Hoe maak je de juiste keuze? 3 strategieën

Hoe maak je de juiste keuze? 3 strategieën

Ben jij ook zo’n ontzettende twijfelkont? Ben jij altijd aan het wikken en wegen voor je de juiste keuze kunt maken? Join de club.
De juiste keuze maken is ontzettend lastig voor veel mensen.

En zelfs als je na lang twijfelen een keuze hebt gemaakt begin je daarna alweer te twijfelen….Had ik toch niet beter….??? Het voorbeeld wat iedereen wel kent is een menukaart waar zo ontzettend veel op staat dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Vaak heb je op het moment dat je eindelijk je bestelling hebt doorgegeven al weer spijt.

Waarom is kiezen zo moeilijk?

Veel mensen vinden kiezen moeilijk omdat je nou eenmaal niet alles kan hebben. Als je ergens ‘ja’ tegen zegt, zeg je tegelijkertijd ‘nee’ tegen iets anders. En dat geldt voor alles in het leven.

  • Zeg je ‘ja’ tegen dat gebakje? Dan zeg je daarmee op dat moment ‘nee’ tegen je voornemen om af te vallen.
  • Zeg je ‘ja’ tegen een avondje stappen met je vriendinnen? Dan zeg je ‘nee’ tegen een romantisch avondje met je partner of lekker met een boek op de bank.
  • Zeg je ‘ja’ tegen die gave baan? Dan zeg je daarmee ‘nee’ tegen de baan die je nu hebt.

Snap je hoe het werkt? Kiezen heeft altijd consequenties. Maar niet kiezen heeft ook consequenties. Dus besef je goed, of je nou ergens voor kiest of niet, in beide gevallen maak je een keuze.

Nu we weten dat iedereen altijd ergens voor kiest is het handig om de strategie te kiezen die bij je past.

Strategie 1: Kies eerst maak het dan de juiste keuze

De eerste strategie is een strategie die impulsieve mensen vaak toepassen. Bij deze strategie maakt iemand gewoon een keuze en zorgt hij er achteraf voor dat die keuze de juiste keuze wordt. De persoon in kwestie doet er achteraf dus alles aan de gekozen situatie een succes te laten worden.

Dit gaat alleen niet zo op bij wat je bestelt in het restaurant aangezien jij zelf weinig invloed hebt op wat je op je bord krijgt. Je kunt natuurlijk wel proberen te ruilen met een van je tafelgenoten of simpelweg een nieuw gerecht bestellen als het echt tegen valt.

Strategie 2: Vertrouw op je intuïtie

De tweede strategie laat het logisch nadenken los en gaat af op gevoel. Iedereen heeft intuïtie. En je intuïtie kun je feilloos vertrouwen. Het probleem is alleen dat niet iedereen evengoed zijn of haar intuïtie aanvoelt. Het wordt lastig als je intuïtie wordt overschreeuwd door een gevoel van angst.

Dat je intuïtie aangeeft wat de juiste keuze is maar dat je gevoel van angst volledig op de rem trapt en je daarom de keuze maar niet maakt. Aangezien angst een heel vervelend gevoel is, gaan de meeste mensen dit uit de weg. Dus de juiste keuze maken op basis van je intuïtie is heel goed om te doen maar laat het gevoel van angst je niet misleiden.

Strategie 3: Je normen en waarden

De derde strategie is de opties naast je normen en waarden leggen. De keuze die het meest dicht bij jouw normen en waarden liggen is de juiste keuze. In theorie klinkt dit logisch maar wat nou als de normen en waarden die jij hebt meegekregen uit je opvoeding niet stroken met hoe jij eigenlijk in het leven staat?

Dan zou het heel goed kunnen dat je het leven van je ouders gaat leven als je niet oppast. En toch doen heel veel mensen dat al. Hoeveel jongeren kiezen bijvoorbeeld een bepaalde studie omdat hun ouders dat willen? Pas deze strategie dus alleen toe als je heel duidelijk hebt wat jouw EIGEN normen en waarden zijn.

Conclusie

Als het aan mij ligt leidt de derde strategie zelden tot de juiste keuze. Als we onder ‘de juiste keuze’ de keuze verstaan die het beste past bij jouw persoon tenminste. Voor je ouders of je partner of iemand anders in je omgeving kan het de beste keuze zijn maar voor jou is dit het waarschijnlijk niet.

De eerste strategie vind ik wel een hele mooie. Ik heb hier zelf ook een handje van. Gewoon iets kiezen, onderweg bijsturen en er iets moois van maken. Het risico is natuurlijk wel dat je hier en daar een keuze maakt die iets minder goed past. Maar ach, overal leer je van en wie weet wat het je voor moois brengt. Iets wat je anders nooit ontdekt had.

Strategie nummer twee is in mijn ogen duidelijk de beste. Als je voorbij je gevoel van angst kan voelen tenminste. Angst is trouwens wel vaak een graadmeter dat je op de juiste weg zit. Dus je kunt dit gevoel ook als kompas gebruiken.

Het blijft lastig

Hoe dan ook, sommige keuzes zijn gewoon heel moeilijk om te maken. Zeg je je baan op en begin je voor jezelf of niet? Blijf je bij je partner of kies je voor een toekomst alleen? Gaan jij en je partner voor een derde kindje of niet?

Dit zijn keuzes waarbij je eigenlijk in de toekomst zou moeten kunnen kijken. Helaas kan dat niet. Mocht je in een situaties zitten waar je een lastige keuze moeten maken? Ik wens je heel veel wijsheid toe!

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Spiritueel ontwikkelen: voor zweefteven of ook voor jou? - Change of Heart
Door

Spiritueel ontwikkelen: voor zweefteven of ook voor jou? - Change of Heart

op 06 Jan 2017

[…] Hoe maak je de juiste keuze? 3 strategieën […]

Voor een ander denken
Door

Voor een ander denken

op 21 Jun 2017

[…] Hoe maak je de juiste keuze? 3 strategieën […]

Reactie plaatsen