Iedereen wil gelukkig worden. Ik ken niemand die dit niet wil. Toch is het op één of andere manier voor veel mensen lastig.
Op zoek naar inspiratie kwam ik onderstaande ‘wijze les’ tegen. Het zijn maar een paar regeltjes en een echo kopieert natuurlijk niet geheel wat jij roept maar dat maakt de boodschap niet minder waar.
Wat je kan leren van een echo
Moeder en dochter maken tijdens hun vakantie samen een mooie wandeling door de bergen. De dochter ziet een kleine steen over het hoofd en struikelt. Het meisje slaakt een gil: ‘aaauuuww!’ Tot haar verbazing hoort ze nog een keer ‘aaauuuww!
Nieuwsgierig als ze is roept ze: ‘wie ben jij?’ Als antwoord krijgt ze: ‘wie ben jij?’ Haar geïrriteerde reactie is: ‘praat me niet na! Weer hoort ze de stem: ‘praat me niet na’.
Nu wordt het meisje echt een beetje boos en roept: ‘stommerd!’ Wederom krijgt ze hetzelfde antwoord. Ze wordt witheet.
Haar moeder besluit in te grijpen en roept: ‘lieveling’! De stem zegt ook ‘lieveling!’. Vervolgens zegt de moeder: ik hou van jou! De stem zegt ook ‘ik hou van jou!
Het meisje begint te stralen.
Haar moeder legt uit dat de stem ‘echo’ wordt genoemd maar dat de stem in feite het leven zelf is. Het leven geeft je namelijk altijd terug wat je zelf geeft. Het leven is een spiegel van hoe jij handelt. Wil je meer vriendelijkheid? Geef meer vriendelijkheid. Wil je meer liefde? Geeft meer liefde.
Onzin of waarheid?
Er zijn ongetwijfeld een hoop mensen die dit soort dingen dikke vette onzin vinden. Deze mensen vinden ongetwijfeld ook dat het leven niet maakbaar is en dat alles toeval is. Nu vind ik ook niet dat het leven volledig maakbaar is. Alles begint met in welk nest je geboren wordt.
Heb jij de pech dat jij opgroeit in een nest waar je niet mag zijn wie je bent, waar je klein gehouden wordt of waar zelfs misbruik van je wordt gemaakt? Dan is de kans groot dat je een achterstand hebt op de mensen die wèl in een fijn en veilig nestje zijn groot geworden.
Nu kan opgroeien in het ‘verkeerde’ nest natuurlijk ook een enorme drijfveer zijn om verder te komen in het leven. Luister maar naar de verhalen van Oprah Winfrey, Tony Robbins en andere mensen die een inspiratie zijn voor anderen. Tegenslagen leren je natuurlijk ook wie je bent. Waar je zwaktes zitten maar ook zeker waar je kracht zit.
Vier oorzaken van niet gelukkig zijn
Voordat ik het wil hebben over hoe je gelukkig kan worden vind ik het belangrijk om ook wat te zeggen over waar de oorzaken zitten. De reden(en) waarom gelukkig worden eigenlijk best moeilijk is. Als je oorzaak van jouw ‘niet gelukkig zijn’ niet weet is het natuurlijk lastig om hier iets aan te doen.
In mijn optiek zijn er vier belangrijke oorzaken wanneer je niet helemaal lekker in je vel zit. Dan heb ik het verder natuurlijk niet over de uitdagende situaties die het leven je soms voor je voeten gooit: ziekte, dood, verbreken van relaties, verliezen van banen en noem maar op. Ik benoem hier onder de oorzaken die je echt in en bij jezelf kan vinden:
- gebrek aan energie
- gebrek aan zingeving
- gebrek aan zelfinzicht
- gebrek aan zelfliefde
Oorzaak nummer 1: Gebrek aan energie
Alles begint in mijn ogen met het hebben van voldoende energie. Dit heeft te maken met wat je eet, wat je drinkt, hoeveel slaap je krijgt maar ook met of je dingen doet dit je leuk vindt, hoeveel stress je ervaart en welke mensen je om je heen hebt.
Ben je niet gelukkig? Check dat eerst eens even hoe het staat met je energieniveau. Grote kans dat dit laag is. De volgende stap is om uit te zoeken wat hier de oorzaak van is.
Oorzaak nummer 2: Gebrek aan zingeving
Als je ergens energie van krijgt is het doen van iets wat op een of andere manier bijdraagt aan een mooiere of betere wereld. Zingeving wordt dit ook wel genoemd. Als je ergens ‘zin’ aan geeft, krijg je een gevoel van voldoening. En dit gevoel is onbetaalbaar. Het gevoel dat je op de juiste weg zit.
Als je weinig zingeving ervaart in je leven zal je waarschijnlijk niet de droombaan hebben waar je ooit van droomde. Ook zal je niet een hobby hebben waar je het gevoel hebt dat je iets bijdraagt aan de wereld. Mogelijk vraag je jezelf met regelmaat af wat het doel is van het leven en wat jouw toegevoegde waarde is.
Als je leeft zonder het gevoel dat je er toe doet is gelukkig zijn in mijn optiek onmogelijk. Als je je hierin herkent is dit zeker een punt van aandacht. Top prioriteit eigenlijk.
Oorzaak nummer 3: Gebrek aan zelfinzicht
Dit punt is eigenlijk precies waarom ik het zo belangrijk vind dat ik de oorzaken van het niet gelukkig zijn benoem. Zonder zelfinzicht is het volgens mij lastig om gelukkig te worden. Pas als je in de spreekwoordelijke spiegel durft te kijken ga je zien wat je mist in je leven.
Welke dingen je beter anders in kan richten om te kunnen doen wat past bij jou. Maar voor je dit kan doen zal je dus moeten onderzoeken wie jij bent als mens en waar jij warm voor loopt. Inzicht in wie jij bent is dus essentieel om gelukkig te worden.
Oorzaak nummer 4: Gebrek aan zelfliefde
Het klinkt een beetje soft maar toch is dat precies wat je nodig hebt. Een beetje soft zijn voor jezelf. Als je jezelf de hele dag afstraft omdat je niet 100% perfect bent zal je echt niet gelukkig worden. Dit is onmogelijk.
Pas als je lief kunt zijn voor jezelf en jezelf kunt accepteren met alles wat goed én minder goed is, kun je van jezelf houden. Dit betekent natuurlijk niet dat je jezelf geen doelen mag stellen en jezelf niet mag uitdagen.
Dit moet je juist doen, dat is ontwikkeling. Pak alleen niet direct je zweep als iets minder goed verloopt dat je verwacht had.
Alles hangt met elkaar samen
Ik heb bovenstaande volgorde in een bepaalde volgorde opgeschreven. Eigenlijk klopt dit niet. Alles hangt namelijk met elkaar samen. Het is de negatieve spiraal én de positieve spiraal.
Als je er één weet te keren gaan de anderen ook mee. Het gaat niet van de ene op de andere dag. Het is een proces dat tijd nodig heeft. Het is ook een proces dat je hele leven lang doorgaat.
Ik vind het een prachtig idee dat je je onbeperkt kunt ontwikkelen. Het houdt gewoon nooit op. Moet je je voorstellen wat je kunt bereiken als je bereid bent te investeren in jezelf. Als je geloofd in je jezelf en je eigen maakbaarheid.
Hiermee bedoel ik natuurlijk niet dat je moet veranderen. Je bent wie je bent en dat is precies de persoon die je moet blijven. Het is vooral verantwoordelijkheid nemen voor je eigen keuzes. Inzien dat niet kiezen, ook kiezen is. Je gedrag veranderen en merken wat dit met je omgeving doet. Haast magie.
3 Belangrijke inzichten om gelukkig te worden
Tegenslagen leren je de kunst van het leven. De inzichten die je nodig hebt om bewust gelukkig te kunnen zijn. De manier van kijken waardoor je de dingen positiever kan zien dan een ander. Natuurlijk vragen onderstaande inzichten wat oefening. De ene keer gaat het je makkelijker af dan de andere keer. Als je een flinke mentale dip hebt is het namelijk verdomd moeilijk om ergens een klein lichtje te zien.
Toch zorgen deze inzichten ervoor dat je minder snel in zo’n dip terecht komt. Je voelt jezelf afglijden, je hebt door wat er gebeurt en en kunt op tijd op de rem trappen.
Dat klinkt heel heftig maar ik denk dat er tegenwoordig behoorlijk veel mensen tegen een burn-out aan zitten. Als je niet door hebt dat dit zo is zal je er ook vrij weinig aan kunnen doen en is de kans groot dat je blijft doen wat je altijd al deed. Met als gevolg dat je jezelf ècht voorbij loopt.
Ik hoor je denken: ‘Jij kunt lekker lullen Hermans, met die inzichten van je. Waar heb je het in godsnaam over?!’ Nou dat zal ik je vertellen.
1. Je krijgt wat je geeft
Het eerste inzicht om gelukkig te worden is hetgeen waar ik deze blog mee begon. Je krijgt wat je geeft. En keer hem vooral niet om. Dan wordt het ‘Je geeft wat je krijgt’ en dat betekent dat je zit te wachten tot je iets krijgt, goed of slecht. Dan stel je je passief op en zo krijg je nooit wat je wilt. In mijn wereld dan. Je mag natuurlijk een andere mening hebben.
Simpel gezegd: als je weggeeft wat je eigenlijk zelf wilt hebben, komt het uiteindelijk weer naar je toe. Een soort van boemerang effect.
Even een praktisch voorbeeld.
Mensen die rijk willen worden zullen toch echt eerst tijd en geld moeten investeren om een succesvol bedrijf op te zetten. Tenzij kiest voor de makkelijke weg en je op een illegale manier aan de slag gaat. Dan kun je op korte termijn veel geld verdienen maar grote kan dat je uiteindelijk een nòg hogere prijs moeten betalen.
Een ander voorbeeld.
Kijk eens naar je relatie en wat er gebeurt als je loopt te chagrijnen. Je partner moet aardig stevig in zijn of haar schoenen staan om hier niet in mee te gaan. Voor je het weet zitten jullie heerlijk met z’n tweeën op elkaar af te geven. En kom er dan maar eens uit.
Keer hem eens om. Je partner loopt te chagrijnen en dat is niet prettig. Als jij niet meegaat in dit gedrag en hem of haar de ruimte geeft, (of nog beter: een knuffel) zal je partner jouw positieve vibe oppikken en binnen no time weer lief doen tegen jou.
Dan heb ik het natuurlijk niet over de partners die echt in een depressie zitten want daar kom je helaas minder snel uit.
2. Jij bent verantwoordelijk
Alles, maar dan ook alles, is jouw eigen verantwoordelijkheid. Jij bent natuurlijk niet verantwoordelijk voor een sterfgeval of ziekte in jouw familie of iets anders naars. Toch ben jij wél verantwoordelijk voor hoe je hiermee omgaat.
Je kunt verzanden in verdriet en een gevoel van onrecht, en dat is vaak ook heel begrijpelijk. Ik ben de laatste die zal zeggen dat je dit niet mag voelen. Maar er is ook een andere manier.
Als jij kunt zien dat JIJ bepaalt hoever je mee gaat in een bepaalde emotie, dan kun je de emotie doorvoelen, het een plekje geven en weer opklimmen. JIJ kan de beslissing nemen om niet op de bodem van die bodemloze put te blijven hangen.
Ik zeg niet dat het opklimmen met een dag of twee klaar is natuurlijk. Daar zit een heel proces aan vast. Maar jij hebt wel de keuze om te beginnen aan dat proces.
Ok, dit is wel een heel heftig voorbeeld om mijn punt te maken. Even een lichtere: jij bent verantwoordelijk voor jouw dromen. Voor jouw geluk. Een ander kan niet jouw dromen waar maken of jou gelukkig maken. Dit zal je echt zelf moeten doen.
Dat betekent gaan staan waar je voor staat, de juiste actie ondernemen, op je bek durven gaan, doen waar andere mensen het niet mee eens zijn. Allemaal doodeng maar het is zò ontzettend de moeite waard om het gevoel te hebben dat je aan het roer van je eigen leven staat. Dat je je eigen leven leeft en niet dat van een ander.
3. ‘Er in’ en ‘er weer uit’
Dit inzicht blijft hard werken maar echt waar, oefening baart kunst! ‘Er in’ betekent dat je in je emotie kan schieten door iets wat er gebeurt. ‘Er weer uit’ houdt in dat je weer uit dit gevoel kan stappen.
De eerste stap is dat je leert herkennen wanneer dit gebeurt. Je bent je dan bewust van je gevoel en dat je ‘er in’ zit. Dit bewust worden is op zich best een makkie. Gewoon wat vaker stil staan bij wat je voelt. Door dit te doen kun je in feite je gevoel observeren en bepalen waar het vandaan komt.
Maar de echte truc is om na dit bewust worden de knop om te kunnen zetten en ‘er weer uit’ te komen. Dit doe je in een fractie van een seconde en als je er uit bent snap je niet dat je er een seconden geleden nog in zat. Toch is deze knop omzetten enorm moeilijk en vergt behoorlijk wat oefening.
Het heeft allemaal te maken met observeren, analyseren en relativeren. Je observeert wat je voelt. Je analyseert waar dit gevoel door veroorzaakt wordt en vervolgens probeer je te relativeren. Dit relativeren kun je doen door jezelf een twee vragen te stellen.
-
Strookt hetgeen ik voel met de realiteit?
Jij kan je bijvoorbeeld schuldig voelen over iets wat niet direct jouw schuld is. Het voegt dan niks toe om je zo te voelen. Dit besef kan je helpen de knop om te zetten en uit dit gevoel te stappen.
-
Schiet je er ZELF wat mee op om je zo te voelen?
Mensen zijn geneigd om in de slachtofferrol te schieten en hopen daarmee iets af te dwingen bij een ander of de ander op een bepaalde manier te ‘straffen’.
Ik wil je nog wel even meegeven dat dit laatste het meest frustrerend is om te leren. In het begin ben je je er namelijk bewust van dat je ‘er in’ zit maar kun je er onmogelijk uitkomen. Om gek van te worden. Bewust onbekwaam heet dit.
Als je hier last van hebt wil ik je de tip meegeven om iets te gaan doen waar je goed in bent. Dit geeft een gevoel van voldoening en zorgt er voor dat je er tòch geleidelijk uit kan komen. Uitspreken dat je ‘er in’ zit helpt trouwens ook relativeren.
Meer inspiratie nodig? Dit boek helpt je verder!
Mocht je nou nog verder geïnspireerd willen worden? Coach Rosalinda Weel geeft in Gelukkig zijn moet je durven praktische en inspirerende oefeningen voor het verwerven van innerlijk geluk. Een boek wat makkelijk leest en niet al te zweverig wordt. Aanrader!
Inge
op 09 Jan 2019