arrow_drop_up arrow_drop_down
Ontdek dé oefening om positief te leren denken
30 januari 2017 
in Mind

Ontdek dé oefening om positief te leren denken

Positief denken is het belangrijkste wat een mens kan doen. Als je niet positief kunt denken zal je nooit gelukkig zijn. Ik snap ook niet dat het niet wordt geleerd op school. Om te kijken naar de kant waar de zon schijnt. Om te zien dat het glas half vol is in plaats van half leeg.

In mijn ogen is het de bedoeling van het leven om zo gelukkig mogelijk te zijn. En de enige manier om dit te doen is om zoveel mogelijk positief te denken. Zelfs als er weinig is om positief over te zijn.

Positief denken oefening

Omdat ik het belangrijk vind dat iedereen zou moeten leren hoe je positief kunt denken heb ik opgeschreven hoe ik ben begonnen. Er zijn natuurlijk ontelbaar veel oefeningen en iedereen heeft andere voorkeuren maar deze positief denken oefening heeft mij het meest gebracht. En doet het nog steeds trouwens.

1. Gebruik je tijd efficiënt

Probeer de tijd waarin je dingen doet maar je brein niet volledig gebruikt, te gebruiken om bewust bezig gaan met eigen gedachten. Auto rijden is zo’n bezigheid die je op de automatische piloot doet en waar je alle ruimte hebt om aan de slag te gaan met je eigen gedachten.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor stofzuigen, douchen, de was vouwen, hardlopen of een andere bezigheid. Als je brein maar de ruimte heeft om te denken.

2. Laat je niet afleiden

Zorg ervoor dat je niet wordt afgeleid door dingen die op één of andere manier je aandacht kunnen vragen. Zet dus ook de autoradio uit. Er zijn mensen die zich hier heel goed voor kunnen afsluiten maar ik kan over het algemeen beter denken als het stil is.

3. Laat je gedachten die vrije loop

Laat je gedachten de vrije loop maar check af en toe of de gedachten die je hebt positief of negatief zijn. Als je bang bent dat je vergeet om te checken wat voor een gedachten je hebt kun je de timer van je telefoon om de vijf minuten zetten.

4. Schouderklopje

Als je merkt bij het checken dat de gedachte die hebt positief is, geef je jezelf een denkbeeldig schouderklopje, high five of wat je maar wilt. Je mag er om lachen (het is ook best een beetje raar) maar als je om zo iets kleins trots kan zijn op jezelf, ben je je bewust van hoe belangrijk positief denken is. En kunnen lachen om jezelf is natuurlijk ook een positieve bezigheid.

5. Negatieve gedachte

Als de gedachte die je hebt negatief is, stel jezelf dan de vraag waarom je negatief bent. Voel je je vervelend ergens over? Heb je ergens geen zin in? Ben je moe en chagrijnig? Heb je zin om op iemand te zeiken?

Vervolgens probeer je de gedachte te relativeren en positief te maken. En echt waar, aan iedere gedachte kun je een positieve draai geven. Lukt dit niet, probeer dan aan iets anders te denken waar je blij van wordt. Als je die negatieve gedachten maar ‘uitzet’.

6. Lichtschakelaar

Als dit gelukt is moet je opletten wat dit met je gevoel doet. Positieve gedachten hebben de magie om je een licht gevoel te geven. Het voelt alsof je de lichtschakelaar hebt gevonden. Dat je met een simpele ‘change of mind’ je dag kan veranderen is een heel bijzonder gevoel.

Jij bent niet je gedachten

Zodra je hebt ervaren dat jij je gedachten niet bent, dat jij bepaalt wat je denkt, wordt het leven een stuk makkelijker. Je moet er alleen een beetje moeite voor doen. En dat is het helaas vaak met negativiteit. Negativiteit ontneemt je je drive om iets te ondernemen. Als je in een negatieve modus zit heb je vaak weinig zin om er uit te komen. Het is dat veel fijner om te ‘zwelgen’ in zelfmedelijden en je te buiten te gaan aan comfort food.

Kostbare tijd

Als je je zo voelt weet dan dat je zelf dit gevoel kiest. Dat je ook een andere optie hebt. Dat je jezelf een schop onder je kont kunt geven en er wat moois van kan maken. Stel je jezelf de vraag, van alle dagen die je nog hebt (misschien zijn het er 18.000 maar misschien ook nog maar 500 of zelfs nog minder) is deze kostbare tijd het waard om chagrijnig door te brengen?

Ik ben benieuwd of je wat hebt gehad aan deze positief denken oefening. Laat je het me hier onder even weten?

Meer lezen over positief denken? Kijk dan even hier.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje Hermans MSc. en in de afgelopen jaren heb ik met mijn artikelen duizenden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Changeofheart.nl trekt inmiddels ruim 12.000 bezoekers per maand. Mijn ambitie is om dit minimaal te vertienvoudigen zodat ik zoveel mogelijk mensen kan helpen bij hun persoonlijke groei en in hun spirituele ontwikkeling. Dat is mijn bijdrage om de wereld een stukje mooier te maken. Wil je meer lezen over mij en mijn achtergrond? Lees dan hier even verder!
Chagrijnig? 10 tips voor een instant goed gevoel - Change of Heart
Hoe kom je uit een negatieve spiraal? Deze tips helpen - Change of Heart
Positief denken: dit is het en zo leer je het! - Change of Heart
Reactie plaatsen

Wij maken gebruik van cookies