Chagrijnig zijn is een keuze

Van de week had ik even een moment waarop ik behoorlijk chagrijnig werd. Ja, echt waar, ook ik word chagrijnig. En ook niet zo’n beetje ook.

Ik was de hele dag druk geweest. Het was warm, de kinderen waren moe en vervelend, het huis was ontploft, het eten moest nog op tafel, er lag nog een stapel was en ik moest binnen 1,5 uur weer de deur uit. En ik moest ook nog eens enorm plassen. Er moest zoveel gebeuren in zo’n korte tijd dat ik geïrriteerd raakte en overal op ging lopen zeiken. Niet zo heel erg gezellig dus.

Kies ervoor

Gelukkig kan ik tegenwoordig makkelijker tegen mezelf zeggen: Breg, je hebt een keuze. Of je kunt je nu druk blijven maken en jezelf en je omgeving in de weg zitten óf je laat die donderwolk verdwijnen en probeert er het beste van te maken. Door ‘zen’ te blijven wordt de troep natuurlijk niet minder en het eten staat ook niet in eens op tafel.

Maar het uurtje dat je als gezin nog met elkaar doorbrengt wordt er wel een stuk leuker op. Dus ik maakte een keuze: ik ben rustig gaan plassen, heb mezelf even toegesproken op de wc en heb mijn ‘happy face’ opgezet. Hoe belangrijk is het nou eigenlijk dat al mijn taken zijn afgestreept voor ik de deur uit ga? Ik heb prioriteiten gesteld en heb de rest laten liggen voor later.

Vrouwending?

Ik denk dat de meeste vrouwen dit wel herkenbaar vinden. Zoveel nog moeten doen (van jezelf) maar hier te weinig tijd hebben en daardoor enorm gaan stressen en chagrijnen op je partner en/of kinderen. Ik zeg overigens vrouwen omdat in mijn ogen mannen hier toch minder last van hebben. Los van of ze nou veel of weinig doen in het huishouden. Mannen laten nou eenmaal makkelijker los. Misschien soms iets té makkelijk maar dat is een leuk onderwerp voor een andere keer.

Mocht je een volgende keer weer flink aan het stressen zijn als je in de chaos zit, misschien heb je dan wat aan onderstaande tips.

Haal adem door je buik

Een van de beste tips tegen stress is de buikademhaling. Door via je buik te ademen krijgt je lichaam meer zuurstof én je geeft je hersenen een seintje dat er niets aan de hand is. Je hoeft niet te vechten of te vluchten. Je mag ontspannen. Focus op je ademhaling. Adem vijf tellen in via je buik en adem vervolgens in vijf tellen rustig uit. Als je dit een minuutje doet voel je je veel minder gestrest.

Accepteer en relativeer

Accepteer de situatie zoals deze is. Of je je nou druk maakt of niet, de situatie wordt er niet anders van. Door de situatie te accepteren kun je ook beter relativeren. Hoe belangrijk is het nou echt dat je alles wat je moet doen van jezelf direct nu gedaan wordt? Kijk wat de belangrijkste zaken zijn en laat de rest liggen tot later.

Tover een lach op je gezicht

Probeer te lachen. Het voelt even onnatuurlijk als je chagrijnig bent ‘like hell’ maar door te lachen wordt er in je hersenen endorfine aangemaakt. Endorfine vermindert de aanmaak van stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline. Je voelt je dus snel een stuk rustiger.

Vraag om hulp

Ik ben er soms te eigenwijs voor maar je kunt natuurlijk ook je partner vragen of hij of zij even een handje helpt. Als je het lief vraagt in plaats van te bitchen neemt je partner vast met alle liefde de kinderen even mee naar buiten. Dan heb jij een kwartiertje om als een malle door het huis te gaan.

Heb jij nog andere tips over hoe jij de dagelijkse stressvolle momenten doorkomt? Hoe maak jij de keuze om te blijven lachen? Laat het hieronder even weten, ik ben benieuwd.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Dé oefening om positief te leren denken - Change of Heart
Door

Dé oefening om positief te leren denken - Change of Heart

op 30 Jan 2017

[…] Chagrijnig zijn is een keuze […]

Het leven is kut. Of toch niet? - Change of Heart
Door

Het leven is kut. Of toch niet? - Change of Heart

op 17 May 2017

[…] Chagrijnig zijn is een keuze […]

Goed voornemen? Minder moeten en meer genieten! - Change of Heart
Door

Goed voornemen? Minder moeten en meer genieten! - Change of Heart

op 02 Jan 2018

[…] Chagrijnig zijn is een keuze […]

De drama's van de dramadriehoek - Change of Heart
Door

De drama's van de dramadriehoek - Change of Heart

op 21 Jun 2018

[…] Chagrijnig zijn is een keuze […]

Reactie plaatsen