Ontdek dé oefening om positief te leren denken

Ontdek dé oefening om positief te leren denken

Je kent het vast wel. Je ligt in bed en je gedachten gaan lekker hun eigen weg. Ze fladderen van hier naar daar en soms komen ze uit op onderwerpen waar je helemaal niet over na wilt denken.

Zo lag ik laatst in bed te denken aan wat mijn bloedjes van kinderen allemaal wel niet kan gebeuren. Hele nare gedachten zijn dat. Ook hele zinloze gedachten want ze hebben geen enkele functie. Door na te denken over alle gevaren behoed ik ze niet van de dingen die misschien ooit (maar waarschijnlijk nooit) in de toekomst gebeuren.

Bewustwording is de sleutel

Gelukkig ben ik me er tegenwoordig aardig bewust van wat ik allemaal denk. En dat ik hier zelf invloed op heb want het zijn mijn gedachten. Ik word er ook steeds beter in om bepaalde gedachten uit mijn hoofd te bannen en na te denken over leukere dingen.

Of ik kies gedachten uit die in ieder geval zinvol zijn. Ik maak bijvoorbeeld een boodschappenlijstje in mijn hoofd, bedenk wat ik ga koken als de familie komt of ik bedenk wat de planning voor de volgende dag is.

3 inzichten voor bewustwording

Om zinloze gedachten te vervangen en om positief te leren denken zijn er een aantal dingen waar je je bewust van moet zijn. Ik zet ze hieronder even voor je op een rijtje.

1. Hoe vaak oordeel jij over een ander?

Zeg eens eerlijk. Hoe heb jij je mening klaar over een ander? Ongetwijfeld net zo vaak als ieder ander. Want man, wat zijn mensen er goed in om wat te vinden van een ander. Op een of andere manier geeft het ergens een goed gevoel om een oordeel te hebben over een ander.

Maar het erge is dat de meeste mensen deze gedachten niet hardop durven uit te spreken. En als ze dat toch doen, doen ze het nooit in het gezicht van de ander maar lekker achter hun rug om. Bijvoorbeeld hard roepen dat ze een hekel hebben aan buitenlanders maar dit niet tegen een buitenlander zelf durven te zeggen. Zou ik ook niet doen maar ik ben gelukkig ook geen racist.

2. Er is geen ruimte meer voor positieve gedachten

Het jammere is dat als jouw gedachten gevuld zijn met negatieve en zinloze gedachten er geen ruimte meer is om ergens anders over na te denken. Je kunt namelijk niet twee dingen tegelijkertijd denken. Probeer het maar eens. Probeer maar eens tegelijkertijd aan je liefje te denken en ook aan je vervelende schoonmoeder. Onmogelijk he?

AIs jouw brein dus bezig met de veel te dikke enkels van de buurvrouw of het buitenlandse gezin dat in het dorp is komen wonen, is er geen ruimte meer om na te denken over wat een gezegend mens je bent. Of je creatieve idee uit te werken in je hoofd. Of voorpret te hebben voor het reisje naar Rome samen met je moeder. Eeuwig zonde dus!

3. Je hebt écht een keuze

Belangrijk is dat je je er bewust van bent dat je zelf bepaald wat je denkt. Je hoeft dus niet te oordelen over een ander of negatieve dingen te denken over jezelf. Dat is een keuze. Als je wilt kun je deze gedachten direct uitbannen en aan wat anders denken.

Kies er dus voor om te lekker te fantaseren over Orlando Bloom of Michiel Huisman in plaats van je druk te maken over wat een ander vindt van de keuzes die jij maakt. Of bedenk een plan om je lief te ontvoeren voor een romantische weekendje weg in plaats van je te frustreren over waarom je de putten in je billen maar niet weg krijgt.

Positief denken is van levensbelang

Nadat je je meer bewust bent van bovenstaande inzichten kun je misschien ook begrijpen dat positieve gedachten van levensbelang zijn. Als je niet positief kunt denken zal je nooit gelukkig zijn. Ik snap ook niet dat het niet wordt geleerd op school. Om te kijken naar de kant waar de zon schijnt. Om te zien dat het glas half vol is in plaats van half leeg.

In mijn ogen is het de bedoeling van het leven om zo gelukkig mogelijk te zijn. En de enige manier om dit te doen is om zoveel mogelijk positief te denken. Zelfs als er weinig is om positief over te zijn.

Positief denken oefening

Omdat ik het dus belangrijk vind dat iedereen zou moeten leren hoe je positief kunt denken heb ik opgeschreven hoe ik ben begonnen. Er zijn natuurlijk ontelbaar veel oefeningen en iedereen heeft andere voorkeuren maar deze positief denken oefening heeft mij het meest gebracht. En doet het nog steeds trouwens.

1. Gebruik je tijd efficiënt

Probeer de tijd waarin je dingen doet maar je brein niet volledig gebruikt, te gebruiken om bewust bezig gaan met eigen gedachten. Auto rijden is zo’n bezigheid die je op de automatische piloot doet en waar je alle ruimte hebt om aan de slag te gaan met je eigen gedachten.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor stofzuigen, douchen, de was vouwen, hardlopen of een andere bezigheid. Als je brein maar de ruimte heeft om te denken.

2. Laat je niet afleiden

Zorg ervoor dat je niet wordt afgeleid door dingen die op één of andere manier je aandacht kunnen vragen. Zet dus ook de autoradio uit. Er zijn mensen die zich hier heel goed voor kunnen afsluiten maar ik kan over het algemeen beter denken als het stil is.

3. Laat je gedachten die vrije loop

Laat je gedachten de vrije loop maar check af en toe of de gedachten die je hebt positief of negatief zijn. Als je bang bent dat je vergeet om te checken wat voor een gedachten je hebt kun je de timer van je telefoon om de vijf minuten zetten.

4. Schouderklopje

Als je merkt bij het checken dat de gedachte die hebt positief is, geef je jezelf een denkbeeldig schouderklopje, high five of wat je maar wilt. Je mag er om lachen (het is ook best een beetje raar) maar als je om zo iets kleins trots kan zijn op jezelf, ben je je bewust van hoe belangrijk positief denken is. En kunnen lachen om jezelf is natuurlijk ook een positieve bezigheid.

5. Negatieve gedachte

Als de gedachte die je hebt negatief is, stel jezelf dan de vraag waarom je negatief bent. Voel je je vervelend ergens over? Heb je ergens geen zin in? Ben je moe en chagrijnig? Heb je zin om op iemand te zeiken?

Vervolgens probeer je de gedachte te relativeren en positief te maken. En echt waar, aan iedere gedachte kun je een positieve draai geven. Lukt dit niet, probeer dan aan iets anders te denken waar je blij van wordt. Als je die negatieve gedachten maar ‘uitzet’.

6. Lichtschakelaar

Als dit gelukt is moet je opletten wat dit met je gevoel doet. Positieve gedachten hebben de magie om je een licht gevoel te geven. Het voelt alsof je de lichtschakelaar hebt gevonden. Dat je met een simpele ‘change of mind’ je dag kan veranderen is een heel bijzonder gevoel.

Jij bent niet je gedachten

Zodra je hebt ervaren dat jij je gedachten niet bent, dat jij bepaalt wat je denkt, wordt het leven een stuk makkelijker. Je moet er alleen een beetje moeite voor doen. En dat is het helaas vaak met negativiteit. Negativiteit ontneemt je je drive om iets te ondernemen. Als je in een negatieve modus zit heb je vaak weinig zin om er uit te komen. Het is dat veel fijner om te ‘zwelgen’ in zelfmedelijden en je te buiten te gaan aan comfort food.

Kostbare tijd

Als je je zo voelt weet dan dat je zelf dit gevoel kiest. Dat je ook een andere optie hebt. Dat je jezelf een schop onder je kont kunt geven en er wat moois van kan maken. Stel je jezelf de vraag, van alle dagen die je nog hebt (misschien zijn het er 18.000 maar misschien ook nog maar 500 of zelfs nog minder) is deze kostbare tijd het waard om chagrijnig door te brengen?

Ik ben benieuwd of je wat hebt gehad aan deze positief denken oefening. Laat je het me hier onder even weten?

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Chagrijnig? 10 tips voor een instant goed gevoel - Change of Heart
Door

Chagrijnig? 10 tips voor een instant goed gevoel - Change of Heart

op 27 Feb 2017

[…] Dé oefening om positief te leren denken […]

Hoe kom je uit een negatieve spiraal? Deze tips helpen - Change of Heart
Door

Hoe kom je uit een negatieve spiraal? Deze tips helpen - Change of Heart

op 03 Jun 2017

[…] Ontdek dé oefening om positief te leren denken […]

Positief denken: dit is het en zo leer je het! - Change of Heart
Door

Positief denken: dit is het en zo leer je het! - Change of Heart

op 22 Jun 2017

[…] Ontdek dé oefening om positief te leren denken […]

Wanneer ben je succesvol? Eerder dan je denkt! - Change of Heart
Door

Wanneer ben je succesvol? Eerder dan je denkt! - Change of Heart

op 09 Jun 2018

[…] Ontdek dé oefening om positief te leren denken […]

Reactie plaatsen