Langer leven door goede vriendinnen

Een middagje shoppen of het drinken van een wijntje met een vriendin word ik altijd heel gelukkig van. Je kunt vrijuit gal spuwen over je partner, gênante dingen bespreken of klagen over hoe zwaar het leven als moeder wel niet is.

Ook kun je lachen tot je moet huilen, filosoferen over de (on)zin van het leven en bespreken met welke beroemdheid je wel eens een beschuitje zou willen eten als je de kans krijgt.

Bij mij staat nog steeds Orlando Bloom met stip op nummer één. Maar Michiel Huisman doe ik het ook voor. Iets minder exotisch maar daar doe ik niet moeilijk over.

Langer leven

Het hebben van goede vriendinnen is niet alleen gezellig. Uit onderzoek van de universiteit van Carolina blijkt zelfs dat het hebben van vrienden en vriendinnen cruciaal is voor je gezondheid.

Hoe meer sociale contacten je maakt in je leven, hoe gezonder je later zal zijn en hoe langer je zal leven. Ook zijn mensen die regelmatig contact hebben met veel vrienden en vriendinnen gelukkiger dan mensen die vaker alleen zijn.

Kwaliteit van vriendschap

Het aantal vrienden of vriendinnen blijkt echter niet de enige belangrijke factor. Ook de kwaliteit van de vriendschap is erg belangrijk voor je gezondheid.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met sterke sociale relaties 50 procent minder kans hebben om jong te overlijden. Dus hoe meer steun en toeverlaat je krijgt van je vriendinnen, hoe meer positieve invloed.

Daarbij is dagelijks een kort contact belangrijker dan samen grootse dingen meemaken. Goede gesprekken maken gelukkiger dan oppervlakkig gebabbel en geluk is besmettelijk: tijd doorbrengen met opgewekte vrienden of vriendinnen, maakt jou ook blijer.

Twee soorten vriendinnen

Er zijn in principe twee soorten vriendinnen. Het eerste type is de vriendin die het beste met je voor heeft. Dit zijn de goede vriendinnen die bijdragen aan jouw ontwikkeling en blij voor je zijn als je iets bereikt waar jij gelukkig van wordt.

Het tweede soort is de vriendin die liever niet heeft dat jij je dromen omzet in doelen omdat ze bang is dat jij slaagt en zij niet. Dit is het type wat je eigenlijk niet om je heen wilt hebben.

Deze negativiteit kan namelijk besmettelijk zijn en zorgt ervoor dat jij ook niet meer in jouw dromen geloofd. En dat is nou net wat je wél moet doen als je wilt dat je dromen uitkomen.

Kies voor jezelf

Ik zeg niet dat je direct al deze mensen uit je leven moet bannen. Als jij blijft kiezen en geloven in jezelf gaat dit vanzelf. Deze mensen voelen zich namelijk rot als jij succes hebt dus blijven ze liever uit je buurt.

Waarschijnlijk zullen ze op achter je rug om nog wel proberen je naar beneden te halen maar zolang jij de daar niks van aantrekt hoef je daar geen last van te hebben.

Verwateren

Dus laat de vriendschappen die slecht voor je zijn gewoon verwateren. Je zal merken dat deze mensen steeds minder contact opnemen als jij dat ook niet meer doet. Als een vriendschap echt verwatert is dit alleen maar een bevestiging van dat deze persoon niet past bij jou.

Echte vrienden laten een vriendschap niet verwateren namelijk. Je kan elkaar lang niet zien maar als je elkaar ziet voelt het gewoon goed.

Als deze mensen uit je leven zijn heb je weer ruimte om je te omringen met de mensen die wel goed voor je zijn. Mensen van we je kan leren en die open staan voor jouw ideeën en dromen.

Als je je omringt met deze positieve mensen kun je veel meer voor elkaar krijgen omdat ze je tips kunnen geven en je stimuleren het beste uit jezelf te halen.

Hoe herken je goede vriendin?

Eigenlijk weet je het wel of iemand een echte vriendin is of niet. Als je goed luistert naar je gevoel is hier geen twijfel over mogelijk. Toch ter bevestiging hieronder een aantal kenmerken op een rijtje. Een goede vriendin:

  • Heeft de neiging om te doen wat het beste is voor de ander. Ook als dit niet altijd het beste is voor hem of haar zelf. Ze geeft jou dus het volste glas wijn of het bakje met de meeste Ben & Jerry’s.
  • Toont sympathie en empathie. Ze houd je haar naar achter als je moet spugen van de drank en huilt met je mee als je hond is overleden.
  • Is eerlijk. Ook in situaties waarin het voor jou moeilijk kan zijn om de waarheid te horen.
  • Is 100% te vertrouwen. Ze kletst niet achter je rug en staat altijd aan jouw kant. Ook als je iets heel stoms hebt gedaan.
  • Steunt je in de doelen die je hebt en staat voor je klaar als het toch niet is gelukt.
  • Wijst je op je fouten maar laat je wel in je waarde.
  • Luistert naar je en praat niet alleen over zichzelf. Tenzij ze net een leuke vent heeft ontmoet, dan mag het wel natuurlijk.
  • Laat je jezelf zijn. Ze geeft je het gevoel dat je ok bent zoals je bent en je niet anders voor hoeft te doen.

Als jij goede vriendinnen hebt, heb je ongetwijfeld nog aanvullingen op bovenstaande kenmerken. Laat je ze hieronder even weten?

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Susanne
Door

Susanne

op 20 Oct 2016

Goed stuk!!

Bregtje
Door

Bregtje

op 21 Oct 2016

Lief, dankjewel :-)

Reactie plaatsen