kunt je ervaringen sturen.

Positieve gedachten zijn bedenksels die je zelf in jouw voordeel laat werken. Het is positief als jij dit zo ervaart of verkiest dat het zo is.

Hoe kun je positief leren denken?

Positief leren denken is een kunst op zich. Gedachten kunnen een geheel eigen leven gaan leiden. Zeker als je nog niet voldoende geleerd hebt om controle over je eigen gedachtenproces te krijgen, kunnen de meest willekeurige gedachten in je op komen. Wanneer je deze dan ook allemaal even serieus zou nemen, kun je hier behoorlijk van slag door raken.

Gedachten zijn eigenlijk losse flodders, die waarde krijgen die je er zelf aan geeft. Hoe meer aandacht bepaalde gedachten krijgen, hoe groter en realistischer ze worden.

Het is dan ook belangrijk om voor zo positief mogelijk te denken, aangezien je zo een eigen realiteit en beleving kunt creëren die dit weerspiegelt. Er zijn verschillende methodes te bedenken hoe je je gedachten zo positief mogelijk kunt krijgen.

Positief denken is een keuze

Als het erop aan komt, zijn gedachten een voortvloeisel uit ons onderbewuste. Ze kunnen opkomen door invloeden van indrukken die je gedurende de dag opdoet. Hoe je de gedachten ervaart, hangt sterk af van wat je gewend bent over iets te denken. Eerdere ervaringen heeft je geest opgeslagen in je onderbewuste en door indrukken worden ze opnieuw opgeroepen.

Afhankelijk van wat je overtuigingen tot iets zijn, zal een gedachte als positief of negatief worden geïnterpreteerd of dusdanig worden gevormd. Dit proces blijft willekeurig totdat je hier zelfstandig en bewust controle over begint uit te oefenen. Je kunt ervoor kiezen om een gedachte die negatief lijkt, om te draaien naar één die een meer positieve lading draagt.

Onderstaande tips helpen je bij de eerste stappen naar positief leren denken.

1. Maak je hoofd leeg

Een goed begin om gedachten positief te draaien, is door je hoofd leeg te maken. Vaak is het denken een chaos en versterkt dit negatieve gedachten enkel maar. Je kunt door de hoeveelheid en intensiteit van gedachten soms niet meer weten waar de uitweg is. Door bewust toe te laten dat alle gedachten uit je hoofd verdwijnen, schep je weer rust en kun je zelf bepalen welke gedachten je vervolgens nog wilt toelaten.

Je neemt zo de controle over, wat jou de mogelijkheid geeft tot het vormen van zelfverkozen gedachten. Het hoofd leegmaken doe je door lief voor jezelf te zijn, bewust te kiezen om jezelf even wat rust te gunnen.

Het forceren van activiteiten en golven aan gedachten toe te staan, is niet geen teken van goede zorg voor jezelf. Adem juist diep in en sta toe dat de gedachten even geen vat op je hebben. Zo zal het vanzelf rustiger worden.

2. Selecteer bruikbare gedachten

Om verder controle over je eigen gedachtenproces te krijgen, kun je gaan selecteren welke gedachten bijdragen aan een positieve instelling. Besteed bewust aandacht aan welke gedachten allemaal de revue passeren en kies hieruit degene die je aanspreken. Vaak zijn gedachten zo warrig, dat ze nauwelijks ergens op slaan zelfs. Je kunt deze dan gewoon mentaal wegstrepen.

Je kunt dit eventueel op schrift doen, door alle gedachten op te schrijven en dan te bekijken wat er allemaal in je op is gekomen. Zo krijg je inzicht in je eigen gedachtewereld en kun je ook beter leren relativeren.

Ook kun je negatieve gedachten zo een stuk duidelijker vervangen door positieve gedachten en hier zelfs affirmaties van maken.

3. Affirmaties of mantra’s

Hoe kun je positief leren denken? Een goede methode om je gedachten positief te krijgen, is door bewust eigen gedachten te kiezen die positief voor je werken. Door deze in standaardzinnen te vormen, kun je deze herhaaldelijk in gedachten opdreunen en eventueel hardop uitspreken. Zo geef je kracht aan de positieve gedachten en bied je geen ruimte voor andere, storende gedachten.

Dergelijke zinnen worden affirmaties, of mantra’s, genoemd. Ze zijn bedoeld om je hersens te overtuigen van een waarheid die jezelf wilt neerzetten. Door het voortdurend te herhalen, ga je het vanzelf geloven. Zo kun je positief denken.

Onderstaand filmpje is een Nederlandse mantra die je kunt gebruiken om positiever in het leven te staan.

4. Draag positiviteit uit

Door aardig tegen mensen te zijn en een positieve benadering tot het leven uit te dragen, zal dit ook bijdragen aan positieve gedachten. Wanneer je houding negatiever is, werkt dit onbewust door naar je gedachten. Er ontstaat een soort van druk of spanning, die zich uit in gedachten die minder positief zijn. De negativiteit komt zo naar je terug.

Door zelf een positieve houding aan te nemen, kun je ook gemakkelijker je gedachten positiever houden, omdat je tevreden bent over hoe je jezelf gedraagt. Dit zijn allemaal goede methodes om je denken positief te houden.

5. Spreek zo min mogelijk over negatieve dingen

Wat je denkt en zegt bepaald hoe je je voelt. Ben jij geneigd om veel te oordelen over een ander? Grote kans dat je niet heel positief in het leven staat. Probeer in het dagelijkse leven te focussen op de positieve dingen en de negatieve dingen links te laten liggen.

Ga zeker niet alles wat in jouw ogen negatief is benoemen. Dit is funest voor hoe je je voelt. En hoe negatiever jij je voelt, hoe negatiever je gedachten zullen zijn en hoe negatiever als zal zijn wat uit je mond komt. Een neerwaartse spiraal dus.

Wil je meer lezen over positief leren denken?

Meer lezen over positief leren denken? Lees dan verder in onderstaande artikelen.

Leer wat positieve gedachten zijn en creëer ze!

Negatieve gedachten omzetten in positiviteit

Ontdek dé oefening om positief te leren denken

Boek over positief denken? Dit boek verruimt je geest

Positief denken app: van welke word je echt gelukkig?

    Comment Section

    0 reacties op “Wil jij positief leren denken? Dit is de eerste stap

    Plaats een reactie


    *