Leef een eenvoudig leven met deze 5 stappen en 18 tips!
arrow_drop_up arrow_drop_down

Leef een eenvoudig leven: 5 stappen en 18 tips

Leef een eenvoudig leven. Het klink heel prettig. En dat is het ook. Het kost alleen wat moeite en vooral leren loslaten voordat je leven daadwerkelijk eenvoudiger is geworden. De informatie ik dit artikel gaat je hier zeker bij helpen.

Leef een eenvoudig leven: wat is een eenvoudig leven?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is nou eigenlijk een eenvoudig leven? Is dat een leven met zo min mogelijk spullen?

Nee, dat is het zeker niet. Dat komt eerder in de buurt van armoede. En het is algemeen bekend dat daar niemand gelukkig van wordt. Waar een eenvoudig leven JUIST om draait is GELUKKIG ZIJN. Een betekenisvol leven leiden waar jij gelukkig van wordt.

Vaak worden we geleefd door de maatschappij. In onze samenleving moeten we alles hebben, alles kunnen en vooral alles moeiteloos doen. Er is geen ruimte voor niet succesvol (willen) zijn, fouten maken, er niet bij (willen) horen en vooral geen ruimte voor kiezen voor wat jij wilt en voor wat bij JOU past.

Door al deze verwachtingen die anderen en vooral wijzelf van onszelf hebben, creëren we enorm veel stressvolle situaties. We stellen onszelf doelen die we niet kunnen en vaak stiekem ook niet willen bereiken. En waarom? Ik heb eigenlijk geen idee. Waarom doen wat niet bij je past en wat jou niet gelukkig maakt?

Leef een eenvoudig leven met weinig spullen?

Hier komt een eenvoudig leven om de hoek kijken. Niet een leven met weinig spullen (wat het leven overigens wel eenvoudiger maakt) maar een leven dat eenvoudig is omdat je doet wat goed is voor jou en wat past bij jou. Hoe eenvoudig is het leven dan? Als je alleen doet wat jij wilt?

Het klinkt natuurlijk wel een beetje egoïstisch. Alleen de dingen doen die goed zijn voor jou.

Ik je hoor je denken: waar zijn de mensen van wie ik hou in dit verhaal?

Dat is juist het punt van een eenvoudig leven. Als jij doet wat goed is voor jou, is dat automatisch goed voor de mensen om je heen. Als jij namelijk lekker in je vel zit en happy bent, loop je over van energie en liefde. Dit heeft alleen maar een positieve uitwerking op de mensen om je heen.

Ben je jezelf daarentegen altijd maar aan het wegcijferen voor de mensen om je heen, ben je echt geen leuk mens om bij in de buurt te zijn. Dan word je iemand die alleen maar aan het puffen en steunen is. Iemand die energie neemt in plaats van dat je energie geeft.

Dus ook al bedoel je het goed, doe het niet. Cijfer jezelf niet weg voor een ander. Op korte termijn zal iemand het wel prettig vinden dat je alles voor hem of haar doet. Maar op langere termijn heeft niemand hier wat aan. Jij bent nog maar een schim van wie je was en voor de ander is daar niks aan.

leef een eenvoudig leven

Leef een eenvoudig leven: hoe dan?

Volgens mij is het duidelijk dat iedereen een eenvoudig leven zou moeten willen. Maar hoe leef je nou een eenvoudig leven? Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Met onderstaande stappen kun je een begin maken aan jouw eenvoudige leven.

1. Stel een prioriteitenlijst op

De eerste stap naar een eenvoudig leven is om er een goed over na te denken wat jij nou eigenlijk écht belangrijk vindt in jouw leven. Laat je hierbij vooral niet beïnvloeden door anderen. Het is jouw leven en wat jij belangrijk vindt mag je lekker helemaal zelf bepalen. Schrijf om te beginnen eens 10 dingen op. Dit is alsnog een flinke lijst maar je moet ergens beginnen.

2. Wat is jouw top 5?

Vervolgens ga je deze lijst op volgorde zetten. De belangrijkste bovenaan. De minst belangrijke onderaan. Vervolgens schrap je de onderste vijf en heb je een mooie top 5 waar je je op gaat focussen.

3. Hoe ga je het aanpakken

De volgende stap is om voor elk ‘ding’ dat in je top 5 staat, op te schrijven hoe je dit het meest tot zijn recht kunt laten komen. Met andere woorden, welke dingen kun je schrappen in je leven waardoor er meer tijd/geld/energie over blijft voor de dingen die in je top 5 staan?

4. Ga het leven

Als je dit in kaart hebt gebracht is het verder een kwestie van ‘het gaan leven’. Bij alles wat je doet en elke keuze die je maakt hou je jouw top 5 in gedachten. Draagt hetgeen je wilt gaan doen niet bij aan je top 5? Of werkt dit het zelfs tegen? Niet doen dus. Zo simpel kan het zijn. Op papier dan tenminste.

5. Evalueer af en toe hoe het gaat

Het is slim om regelmatig te evalueren hoe het nou eigenlijk gaat met jouw eenvoudige leven. Je kunt bijvoorbeeld ’s avonds in bed de dag doorlopen. In welke situaties heb je gekozen voor jouw top 5? Wanneer heb je dit niet gedaan en wat hier de reden van?

Dit evaluatiemomentje is trouwens niet om jezelf ‘straf’ te geven wanneer je niet de beste keuzes maakt voor jou. Deze evaluatiemomentjes zijn bedoeld om je bewust te maken van de dingen die je doet en vooral ook waarom je ze doet. Pas als je je bewust bent van je gedrag kun je het anders doen.

leef een eenvoudig leven

Besef dat een eenvoudig leven een proces is

Het is belangrijk dat je je er bewust van bent dat je niet van de ene op de andere dag een eenvoudig leven hebt. Het is een proces waarin je jouw eenvoudige leven langzaam vormgeeft. Stapje voor stapje ga je alle betekenisloze dingen vervangen voor betekenisvolle dingen. Neem je tijd en fouten maken mag.

Leef een eenvoudig leven: 18 tips

Als je het te veel moeite/ onzin vindt om jouw top 5 op papier te zetten, kun je ook aan de slag gaan met onderstaande tips. Als je alleen al de helft doorvoert in je leven, zal je zien dat je leven een stuk eenvoudiger is dan voorheen.

1. Leer nee te zeggen

Ik begin direct met een van de moeilijkste: leer ‘nee’ te zeggen als je ergens geen zin in hebt. Nee zeggen lijkt heel moeilijk maar als je eenmaal door hebt hoe je dit op een nette manier kan doen, zal je merken dat je dit gaat doen zonder je vervolgens schuldig te voelen.

2. Leef een eenvoudig leven en leer loslaten

Om een echt eenvoudig leven te kunnen leven is het van belang dat je leert loslaten. En om goed los te kunnen laten moet je vooral stil staan bij waarom je ergens aan vasthoudt. Vaak zit hier een stuk je angst achter.

Ben je bang wat een ander over je zal denken of over je zal zeggen? Ben je bang dat je te kort komt van het een of ander? Ben je bang je iemand voor het hoofd stoot? Zodra je door hebt waar je bang voor bent kun je ervoor kiezen dit niet meer te zijn. Angst is namelijk iets wat jij creëert. Jij bent dus ook degene die het stop kan zetten.

3. Leer slim plannen

Plan je dag zo in dat er zoveel mogelijk tijd overblijft voor jou en voor wat jij belangrijk vindt. Probeer bijvoorbeeld (als je werk het toelaat) buiten de spits te reizen en ga boodschappen doen als het rustig is in de winkel. Zo voorkom je dat je ‘kostbare’ tijd verdoet met dingen die je niet leuk vindt.

4. Breng tijd alleen door

Neem voldoende tijd voor jezelf en laad jezelf op. De een doet dit door te gaan wandelen of een boek te lezen. De ander gaat rennen in het bos, mediteren, puzzelen of kleien. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar doet waar jij je goed bij voelt. Mocht je van mediteren houden kun je onderstaande geleide meditatie eens proberen.

5. Automatiseren

Probeer alles wat je doet zo eenvoudig mogelijk te maken. Iedere dag doe je dingen die elke dag terug komen. Dit kan op je werk zijn maar ook in het huishouden of in de verzorging van je jezelf en je gezin. Er zijn ongetwijfeld dingen waar je een ‘systeem’ voor kunt verzinnen. Iets wat het makkelijker maakt.

Denk bijvoorbeeld aan één keer in de week tijd vrij maken om te bedenken wat je ’s avonds gaat eten en in één keer alle boodschappen doen. Dit scheelt je de rest van de week enorm aan tijd.

Of voor alle dames die met regelmaat hun nagels lakken. Laat één keer in de drie weken je nagels lakken met gelnagellak en bespaar enorm veel tijd en frustratie.

6. Goed is goed genoeg

Er zijn genoeg mensen die alles graag perfect willen hebben. Mijn tip is om de eisen aan jezelf wat bij te stellen. Goed is goed genoeg. Is het erg zo erg als je een keer niet als eerste hebt gereageerd op die mail van je baas? Is het echt nodig om drie keer per week te dweilen? Worden je kinderen ziek als ze een keer geen vers bereide maaltijd hebben? Nee. Vraag jezelf dus bij alles wat je doet af mag het misschien ook iets minder goed/snel/vaak/etc.?

7. Stop met multi tasken

Multi tasken is niet meer wat het geweest is. Of eigenlijk is dit het nooit geweest. Je denkt dat je sneller en effectiever bent als je van alles tegelijk doet maar eigenlijk is het tegenover gestelde waar. Omdat je minder aandacht hebt voor je taak, doe je deze minder goed en minder doordacht. Je gaat fouten maken. Met als gevolg dat het het opnieuw moet doen of tijd kwijt bent om je fouten te herstellen. Doe dus gewoon 1 dingen tegelijk. Veel efficiënter. Fijn om te horen hè?

8. Leef een eenvoudig leven en laat je telefoon links liggen

Hoeveel tijd ben jij wel niet kwijt aan het checken van je telefoon? Voor de grap zou je dit eens moeten uitzoeken. Ik denk dat je je dood schrikt. Veel beter is om maar een paar keer per dag je telefoon te checken en alleen te reageren op de echt belangrijke berichten. Een keer per dag kun je reageren op de overige berichten. Door het zo in te richten bespaar je niet alleen veel tijd maar heb je de rest van de dag ook meer aandacht voor de dingen en mensen die er echt toe doen.

9. Beperk televisie en andere media

Ik snap dat het heerlijk is na een dag hard werken maar echt rust geeft het je niet. Deze tijd  kun je beter besteden aan dingen die betekenis geven. Een goed gesprek met je partner, een fijn boek, een uurtje dobberen in bad, bijwerken van fotoboeken, een extra verhaaltje voorlezen aan je kinderen, mediteren en zo kan ik nog 100 dingen verzinnen die meer betekenis geven dan televisie kijken en Netflixen.

10. Leef een eenvoudig leven en beperk social media

Aansluitend op vorige tip. Ik kan wel 100 dingen verzinnen die meer betekenis geven dan social media. Niet alleen is het zonde van je tijd, het geeft je ook nog eens een ontzettend vertekent beeld van de wereld. Op social media is iedereen namelijk perfect en doet iedereen alleen maar leuke dingen. Wat heb je er nou aan om naar dingen te kijken die eigenlijk niet kloppen en waar je alleen maar het  gevoel van krijgt dat jouw leven maar suf is?

11. Ruim je rommel op

Dit is een lekkere praktische. Opruimen geeft niet alleen een heel goed gevoel maar het is ook nog eens stress verlagend. En als je het slim aanpakt kun je er ook nog eens een klein zakcentje aan overhouden door dingen te verkopen op bol.com, marktplaats of de ouderwetse rommelmarkt.

12. Koop pas nieuwe dingen als je iets ouds weggooit

Om te voorkomen dat je verzuipt in spullen kun je met jezelf afspreken dat je pas iets nieuws mag kopen als je ook wat ouds weg doet. Nieuwe laarzen? Doe een paar oude laarzen weg. Nieuw speelgoed voor de kinderen? Doe wat weg wat kapot is of waar niet (meer) mee gespeeld wordt. Nieuw servies? Doe je oude borden naar het kringloop.

13. Maakt het je leven eenvoudiger?

Stel jezelf regelmatig de vraag: maakt dit mijn leven eenvoudiger of juist niet? Als het je leven niet eenvoudiger maakt moet je het niet doen. Anders verwoord: draagt dit bij aan mijn top 5 aan prioriteiten? Is het antwoord ‘nee’? Denk dan nog eens goed na voordat je je keuze maakt.

14. Je hoeft niet overal bij te zijn

We hebben de neiging om ‘ja’ te zeggen op alle leuke dingen die voorbij komen. Je moet je goed afvragen of deze dingen je leven eenvoudiger maken. Door altijd maar overal bij te willen zijn zal je er minder van genieten omdat het ‘moeten’ wordt. Ook een leven propvol met alleen maar leuke dingen is een propvol leven. En een propvol leven is verre van een eenvoudig leven. Wees dus selectief in waar je ‘ja’ tegen zegt.

15. Minder kopen is minder werken

Sta een stil bij alles wat je koopt. Dan bedoel ik niet het wc-papier in de supermarkt maar die tweede tablet, die nieuwe broek, andere tuinkussens en die keukenmachine. Al het geld dat je uitgeeft moet ergens vandaan komen. Je moet het verdienen door te werken.

Het principe is eigenlijk heel simpel: hoe meer je uitgeeft, hoe meer tijd je kwijt bent aan werken. Als je van je hobby je werk hebt gemaakt is dit natuurlijk geen straf maar ik denk dat een heel groot deel van de mensen werkt om te leven. En dat het werk wat ze doen ze niet gelukkig maakt. Need I say more?

Eenvoudig leven

16. Heb aandacht voor wat je doet

Met andere woorden: leef zoveel mogelijk in het hier en nu. Dit is namelijk het enige dat bestaat en dat betekenis kan geven. Laat je niet meeslepen door teveel gepieker over gisteren of morgen. Zie dat de zon schijnt, voel de zachtheid van je kussen, ruik het pruttelende stoofpotje en hoor het grappige liedje van je kind. Dat zijn de dingen die betekenis geven. Niet de gedachten die je meenemen naar scenario’s die waarschijnlijk toch nooit gebeuren.

Wil je meer weten over hoe je in het het nu kan leven? Lees dan eens het boek van Eckhart Tolle. De Kracht van het Nu. Enorme aanrader.

17. Leef een eenvoudig leven en ga drama uit de weg

Het is heel mooi dat je er wilt zijn voor je vriendin in nood maar pas op dat je je niet laat meeslepen in het drama van een ander. Hoe graag je een ander ook wilt helpen, de ander is de enige die het op kan lossen. Kiest jouw vriendin er dus voor om iedere keer in dezelfde valkuil te stappen of wil ze eigenlijk niet geholpen worden? Blijf dan een beetje op afstand want dit gaat ten koste van jouw energie en jouw gemoedstoestand.

18. Kijk naar alles wat er is

We hebben de neiging om ons te focussen op alles wat er niet is. Het is natuurlijk mooi en vooral ook heel belangrijk om doelen te hebben maar vergeet niet te kijken naar alles wat je al hebt (bereikt). Zie punt 16: het enige wat betekenis kan geven is wat er IS. Het is niet voor niets betekenIS.

Geniet van het feit dat je een mooi gezin hebt, dat je die opleiding hebt afgerond, je beide ouders nog gezond zijn, de band die je hebt met je zus of dat mooie schilderij dat je hebt gemaakt. Er gaan ongetwijfeld nog duizend dingen komen waar je nog van kunt genieten maar dat komt nog en IS nog niet.

Deel je ervaringen in de community

Wil jij je ervaringen delen over hoe jij jouw eenvoudige leven creëert? Wil je meer tips en trucs krijgen en je verder ontwikkelen op persoonlijk gebied? Schrijf je dan hier GRATIS in voor de Change of Heart community.

eenvoudig leven

Reactie plaatsen

Wij maken gebruik van cookies