Groot dilemma! Een vriendschap opzeggen of laten verwateren?

Groot dilemma! Een vriendschap opzeggen of laten verwateren?

Ik zat laatst met een vriendin op het terras en zij legde mij het volgende probleem voor. Ze heeft sinds kort een baby en daardoor minder tijd om haar vriendschappen te onderhouden.

Hierdoor is ze kritischer geworden in wat ze verwacht van een vriendschap. Niks mis met een beetje kritisch zijn maar het gevolg hiervan is dat ze bepaalde mensen eigenlijk niet meer in haar leven wil. Of ze wil in ieder geval geen energie meer in deze mensen steken.

Tot zover een helder en begrijpelijk verhaal. De vraag is nu alleen hoe ze het die mensen gaat zeggen dat ze eigenlijk geen vriendschap meer wil. Of moet ze haar mond houden en de vriendschap laten verwateren?

Prioriteiten stellen

Ik denk dat dit een vraag is die voor iedereen speelt of ooit heeft gespeeld. Op het moment dat je kinderen krijgt wordt je tijd nou eenmaal spaarzamer en komen de prioriteiten ergens anders te liggen. Of er is geen sprake van kinderen maar je werkt gewoon graag 80 uur in de week en hebt daarom weinig tijd over.

Soms heeft het helemaal niks met tijdgebrek te maken en krijg je gewoon andere behoeftes. Het is natuurlijk zo, hoe ouder je wordt, hoe beter je jezelf leert kennen en daar zal je je vriendschappen ook op aanpassen. Niet altijd een bewuste keuze maar met sommige vrienden en vriendinnen heb je op een gegeven moment gewoon geen klik meer.

De klik is er niet meer

En dat brengt mij direct bij mijn volgende vraag. Als je de klik niet meer voelt, voelt de ander deze klik dan automatisch ook niet meer? Of is het net zoals bij liefdesrelaties dat het kan dat de een nog wel van de ander houdt maar dat er andersom niet veel meer zit?

Ik denk dat bij een vriendschap die verwatert beide personen de klik niet meer hebben. Verwateren kan namelijk alleen als beide personen geen contact meer zoeken. Maar wat doe je nou als jij de klik niet meer voelt en de ander wel contact blijft zoeken? Dan heb je een beetje een probleem. Dan moet je namelijk óf de vriendschap opzeggen óf tegen je zin in deze persoon blijven zien.

Opzeggen of niet?

Het is natuurlijk het meest eerlijk om de vriendschap op te zeggen. Maar aan de andere kant, wat geeft jou het recht om de betreffende persoon te kwetsen (want dat doe je zeker) terwijl hij of zij jou niks misdaan heeft? Jullie zijn waarschijnlijk al jaren vriendinnen en hebben ook een hele mooie tijd gehad.

Het alternatief is dat je de tijd braaf uitzit. Tenzij je dat dus echt niet meer trekt. Als een persoon je bijvoorbeeld ontzettend claimt of alleen maar negatief is en daardoor al jouw energie opslokt.

Als hier sprake van is zal je toch echt deze persoon moeten uitleggen dat je niks meer uit jullie vriendschap haalt. Want het is natuurlijk niet de bedoeling van een vriendschap dat deze jouw mindset negatief beïnvloed.

Elk nadeel heb z’n voordeel

Aan de zonnige kant, misschien wordt je aangenaam verrast en verandert je vriendin of vriend wel in de positieve zin als jij open kaart speelt. Of gaat die negatieve vriendin eindelijk een keer praten met een therapeut om haar problemen met zichzelf aan te pakken.

Toch blijft het een lastig punt. Vooral omdat je niemand wilt kwetsen. Een goede graadmeter voor je actie is volgens mij of iemand je tegenhoudt in je ontwikkeling. Als dit het geval is moet je gewoon open kaart spelen. Dat ben je jezelf verplicht. En zie het maar zo, van dit soort lastige gesprekken groei je als persoon. Succes!

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Linda
Door

Linda

op 15 Aug 2016

Ik denk dat het afhangt van de situatie, ik heb het weleens laten verwateren. Maar wel nadat ik mijn grenzen aan heb gegeven en wat me dwars zat.

Langer leven door goede vriendinnen - Change of Heart
Door

Langer leven door goede vriendinnen - Change of Heart

op 27 Mar 2017

[…] Een vriendschap opzeggen of laten verwateren? […]

Reactie plaatsen