9 Voordelen van jezelf zijn die iedereen moet weten

9 Voordelen van jezelf zijn die iedereen moet weten

Iedereen vraagt het zich af. Ben ik wel mezelf? En zo niet, wanneer ben ik dan wèl mezelf? Aan de ene kant ben je natuurlijk altijd jezelf. Want wie moet je immers anders zijn? Je bent wie je bent toch?

En toch, het grootste gedeelte van de mensen is niet zichzelf. Veel mensen passen zich aan om geaccepteerd te worden. Niemand houdt ervan om buiten de groep te vallen. Niemand wil eenzaam zijn en iedereen vindt het fijn om aardig gevonden te worden.

Volgens mij zijn dit de belangrijkste redenen om je ‘anders’ voor te doen dan je eigenlijk bent. Of om over je grenzen te laten gaan. Soms ben je al zo lang bezig met je anders voor te doen dat je eigenlijk geen idee meer hebt wie je eigenlijk ècht bent.

Deze mensen worstelen vaak met de vraag waar ze nou eigenlijk gelukkig van worden. Niet alleen op werkgebied maar ook in relaties. Als je jezelf niet bent zal je namelijk niet iemand aantrekken die werkelijk bij je past.

Stel jezelf eens de vraag

Het is dus best slim om jezelf eens de vraag te stellen: ben ik eigenlijk wel mezelf? En zo niet, wie ben ik dan werkelijk? Natuurlijk zijn dit vragen waar je niet één, twee, drie antwoord op hebt. Jezelf worden heeft nou eenmaal tijd nodig. Je moet door verschillende lagen heen van oude patronen, aangeleerde normen en waarden en gevoelens van schaamte, schuld en angst.

Als je het zo leest word je er waarschijnlijk in eerste instantie niet echt blij van om op zoek te gaan naar jezelf. Toch heeft het aardig wat voordelen. Ik benoem ze hier onder.

voordelen van jezelf zijn

9 Voordelen van jezelf zijn

1. Je trekt mensen aan die bij je passen

Zoals ik hier boven al zeg, alleen als jezelf bent trek je mensen aan die bij je passen. Logisch eigenlijk. Even een zwart/wit voorbeeld. Als jij doet alsof je van voetbal houdt zullen mensen met jou over voetbal gaan praten. Ze nodigen je misschien zelfs wel uit om mee te gaan naar een wedstrijd of ze vragen je of je bij hun in het team komt. Zo rol je in een netwerk van allemaal mensen die van voetbal houden.

Helaas zullen de mensen die van schaatsen houden jouw waarschijnlijk niet zo interessant vinden. Als jij zelf ook niks hebt met schaatsen is er niks aan de hand natuurlijk. Maar als jij diep van binnen liever op schaatsen staat dan achter een bal aan rent kan ik je op een briefje geven dat je niet gelukkig wordt in een leven waar voetbal centraal staat. Je kunt dus maar beter eerlijk zijn over wie je bent en waar je warm van wordt.

2. Je bent minder snel moe

Niet jezelf zijn kost heel veel energie. Het ophouden van een masker is erg vermoeiend. Zodra je meer jezelf gaat zijn zal je merken dat je meer energie krijgt. Niet alleen omdat je dat masker niet meer op hoeft te houden maar ook omdat je automatisch de dingen aantrekt die bij je passen. En de dingen en mensen die ècht bij je passen geven je enorm veel energie.

Het krijgen van energie is dus een mooie graadmeter om te kijken of je doet wat bij je past en of je de juiste mensen om je heen hebt. Als jij op zondag avond zin hebt om weer aan het werk te gaan heb je een baan die past bij jouw echte ik. Zit jij je daarentegen op maandag ochtend al af te vragen of het alweer bijna weekend is moet je echt wat anders gaan doen.

Hetzelfde geldt voor de mensen om je heen. Er zijn mensen van wie je enorm veel energie krijgt als je ze ziet of spreekt. Je kent het ongetwijfeld ook wel dat er mensen zijn waarbij je na een half uur al de behoefte voelt om je bed in te duiken. Deze mensen trekken je helemaal leeg. Niet echt een goede match dus. Ga deze mensen dus zoveel mogelijk uit de weg. Niet om onaardig te zijn maar om jezelf te beschermen tegen deze energieslurpers.

3. Geluk is binnen handbereik

In het verlengde van het vorige punt. Als jij jezelf bent ga je de dingen doen waar je gelukkig van wordt. En het leuke is, de dingen die je onderneemt zullen vaak ook succesvol zijn omdat je doet waar je goed in bent. Daarnaast trek je de mensen aan die bij je passen en je op de juiste manier uitdagen. Ze helpen je (bewust of onbewust) bij je ontwikkeling en geven je het gevoel geliefd te zijn.

Met andere woorden, hoe meer je jezelf bent, hoe minder moeite alles kost. In plaats van overal aan te moeten trekken verloopt alles heel soepel. Stel je eens voor hoe easy je leven dan wordt? Daar wordt je toch acuut gelukkig van?

4. Beter bestand tegen tegenslagen

Als je jezelf bent zit je simpelweg beter in je vel. En hoe beter je in je vel zit, hoe positiever je in het leven staat. En hoe positiever je in het leven staat, des te beter kun je omgaan met tegenslagen. Iemand met een positieve mind zal namelijk eerder de lichtknop weten te vinden als het in een keer donker wordt.

Daarnaast zal je ook een grotere steun kunnen zijn voor anderen. Jij staat namelijk als een huis. En natuurlijk kunnen de dakpannen van het huis waaien bij een flinke storm, maar het huis blijft staan. En als de storm is gaan liggen kun je de pannen recht leggen en ben je er weer.

5. Je ziet de spiegels van het leven en durft er in te kijken

Je krijgt de hele dag door spiegels voorgehouden. Van de mensen om je heen en van de situaties die ontstaan. Als jij jezelf bent of je in ieder geval wilt ontwikkelen als persoon durf je in de spiegels te kijken en er je voordeel uit te halen. Dit voordeel is de mogelijkheid om je weer een stukje verder te ontwikkelen.

Veel mensen zijn geneigd om naar een ander te wijzen als er iets vervelends gebeurt of een confrontatie ontstaat tussen twee mensen. Mensen die willen groeien als persoon zullen in dit soort situaties juist naar zichzelf kijken. Wat heb ik gedaan waardoor deze situatie is ontstaan? Hoe kan ik het een volgende keer anders doen?

Ik kan je vertellen dat dit best lastig is. Je zal namelijk altijd op een stukje weerstand stuiten. Maar juist in deze weerstand moet je zijn. Hier zit de sleutel tot ontwikkeling.

6. De mensen om je heen zitten beter in hun vel

Let maar eens op. Als jij lekker in je vel zit loopt het binnen je gezin ook een stuk soepeler. Alles en iedereen reageert namelijk op elkaar. Vooral kinderen zijn een perfecte spiegel. Zijn jouw kinderen niet te handelen? Grote kans dat jij niet lekker in je vel zit. Helaas is het een wisselwerking dus vaak gaat het van kwaad tot erger. Voor je het weet zit je met z’n allen in een negatieve spiraal waar jullie nog maar moeilijk uitkomen.

Als dit het geval is, ga in godsnaam doen wat goed is voor jou. Ook al voelt het even heel egoïstisch, gewoon doen. Als jij gaat doen wat goed is voor jou (op tijd naar bed, een dagje naar de sauna, lief zijn voor jezelf, de boel de boel laten etc.) kom je beter in je vel te zitten en heeft dit direct een positief effect op je omgeving.

Eigenlijk is dit punt een aanvulling op het vorige punt: wat je ook doet, kijk en wijs altijd naar jezelf.

7. Voorkom lichamelijke of geestelijke klachten

Veel lichamelijke en geestelijke klachten worden veroorzaakt door stress of het gebrek van zingeving. Stress is weer het gevolg van niet duidelijk je grenzen aan kunnen geven, het gevoel hebben dat anderen je leven bepalen, geen duidelijk doel hebben in je leven en ga zo maar door. Hoe dicht jij bij jezelf komt, hoe duidelijker jij weet wat je grenzen zijn, waar je voldoening uithaalt en hoe meer regie je krijgt over je eigen leven.

Door te investeren in jezelf en beter te weten wat je wilt zorg je er dus voor dat je je weerbaarder maakt tegen fysieke en/of lichamelijke klachten. Je komt er steeds meer achter wat goed is voor jou en kan er dus makkelijker naar handelen.

8. Je durft je grenzen te verleggen

Als jij jezelf accepteert zoals je bent krijg je een enorme berg zelfvertrouwen. In principe kan niemand je meer wat maken omdat je niet meer afhankelijk bent van de mening van een ander. Natuurlijk kan wat een ander tegen je zegt je nog raken, maar je zal dit veel beter kunnen relativeren.

Doordat je meer zelfvertrouwen hebt ga je automatisch je grenzen verleggen. Waar je eerst geneigd was om je te verstoppen zal je nu merken dat je zonder moeite (en er zelfs zonder er over na te denken) meer op de voorgrond treedt. Misschien durf je je eindelijk in te schrijven voor motorrijles ook al vinden je ouders het nog steeds een slecht idee.

Misschien durf je je in te schrijven voor die datingsite en zet je de deur naar een nieuwe liefde weer open. Misschien krijg je zelfs zoveel schijt aan de buitenwereld dat je uit de kast durft te komen. Hoe dan ook en wat het ook is, je wereld wordt groter, interessanter en 1000 keer leuker!

9. Je contacten worden intenser

Een van de mooiste vind ik zelf dat de contacten die je hebt met andere mensen intenser worden. Doordat jij je kwetsbaar durft op te stellen zal een ander geneigd zijn dit ook te doen. De oppervlakkige contacten die je had kunnen in een keer enorm veel diepte krijgen doordat jij je openstelt.

Echt contact hebben met de mensen die je liefhebt is het mooiste dat er bestaat. Dit zijn van die momenten dat de tijd stil staat en jij en de persoon in kwestie de enigen zijn die er op dat moment toe doen.

voordelen van jezelf zijn

Overtuigd van de voordelen van jezelf zijn?

Ben jij na het lezen van dit artikel overtuigd van de voordelen van jezelf zijn? Lees dan hier verder voor tips en tricks over hoe je dit kan aanpakken.

Jezelf zijn: makkelijk gezegd maar moeilijk gedaan

Accepteer jezelf zoals je bent: 6 simpele tips

Stoppen met pleasen? Na dit inzicht doe je wat bij je past!

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen