Wat is stressmanagement en hoe houdt het je gezond?

Wat is stressmanagement en hoe houdt het je gezond?

Hoe je door stressmanagement gezond blijft

De wereld gaat zo snel en er is zoveel te doen, dat je bijna niet meer onder periodes van stress uitkomt. Gelukkig kan de mens best enige tijd van hoge druk aan. Het wordt echter een ander verhaal als je langdurig onder druk staat en stress je normale gesteldheid wordt.

Om te voorkomen dat je altijd gestrest bent en de nadelige gevolgen voor je gezondheid ervaart, is het goed om stressmanagement te leren toepassen. Daarvoor moet je een aantal vaardigheden onder de knie zien te krijgen. Die zijn echter makkelijk genoeg om door iedereen toegepast te kunnen worden.

Vrije tijd

Het belangrijkste medicijn tegen stress is vrije tijd. Zorg dan ook dat je hier genoeg van hebt. Door altijd tijd voor jezelf te creëren. Hoe je die invult is verder aan jou, al is het wel belangrijk dat je de tijd niet vult met werk of school. Aanraders zijn lichaamsbeweging en sociale activiteiten.

Training van lichaam en geest zijn namelijk goede middelen om spanning te lijf te gaan. Zie het als een soort brandstof. Juist door erop uit te gaan of door je in te spannen tank je energie. En wie voldoende energie heeft zal minder snel onder te grote druk komen te staan.

Ken je grenzen

Stress komt voort uit het niet kennen of erkennen van onze grenzen. Ieder mens heeft een maximale capaciteit. Het is belangrijk om voor jezelf te weten wat je kunt en wat je niet kunt. Als je namelijk meer moet doen dan mogelijk is, dan zal je veel vatbaarder zijn voor stress.

Je staat dan niet stevig in je schoenen en de gevolgen zullen al snel merkbaar zijn. Een belangrijk onderdeel van stressmanagement is dus het voorkomen van situaties waarin je niet terecht wilt komen. Wie dit goed kan inschatten zal minder snel in stressvolle situaties belanden.

Reactie plaatsen