De kracht van stilte en de invloed op je hersenen
13 februari 2017 

De kracht van stilte en de invloed op je hersenen

Vandaag de dag wordt nog maar weinig gebruik gemaakt van de kracht van stilte. De hele dag door worden we gevraagd of ongevraagd blootgesteld aan geluiden.

Zelf wanneer we de mogelijkheid hebben om stilte te ervaren, kiezen we er vaak voor om de radio of televisie aan te zetten. De smartphone draagt natuurlijk ook niet echt bij aan een rustige omgeving.

Serieus probleem

Zonde want uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een gebrek aan stilte slecht is voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Tegenwoordig lijkt alles wel slecht voor je gezondheid maar het gebrek aan stilte is een serieus probleem.

In 2011 is het zelfs door de Wereld Gezondheidsorganisatie als nieuw probleem aangestipt.

Je hippocampus stagneert

Het gevaar van constant geluiden om je heen is dat de ontwikkeling van je hippocampus stagneert. Je hippocampus is onderdeel van het limbisch systeem en in beide hersenhelften heb je er één. Ze wegen maar 4 gram per stuk maar hebben een belangrijke functie.

De hippocampus zorgt ervoor dat herinneringen uit je werkgeheugen worden opgeslagen in een bepaald onderdeel van het langetermijngeheugen. Zonder goed werkende hippocampus is het dus moeilijk om nieuwe persoonlijke herinneringen, feiten en begrippen op te slaan.

Veel geluid leidt tot stress

Naast de ontwikkeling van je hippocampus zorgt constante blootstelling aan geluid voor stress. Zoals bekend is kan teveel stress leiden tot onder andere een hoge bloeddruk en hartproblemen. Voor mensen die al onder aardig wat stress staan is het dus aan te raden wat vaker de stilte op te zoeken.

Herstellen van je hersenen

Wanneer je vaker gebruik maak van de kracht van stilte, verlaag je niet alleen je stress level. Je geeft ook je hersenen de kans om te herstellen. Kun je je moeilijk focussen en ben je gauw afgeleid? Vergeet je regelmatig dingen en zijn je ideeën weinig creatief? Zorg dan dat je meer stilte om je heen hebt.

Volgens de aandacht herstel therapie van de universiteit van Michigan kunnen we onze aandachtsspanne herstellen door onszelf minder bloot te stellen aan prikkels.

Pokon voor je hersenen

Als je iedere dag meer dan twee uur stil bent komen er nieuwe cellen bij in de hippocampus. Dit blijkt uit een ander Duits onderzoek. Je zal denken ‘lekker boeiend’ maar een vermindering van cellen in de hippocampus is gelinkt aan het krijgen van een depressie en Alzheimer.

Nou is twee uur stilte per dag best veel maar mocht je de ruimte hebben, doe er je voordeel mee zou ik zeggen.

Inzicht in jezelf

Als je jezelf regelmatig echte stilte gunt krijg je ruimte om in aanraking te komen met je intuïtie. Hierdoor wordt je sympathieker en creatiever en krijg je een duidelijker beeld van waar je staat in het leven een waar je naar toe wilt.

Toch doen we het niet

Ook al weet je wat de kracht van stilte is, de meeste mensen zoeken niet vaak de stilte op. De hele dag hebben we drukte om ons heen en als we eindelijk een momentje voor onszelf hebben pakken we onze telefoon.

Eigenlijk zou je stilte moeten inbouwen in je leven. Er voor zorgen dat het net zo normaal wordt als je kopje koffie in de morgen. Of als het poetsen van je tanden.

Dus ook als is het maar tien minuten per dag, gun jezelf èn je hersenen die rust!

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
In het nu leven, juist wel doen of niet? - Change of Heart
Door

In het nu leven, juist wel doen of niet? - Change of Heart

op 20 Feb 2017

[…] De kracht van stilte en de invloed op je hersenen […]

26 manieren om stress te verminderen - Change of Heart
Door

26 manieren om stress te verminderen - Change of Heart

op 02 Jun 2017

[…] De kracht van stilte en de invloed op je hersenen […]

Chagrijnig? 12 tips voor een instant goed gevoel - Change of Heart
Door

Chagrijnig? 12 tips voor een instant goed gevoel - Change of Heart

op 03 Jun 2017

[…] De kracht van stilte en de invloed op je hersenen […]

Reactie plaatsen