Wat doe jij eigenlijk nog met aandacht?

Het klinkt als heel efficiënt: multitasking. Vrouwen kunnen het wel, mannen kunnen het niet. Zo wordt het gezegd tenminste. De waarheid is dat eigenlijk niemand het kan.

Je kunt wel meerdere dingen tegelijk doen, begrijp me niet verkeerd, maar je kunt niet meerdere dingen tegelijk doen en bij alles wat je doet je volledige aandacht hebben. En alles waar je niet je volledige aandacht bij hebt doe je minder goed. Dus als je aan het multitasken bent doe je eigenlijk meer dingen minder goed. Hoe efficiënt is dat eigenlijk? Nou, niet dus.

Strakke was

Kijk op zich is het natuurlijk geen ramp dat je de was minder strak vouwt omdat je tegelijkertijd aan het Netflixen bent. Feit is wel dat het een stuk langzamer gaat en je serie een paar keer moet terugspoelen omdat je opzoek was naar een ontbrekende sok. Geniet je toch minder van je serie.

Ongelukken

Het wordt alleen wel vervelend als je aan het appen bent terwijl je in de auto zit en daardoor op de auto voor je rijdt. Het kan zelfs dramatisch aflopen als jij besluit dat je je peuter wel heel even alleen in bad kan laten om de aardappelen van het vuur te halen.

Negatief effect op relaties

Maar ook als er geen ongelukken kunnen gebeuren kan het wel een negatief effect hebben. Kijk maar eens hoe vaak we allemaal naar onze mobieltjes zitten te staren terwijl wel zogenaamd gezellig uit eten zijn.

Of even gauw wat mailtjes beantwoorden terwijl we aan het tekenen zijn met ons kind. Allemaal momenten waarop we geen aandacht hebben voor de ander. En dat heeft effect op je relatie.

Natuurlijk is het helemaal niet erg om af en toe op je mobiel te kijken. Je kind hoeft echt niet in therapie als je even geen volledige aandacht hebt voor hem of haar. Het wordt alleen wel vervelend als dit vaker wel dan niet zo is.

Focus

Niet alleen in je privé leven is het vaak niet slim om meerdere dingen tegelijk te doen. Ook als jij echt productief wilt zijn en efficiënt wilt werken is het verstandig om je maar te focussen op één ding tegelijkertijd. Alleen dan kun je iets echt goed doen.

Laat je dan vervolgens ook niet afleiden door een what’s app berichtje of een mailtje dat binnen komt. Het kost je vervolgens namelijk weer een minuut of tien om weer in de flow te komen. Dus als je de hele dag door meerdere dingen tegelijk probeert te doen doe je niet alleen alles minder goed, je bent ook nog eens heel veel tijd kwijt om iedere keer weer in de flow te komen. Zonde.

Hoe kun je er nou voor zorgen dat je je aandacht houdt bij de dingen die je aandacht verdienen?

Bewustwording

De eerste stap is dat je je bewust bent van wanneer je meerdere dingen tegelijk doet. Probeer eens bij alle dingen die je gedurende de dag doet stil te staan of ze je volledige aandacht hebben. Ik schrok er bijvoorbeeld enorm ervan hoe vaak ik me laat afleiden door mijn telefoon. Wat een kreng is dat eigenlijk.

Afspraken met jezelf

Maak afspraken met jezelf bij welke dingen jij vindt dat jij echt aandacht moet hebben en houden. Dit kun je zowel zakelijk als privé doen. Voor mij is schrijftijd bijvoorbeeld heel belangrijk. Ik moet dan ook niet afgeleid worden want dan komt er niks op papier.

Verwijder afleiding

Zorg ervoor dat je niet afgeleid kan worden. Zet je telefoon op stil en leg hem buiten handbereik. Het liefst nog in een andere kamer. Sluit je mailbox als je achter de computer zit en hou zeker geen Facebook open op de achtergrond. Hou maar eens bij hoeveel tijd je per dag kwijt bent aan social media. Zonde!

Plan blokken in

Bepaal van te voren hoeveel tijd je besteed aan de taak die je wilt afronden en doe dan ook niks anders. Zo is bij mij maandag mijn schrijfdag. Ik probeer dan ook echt niks anders te doen en het meeste schrijfwerk wat ik in die week wil doen op maandag in concept af te hebben.

En woensdag is echt mama dag en dan maak ik tijd vrij voor de jongens. Natuurlijk doe ik ook huishoudelijke dingen maar als ik ga zitten om te tekenen ben ik niet aan het mailen. En als ik een toren van Duplo bouw zit ik niet of Facebook.

Kan het ook later?

Wanneer je ergens door wordt afgeleid, stel jezelf dan de vraag of het nu jouw aandacht vereist of dat het ook later kan. Probeer zoveel mogelijk later te doen. Hier kun je ook vaste tijden voor in plannen.

Als je hier een vaste tijd voor inplant is het ook makkelijker om te zeggen dat je het later doet omdat je weet dat je het ook echt gaat doen. En het mooie is, sommige dingen lossen zich vanzelf of op worden door iemand anders gedaan als jij het niet direct doet. Ook fijn.

Denk jij ook dat je het slim is om zoveel mogelijk dingen tegelijk te doen? Ik hoop dat dit artikel je aan het denken zet. Los van dat het niet efficiënt is, is het volgens mij ook nog eens heel slecht voor je stresslevel als je steeds van hot naar her vliegt.

Heb je nog aanvullende tips of ben je het helemaal niet met me eens? Laat het hier onder even weten.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen