Wil je gelukkig worden? Neem verantwoordelijkheid

Wil je gelukkig worden? Neem verantwoordelijkheid

De eerste stap in gelukkig worden is je beseffen dat jij degene bent die verantwoordelijk is voor jouw leven en jouw geluk. Alleen jij kan jezelf gelukkig maken.

Verantwoordelijkheid nemen betekent niet alleen dat jij verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Dat je keuzes maakt die goed voor je zijn. Het betekent ook dat jij verantwoordelijk bent voor jouw ONgeluk. Vooral dit laatste is voor veel mensen pijnlijk.

Want dat betekent dat je je ook beseft dat jij verantwoordelijk bent voor de mindere dingen die zijn gebeurd in jouw leven. Alle keuzes die je hebt gemaakt hebben je namelijk gebracht tot waar je bent. En ja, ook door geen keuzes te maken maak je een keuze.

Slachtofferen

Je kunt overigens niet altijd iets doen aan hetgeen je gebeurt (vaak ook wel trouwens) maar je bent wèl verantwoordelijk voor hoe je met de situatie om gaat.

We zijn geneigd om in de slachtofferrol te kruipen als ons iets gebeurt. We vinden het heerlijk om met onze vinger te kunnen wijzen naar iets of iemand anders. Want zolang we dat doen hoeven we niet toe te geven dat onze eigen keuzes ons hebben gebracht tot waar we zijn.

Bedrogen

Voorbeeld. Veel van ons zijn wel eens bedonderd door een geliefde. Je voelt je bedrogen, verraden en je kan je geliefde wel wat aan doen. En voor even is dit prima. Maar wat veel mensen doen is blijven hangen in dat gevoel.

Ze zien zichzelf zo ontzettend als het slachtoffer dat ze zich niet beseffen dat zij zelf hebben gekozen voor deze relatie en hoe deze zich ontwikkeld heeft. Dat zijzelf misschien te druk zijn geweest met alles behalve hun partner. Of dat zijzelf misschien wel hun kop in het zand hebben gestoken op het moment dat ze een moeilijk gesprek hadden moeten voeren.

Hoe ga je er mee om?

En als er echt niks is wat jou aan te rekenen is (wat ik me niet kan voorstellen in een relatie), dan ben je alsnog verantwoordelijk voor hoe je om gaat met de situatie. Flikker je je partner het huis uit om wat hij of zij gedaan heeft? Accepteer je het bedrog voor de lieve vrede? Accepteer je het bedrog omdat er nog voldoende liefde is om er sterker uit te komen?

Luister naar je gevoel

Als je in deze situatie niet luistert naar je gevoel en een keuze maakt waar jij uiteindelijk niet gelukkig van wordt, dan is dit jouw keuze geweest. Jouw verantwoordelijkheid. En vergeet niet dat jij ook verantwoordelijk bent voor het geluk van jouw kinderen. Tot ze zelf oud genoeg zijn om bewuste keuzes te maken natuurlijk.

Vraag om hulp

Jij hebt namelijk de keuze gemaakt om kinderen op de wereld te zetten. Jij bent verantwoordelijk voor hun geluk. Vraag dus om hulp als je moeite hebt met het opvoeden van je kinderen of als er iets anders speelt.

Ook al betekent dit dat je omgeving misschien denkt of zegt dat jij faalt als ouder. Het tegendeel is waar. Door hulp te vragen neem je juist verantwoordelijkheid voor het geluk van jouw kinderen. En dat is wat een goede ouder maakt.

Voel je niet schuldig

Als je het besef hebt dat jij verantwoordelijk bent voor je eigen keuzes moet je je vervolgens niet schuldig gaan voelen over keuzes die je gemaakt hebt in het verleden. Dan maak je het jezelf heel moeilijk. Kijk met liefde naar de keuzes die je hebt gemaakt in het verleden. Ze hebben je immers gebracht tot waar je nu bent.

Liefde voor jezelf

Maak de keuzes in de toekomt ook vanuit liefde voor jezelf. Maak keuzes die goed voor je zijn. Helaas zijn dit vaak keuzes die in het begin verschrikkelijk moeilijk zijn. Die je verdriet brengen of je het gevoel geven dat je een vrije val maakt en niet zeker weet of je hard of zacht gaat landen.

Maar uiteindelijk maken deze keuzes je een mooier en gelukkiger mens. En dat is waar het uiteindelijk om gaat. Dat jij gelukkig bent. En alleen jij kan hiervoor zorgen.

Neem jij al verantwoordelijkheid voor je eigen geluk? Of moet je eigenlijk een bepaalde keuze maken maar heb je er de kracht nog niet voor?
Als je jezelf deze vraag stelt weet ik zeker dat je direct voelt wat het antwoord is. Laat je het me even weten? Dat mag natuurlijk ook per mail.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Hoe maak je de juiste keuze? 3 strategieën - Change of Heart
Door

Hoe maak je de juiste keuze? 3 strategieën - Change of Heart

op 23 Dec 2016

[…] Wil je gelukkig worden? Neem verantwoordelijkheid […]

Hoe word je gelukkig? - Gelukkig Worden én Gelukkig Blijven
Door

Hoe word je gelukkig? - Gelukkig Worden én Gelukkig Blijven

op 29 Dec 2016

[…] Hoe word je gelukkig? Deze vraag kun je jezelf stellen, maar weet je het antwoord ook? Op deze website kun jij DE online cursus vinden die je daarbij gaat helpen! […]

Wil je gelukkig zijn? 10 dingen om mee stoppen - Change of Heart
Door

Wil je gelukkig zijn? 10 dingen om mee stoppen - Change of Heart

op 09 May 2017

[…] Wil je gelukkig worden? Neem verantwoordelijkheid […]

8 tips tegen onzekerheid die iedereen kan gebruiken - Change of Heart
Door

8 tips tegen onzekerheid die iedereen kan gebruiken - Change of Heart

op 12 Oct 2017

[…] Wil je gelukkig worden? Neem verantwoordelijkheid […]

Reactie plaatsen