Kiezen vanuit liefde of angst, wat doe jij?
16 januari 2017 

Kiezen vanuit liefde of angst, wat doe jij?

De mensen die regelmatig kritisch kijken naar hun eigen emoties is het misschien al eens opgevallen. Al je emoties zijn terug te voeren zijn op twee basis emoties: liefde of angst.

Angst is de emotie van haat, vluchten, jaloezie, afstoten, korte termijn comfort, oordelen, boosheid, afgunst. Eigenlijk iedere negatieve emotie die je kunt bedenken. Liefde is juist de emotie van vasthouden, samenwerken, blijdschap, gunnen, compassie, ruimte geven. Iedere positieve emotie dus.

In iedere situatie ervaar je een bepaalde emotie die terug te leiden is tot ofwel angst ofwel liefde. En deze basis emotie is bepalend voor de keuzes die je maakt in je leven. Als je handelt vanuit angst doe je jezelf vaak tekort. Kies je vanuit liefde, gun je jezelf juist het beste.

Als je goed oplet zal je zien dat je onbewust heel veel doet vanuit angst. Vaak doe je dit zodat je niet uit je comfort zone hoeft te gaan of omdat je gaat voor een goed gevoel op korte termijn. Een paar voorbeelden om het wat herkenbaarder te maken:

Niet blij met je lijf

Je vriendinnen vragen je mee naar de sauna. Jij verzint een smoes dat je niet mee kunt omdat je niet happy bent met je lijf en bang bent wat een ander vindt. Je kiest dus vanuit angst. Gevolg is dat je vriendinnen zonder jou gaan en jij je niet alleen rot voelt over je lichaam maar jij je ook nog eens buitengesloten voelt.

Terwijl als je kiest vanuit liefde (wat betekent dat je probeert trots te zijn op je lijf en schijt hebt aan wat een ander ervan vindt) je zal zien dat je een geweldige dag hebt.

Je bent nog steeds dezelfde persoon met hetzelfde lijf maar je hebt ervoor gekozen een mooie dag te hebben. Ook al voelde je je misschien even heel erg vervelend toen je je badjas uit moest doen.

De kans van je leven

Ander voorbeeld. Je hebt al een paar jaar een baan waar je niet blij van wordt. Op een dag kom je een oude kennis tegen die je een fantastisch voorstel doet voor iets wat je droombaan lijkt. Je moet er alleen voor naar de andere kant van het land verhuizen.

Je schiet direct in de stress en de argumenten om niet te gaan vliegen in je hoofd in het rond. Je kan dan niet meer ieder weekend de kroeg in met je vriendinnen. Je hebt net een fijn huis gekocht met de supermarkt om de hoek.

Wat nou als je Tinder date de ware liefde is? Stel dat die baan helemaal niet zo leuk is als je dacht? En zo zullen er nog veel meer argumenten zijn om niet te gaan.

Je blijft zitten waar je zit

Resultaat: je gaat niet en blijft zitten waar je zit. Iedere dag dat vervelende werk en ieder weekend dezelfde kroeg. Grote kans dat je Tinder date een enorme eikel is. Als je vanuit liefde had gekozen had je je gevoelens van angst geaccepteerd, had je jezelf gerustgesteld en was je toch gegaan.

Geen garanties

Tuurlijk krijg je geen garanties wanneer je kiest vanuit liefde maar je krijgt wèl een kans op echt geluk. Dat moet je met beide handen aangrijpen. En als hetgeen waar je vanuit liefde voor kiest blijkt tegen te vallen, ben ik er van overtuigd dat er iets anders moois gebeurt.

Misschien blijkt die verschrikkelijke baan een opstapje naar je echte droombaan. Of je ontmoet op een personeelsfeestje je grote liefde. Alles kan gebeuren als je kiest vanuit liefde.

Het enige wat je zeker weet is dat je kiest vanuit angst en blijft zitten waar je zit, bovenstaande dingen allemaal niet gaat gebeuren.

Zo kies je vanuit liefde

Ok, allemaal leuk en aardig maar hoe doe je dat dan, kiezen vanuit liefde? Nou eigenlijk is het heel simpel. Bij iedere keuze die je maakt stel je jezelf de vraag, kies ik nu vanuit liefde of angst?

Kiezen vanuit angst is vaak de makkelijke oplossing. Kiezen vanuit liefde geeft je meestal eerst een oncomfortabel gevoel.

Als je gaat oefenen hoef je natuurlijk niet direct met de echt grote thema’s te beginnen. Begin met iets heel kleins. Dan is de drempel (het ongemakkelijke gevoel) nog niet zo hoog om te kiezen vanuit liefde.

Afvallen

Stel, je doet een poging tot afvallen. Je ligt lekker de Voice te kijken op de bank en dan hoor je hem. De zak paprika ribbel chips die jouw naam roept.

Op dit moment stel je jezelf de vraag: ga ik naar de kast en werk ik die hele zak naar binnen omdat ik het wel verdient hebt na twee weken strak op dieet? (Fijn gevoel op korte termijn maar eigenlijk slecht voor je.)

Of kies ik ervoor om tegen die zak chips te roepen dat hij zijn mond moet houden omdat ik heel graag die vijf kilo nog kwijt wil? (Oncomfortabele gevoel op korte termijn maar wel goed voor je.)

Vriendinnen

Ander ding. Je hebt een club vriendinnen die je al heel lang kent. Jullie spreken iedere laatste vrijdag van de maand af voor een borrel samen. Een avond waar jij altijd als een berg tegen op ziet want je bent vaak hartstikke moe van een week werken en daarbij komt, de meeste meiden heb je eigenlijk vrij weinig meer mee en je zit je vaak de hele avond te irriteren.

Wat doe je? Blijf je trouw iedere keer gaan uit angst voor wat die meiden van jou vinden als je niet meer of minder vaak komt? Uit angst dat ze over je gaan roddelen?

Of vind je jezelf belangrijker en laat je de meiden weten dat je eigenlijk niet meer zoveel behoefte hebt aan het maandelijkse samen komen? Als je dit doet kies je vanuit liefde voor jezelf.

Bewust kiezen: liefde of angst

Ik ben benieuwd of ik je met dit artikel trigger om vaker bewust te kijken naar de keuzes die je maakt en op basis van welk gevoel je dit doet. Liefde of angst?

Wie weet tot wat voor moois dit leidt. Als je dit al doet ben ik heel benieuwd waar het je gebracht heeft. Laat je het hier onder even weten?

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Hoe word je sterker als persoon? 20 vragen die helpen - Change of Heart
Door

Hoe word je sterker als persoon? 20 vragen die helpen - Change of Heart

op 16 Jan 2017

[…] Kiezen vanuit liefde of angst, wat doe jij? […]

Bestaat er een verschil tussen emotie en gevoel? - Change of Heart
Door

Bestaat er een verschil tussen emotie en gevoel? - Change of Heart

op 24 Jan 2017

[…] Kiezen vanuit liefde of angst, wat doe jij? […]

Vergeet niet de ècht belangrijke dingen in het leven - Change of Heart
Door

Vergeet niet de ècht belangrijke dingen in het leven - Change of Heart

op 29 Jul 2017

[…] Kiezen vanuit liefde of angst, wat doe jij? […]

De kracht van kwetsbaarheid - Change of Heart
Door

De kracht van kwetsbaarheid - Change of Heart

op 28 Aug 2017

[…] Kiezen vanuit liefde of angst, wat doe jij? […]

Jezelf zijn: makkelijk gezegd maar moeilijk gedaan - Change of Heart
Door

Jezelf zijn: makkelijk gezegd maar moeilijk gedaan - Change of Heart

op 25 Sep 2017

[…] Kiezen vanuit liefde of angst, wat doe jij? […]

Reactie plaatsen