Een eenvoudig leven suf? Om deze reden is het juist super!
arrow_drop_up arrow_drop_down

Een eenvoudig leven suf? Om deze reden is het juist super!

Eenvoudig leven klinkt eenvoudig en heel makkelijk om voor elkaar te krijgen. Maar ga er maar eens aan in onze snelle maatschappij waar je overal aan mee moet doen, waar je alles moet hebben en waar je ook zeker zeer succesvol moet zijn.

Eenvoudig leven is een leven waar je niet mee doet aan bovenstaande dingen. Je doet wat jij wilt en laat je niet onder druk zetten door de maatschappij en de mensen om je heen.

Vaak heeft deze instelling gevolgen voor je sociale leven. Niet iedereen begrijpt hoe enorm gelukkig je kan zijn met een eenvoudig leven en maar heel weinig hebt om je druk over te maken.

Maar eigenlijk is het heel simpel. Hoe minder drukte in je leven, hoe minder je je druk hoeft te maken ergens over. En als je je maar hoeft te focussen op weinig dingen kun je de dingen die wél doet met alle aandacht doen.

Sociale activiteiten

Sommige mensen worden helemaal stuiter dol van alle sociale activiteiten die ze hebben. Ze hebben een grote vriendengroep, willen over aan mee doen en willen overal bij horen.

Op social media lijkt het ook alsof deze mensen een fantastisch leven hebben. Maar denk hier eens goed over na. Hoe relaxed is je leven als je bijna iedere avond een sociale verplichting hebt? En je daar vervolgens ook nog eens over moet posten op Facebook, Instagram, Snapchat of allemaal tegelijk?

In mijn ogen wordt je sociale leven dan een soort van werk. Waar je voor betaald krijgt in Likes. Bizar toch?

Alles is gewoon

Ik kan me voorstellen dat door alle feestjes en etentjes die je hebt je nergens meer op kan verheugen. Want hoe bijzonder is het nog om op een dinsdag avond een keer flink door te zakken als je dat iedere week doet? Lijkt me ook erg vermoeiend trouwens.

Voor ieder feestje en uitje moet je overigens ook oppas regelen als je kleine kinderen hebt. Daar kun je haast een dagtaak aan hebben naast alle andere dingen die geregeld moeten worden.

Spullen in en om huis

Los van sociale activiteiten hebben we natuurlijk in huis ook heel veel om ons druk om te maken. Alle spullen die we hebben moeten we niet alleen regelmatig gebruiken, we moeten alles ook nog onderhouden en schoon houden.

Leuk hoor een veranda mèt een buitenkeuken. Maar dat ding moet ook schoon blijven. En hoe vaak zit je er nou eigenlijk in ons koude kikker landje?

Volgens mij zou het voldoende zijn als we één veranda met buitenkeuken per straat zouden hebben in plaats van in iedere tuin één. Scheelt een hoop poetswerk.

Elektronica maakt het leven simpeler? NOT!

Ik denk trouwens dat iedereen ook wel het gedoe met alle elektrische apparaten in huis herkent. Reken maar eens uit hoeveel tijd je per week kwijt bent aan het zoeken van laders, het updaten van telefoons en iPads en het zoeken van afstandsbedieningen (voor die krengen van de Apple tv).

En dan heb ik het nog niet eens over het zoeken naar een geschikte serie of film om aan te beginnen op Netflix, het bijvullen en schoonmaken van de koffiemachine (die overigens alle ruimte inneemt op het aanrecht), het deleten van foto’s en filmpjes op je telefoon die je binnen krijgt via Whats app en ga maar zo door.

Hobby’s in overvloed

Ik zie het vaak ook om me heen met mensen die heel veel hobby’s hebben. Volgens mij hebben vooral mannen hier een handje van. Of alleen mijn man, dat kan natuurlijk ook. Waarom én een boot, én een motor én een sportwagen hebben?

Omdat er zo lekker veel tijd overblijft naast het golfen, mountainbiken, squashen en fitnessen? Of omdat er nog genoeg tijd is naast het ondernemerschap en een gezin met jonge kinderen om dit allemaal te doen?

Tijdverspilling

In de praktijk wordt 80% van deze hobby’s dan ook niet uitgevoerd terwijl er wel allemaal spullen zijn die onderhoud nodig hebben. Ben je op je vrije zaterdagmiddag een boot uit het water aan het halen terwijl je er niet één keer in gevaren hebt. Hoe bedoel je tijdverspilling?

Begrijp me niet verkeerd, het hebben van een hobby werkt enorm stress verlagend. Maar als je er geen tijd voor hebt is het alleen maar frustrerend.

Zo krijg je een eenvoudig leven

Volgens mij heb ik mijn punt wel gemaakt. Ik pleit voor een (meer) eenvoudig leven. We klagen namelijk allemaal dat we het zo druk hebben maar we doen het allemaal zelf. Omdat we alles willen doen en hebben beperken we onszelf steeds meer in onze vrijheid.

Dus ik stel voor dat we allemaal eens kritisch gaan kijken naar alle overbodige spullen, hobby’s en mensen in ons leven. Om vervolgens alles wat ons veel van onze kostbare tijd kost een dikke vette streep door te zetten.

Meer vrije tijd

Zo krijg je steeds meer tijd voor de dingen die je echt belangrijk vindt. Als jij bijvoorbeeld iedere dag ergens 5 minuten tijd kan besparen, levert je dit op jaarbasis ruim 30 uur vrije tijd op.

Reken maar eens uit wat het oplevert als je gemiddeld een half uur per dag kan besparen. Dan kun je haast een keer extra op vakantie. Daar wordt een mens pas gelukkig van.

Ik ben benieuwd waarop jij tijd kan besparen. Laat je het me hier onder even weten?

Reactie plaatsen

Wij maken gebruik van cookies