Wil je gelukkig zijn? 10 dingen om mee stoppen
13 december 2016 

Wil je gelukkig zijn? 10 dingen om mee stoppen

We worden vaak belemmerd door negatieve gedachten waardoor we maar niet vooruit komen. We zijn geneigd te oordelen over anderen maar durven niet kritisch naar ons zelf te kijken.

Al deze angst en negativiteit weerhoud ons ervan echt gelukkig te worden. Eeuwig zonde want je leeft maar één keer. In dit artikel en onderstaand filmpje de 10 dingen waar je echt mee moet stoppen als je er alles uit wilt halen wat er in zit.

Inhoudsopgave

1. Stop met klagen en slachtofferen

Klagen en jezelf zien als slachtoffer van een onoprecht universum maakt je passief en neemt al je krachten van je af. Heeft iemand je wat naars aangedaan? Welcome to the club!

Iedereen heeft pijn en verdriet meegemaakt en afwijzing gekend. Maar dat is geen excuus om in het verleden te blijven hangen en nu niets van je leven te maken.

Waar sommige mensen al hun energie steken in verwijten en zielig doen, begrijpen anderen dat dit hen geen steek verder helpt en richten zich vol vertrouwen op de toekomst. Neem dus verantwoording voor je eigen leven.

Laat je niet verleiden tot gepieker over het verleden, want piekeren lost niets op en krabt die emotionele wonden alleen maar weer open. Actie is de beste remedie tegen piekeren, dus kom uit je luie stoel en steek je handen uit de mouwen. Beter voor jou èn beter voor de mensen om je heen.

2. Anderen de schuld te geven

Door altijd maar een ander de schuld te geven van wat jouw overkomt ben je blijkbaar niet bereid om naar je eigen aandeel te kijken en daar van te leren. En dat is echt heel jammer want dat is namelijk de enige manier om jezelf te ontwikkelen en het leven te kunnen leiden dat je wilt en ook echt bij je past.

Wees je ervan bewust dat waar je staat jouw eigen verantwoording is. Ongelukkig in je werk? Jij hebt voor deze baan gekozen. Ongelukkig in je relatie? Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Jij hebt hem of haar uitgezocht. Ben je tien kilo te zwaar? Er is niemand geweest die al die lekkere dingen met een trechter bij jou naar binnen heeft gepropt.

Het mooie is dat als je je hier bewust van bent, je beseft dat je overal zelf een keuze in hebt. Stop dus met anderen de schuld te geven en maak voortaan andere keuzes. Keuzes die wel goed voor je zijn en waar je wel gelukkig van wordt.

3. Negatief praten over jezelf

Als je negatief praat over jezelf ondermijn je je eigen zelfvertrouwen. En dat zelfvertrouwen heb je juist zo hard nodig om keuzes te maken die goed voor je zijn. Om te kunnen kiezen voor de dingen die je het allerliefst zou willen doen.

Los daarvan, als jij negatief praat over jezelf geef je eigenlijk aan dat je het ok vindt dat andere mensen dat ook doen. Als jij jezelf al niet leuk genoeg vindt, waarom zou een ander dat dan wel doen?

Stop dus met negatief praten over jezelf. De volgende stap is dat je stopt met negatieve gedachten over jezelf. Maar dit is wat moeilijker de kop in te drukken dus begin eerst maar eens hier mee.

gelukkig zijn

4. Blijven hangen in het verleden

We dragen we allemaal de minder geslaagde episoden uit ons verleden met ons mee. Bewust of onbewust. Dingen waar we spijt van hebben of mensen die ons gekwetst en verraden hebben. Tuurlijk weten we allemaal dat we het verleden moeten loslaten omdat we er toch niets meer aan kunnen veranderen, maar krijg dat maar eens voor elkaar met al die emoties die er aan vast gekleefd zitten.

En zo ben je te pas en te onpas bezig met negatieve gedachten over je verleden en dwingen die gedachten je oude pijn en vernedering dag in dag uit te herkauwen, soms de rest van je leven. Als je je hier bewust van bent kun je hier gelukkig wat aan doen. Al kost het wel wat moeite.

Zodra je merkt dat je weer in diezelfde donkere denkspiraal terecht bent gekomen, zeg je tegen jezelf: stop! Daarna ga je bewust op zoek naar een positieve gedachte. Zoek in je geheugen dingen naar herinneringen die je blij maken of denk aan de mensen die van je houden. Ga niet in op oud zeer of verdriet, maar leid je hersenen bewust af met positieve gedachten die je een goed gevoel geven.

5. Niet willen veranderen

Zoals zo mooi wordt gezegd: stilstand is achteruit gang. En dat is wat betreft je eigen ontwikkeling helemaal waar. Als je je niet ontwikkelt blijf je waar je nu bent.

Als je nu helemaal gelukkig bent is dat natuurlijk prima maar besef je wel dat niks blijft zoals het is. Alles verandert om je heen. Alles groeit en bloeit en niks staat stil. Waarom zou jij dan zo eigenwijs zijn om niet te willen veranderen?

Als jij niet bereid bent om je aan te passen ben je straks de enige die nog is waar je was. Lijkt me behoorlijk eenzaam. Dus stop met eigenwijs zijn en durf naar jezelf te kijken. Breng verandering aan in de dingen die je ongelukkig maken door jezelf te ontwikkelen.

6. Oordelen over anderen

Je bent je er vaak niet bewust van maar je bent waarschijnlijk de hele dag aan het oordelen over een ander. De te dikke mevrouw bij de kassa met haar mandje vol chips. De politicus die een geheime affaire heeft. De buurman die een veel te hippe auto heeft voor zijn dikke buik en grijze haar.

Stop hiermee. Ook al zijn het negatieve gedachten over een ander, het blijven negatieve gedachten die je eigen mindset beïnvloeden. Want als jouw gedachten gevuld zijn met negatieve gedachten is er geen ruimte meer is om ergens anders over na te denken. Je kunt namelijk niet twee dingen tegelijkertijd denken.

Is jouw brein dus bezig met de veel te dikke enkels van de buurvrouw of het buitenlandse gezin dat in het dorp is komen wonen, is er geen ruimte meer om na te denken over wat een gezegend mens je bent. Of om je creatieve idee uit te werken in je hoofd. Of om voorpret te hebben voor het weekendje weg dat je gepland hebt.

7. Altijd gelijk willen hebben

Ben jij iemand die altijd zijn of haar gelijk wil halen? Probeer dit eens wat minder te doen. Het voegt namelijk niks toe. Vaak ben je zo gefocust op het behalen van je eigen gelijk dat je niet meer hoort wat de ander zegt. En wat is dan nog het doel van het gesprek? Beide partijen horen alleen zichzelf en dan hoef je het gesprek net zo goed niet te voeren.

Veel mooier is het om echt te luisteren naar iemand. Vaak heeft deze persoon namelijk ook gelijk maar dan vanuit zijn of haar eigen perceptie. Zodra je je hier bewust van bent kun je echt leren van elkaar. Daar behaal je volgens mij veel meer winst mee.

8. Goedkeuring willen hebben van anderen

Als je altijd maar goedkeuring nodig hebt van een ander zal je nooit doen wat jij echt wilt. Een ander kan namelijk niet bepalen wat jij wilt en wat is goed is voor jou. Alleen jij kan dat. Dus waarom zou je een ander vragen of het ok is wat jij doet of wilt?

Het heeft natuurlijk alles te maken met hoeveel zelfvertrouwen je hebt. Als je goedkeuring nodig hebt van anderen zegt dat iets over het geloof dat je hebt in je eigen kunnen. Leer meer op jezelf te vertrouwen en sta achter de keuzes die jij wilt maken. Daar heb je een ander niet voor nodig.

Ik zeg natuurlijk niet dat je alles moet doen zonder te overleggen. Als je in een relatie zit is het op zich wel praktisch om het even met je partner te bespreken als je voor een half jaar in je eentje wilt gaan schilderen op een tropisch eiland.

9. Stop met liegen tegen jezelf

Als je niet happy bent in je werk; als je relatie op een dood spoor zit; als je vaak negatief bent of kwaaltjes hebt… dan is het tijd om eerlijk te zijn en toe te geven dat je aan een grote schoonmaak toe bent. Je leeft maar één keer en je tijd op aarde is beperkt.

Je hebt recht op geluk en je hebt het recht om jezelf gelukkig te maken. Jouw leven is van jou. Het is je gegeven om er iets moois van te maken, niet om je slechts staande te houden.

Zodra jij kunt onderkennen dat je leven niet is wat je ervan had verwacht, dan stroomt er een nieuwe energie door je heen die je zal helpen om actie te ondernemen en je leven een nieuwe wending te geven.

Stoppen met liegen tegen jezelf is de allerbelangrijkste stap die je kunt zetten, daarna komt de wijsheid die je nodig hebt om daadwerkelijk te veranderen vanzelf naar je toe.

10. Stop met het zoeken van geluk in anderen

Ongelukkige mensen kunnen nooit gelukkige relaties hebben. Als je niet tevreden en blij bent met jezelf, dan is er geen stevig fundament om een relatie met een ander op te bouwen.

Zolang je alleen maar bezig bent met je eigen ongeluk (door bijvoorbeeld pijn of teleurstelling uit je verleden) heb je geen ruimte om een ander te waarderen voor wie hij is.

Je moet dus echt eerst je eigen issues aanpakken voordat een relatie echt kans van slagen heeft. Dus als je van je partner houdt, durf te werken aan je eigen ontwikkeling.

Wat hulp nodig?

Denk je bij deze punten: ‘leuk hoor Bregtje, maar hoe doe ik dit dan?’ Neem dan gerust contact met mij op, ik help je heel graag!

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Ik ben niet gelukkig. Help! - Gelukkig Worden én Gelukkig Blijven
Door

Ik ben niet gelukkig. Help! - Gelukkig Worden én Gelukkig Blijven

op 29 Dec 2016

[…] jij ook wel eens: ‘ik heb alles waar ik ooit van droomde maar ik ben niet gelukkig‘? Voel jij je daar ook vaak schuldig  en ondankbaar over naar de mensen om je heen? Je bent […]

Hoe word ik gelukkig? - Gelukkig Worden én Gelukkig Blijven
Door

Hoe word ik gelukkig? - Gelukkig Worden én Gelukkig Blijven

op 01 Jan 2017

[…] gelukkig kunt worden, is het belangrijk om te weten wat je onder geluk verstaat. Wat voor dingen maken je gelukkig? Niet een dure auto of een nieuw huis, maar van welke kleine dingen geniet jij en word je blij? […]

Maakt geld gelukkig? Deze vier 'aankopen' wel! - Change of Heart
Door

Maakt geld gelukkig? Deze vier 'aankopen' wel! - Change of Heart

op 27 Feb 2017

[…] Wil je gelukkig zijn? 10 dingen om mee stoppen […]

Reactie plaatsen