Wat te doen tegen depressie als omstander? 6 tips die helpen

Wat te doen tegen depressie als omstander? 6 tips die helpen

Wanneer iemand depressief is wordt nog wel eens vergeten hoe zwaar dit is voor de mensen om de betreffende persoon heen. Deze mensen ervaren vaak het gevoel van onmacht. Ze weten niet wat te doen tegen de depressie van degene van wie ze houden.

In dit artikel krijg je tips over wat te doen tegen depressie van je partner of iemand anders die dichtbij je staat. Hopelijk heb je er wat aan. Zo niet, zie de laatste tip: vraag om hulp!

1. Verwacht niks

Iemand die depressief is kan zich maar moeilijk focussen op een ander. Laat staan verplaatsen in een ander. Verwacht dus niet dat de persoon in kwestie vraagt hoe je dag was of hoe het met jou gaat. Dan gaat het geheid tegenvallen. Onthoud goed dat deze persoon het niet moedwillig doet. Hij of zij is gewoon te ver meegetrokken in zijn of haar negatieve spiraal.

2. Luister zonder oordeel

Luister zonder te oordelen naar wat de depressieve persoon vertelt. Geef ook geen goedbedoelde adviezen. Dit kan voor de persoon in kwestie overkomen als een verwijt. Het is al heel mooi dat hij of zij zich niet volledig opsluit in zijn of haar eigen wereld.

Er wordt nog gecommuniceerd dus probeer die lijn open te houden door niet te oordelen. Het enige wat je kunt proberen is aangeven dat hij of zij de wereld door de depressie ziet door een zwarte bril en de echte wereld niet zo is. En vooral ook dat hij of zij dat zeker weer gaat ervaren.

3. Geef aandacht

Ook al is het voor jou niet altijd even leuk met een depressief persoon om je heen, probeer hem of haar wel je onverdeelde aandacht te geven. Het is natuurlijk goed te begrijpen dat je zelf ook een beetje somber wordt maar laat dat voor jou geen reden zijn om compleet je eigen plan te trekken. Zonder jou is de persoon in kwestie helemaal ver van huis.

4. Geef je grens aan

Het vorige punt wil natuurlijk niet zeggen dat jij alles om de persoon in kwestie moet laten draaien. Jij hebt ook nog een leven en wilt ook graag gelukkig zijn. Gun jezelf op tijd rust en lucht om even bij te komen. Je bent geen hulpverlener en het is niet de bedoeling dat er straks twee mensen niet lekker in hun vel zitten. Als jij niet goed voor jezelf zorgt kun je al helemaal niet voor de ander zorgen.

5. Doe leuke dingen

Ook al heeft niemand er zin in (inclusief jij) onderneem toch samen leuke dingen. Ga een stuk wandelen, naar de bioscoop of samen lekker sporten. Het zal jullie beiden goed doen om even weg te zijn van huis en jullie gedachten te verzetten.

6. Vraag hulp

Als de depressieve gevoelens aanhouden en er geen verbetering zichtbaar is, zorg er dan voor dat er hulp komt. Misschien kan de persoon in kwestie beter zijn of haar gevoelens kwijt bij iemand die verder van hem of haar af staat.

Vooral gedachten over zelfmoord is iets waar de persoon in kwestie zich erg schuldig over zal voelen en waarschijnlijk niet open over praat met jou. Toch is het heel belangrijk dat hij of zij deze gedachten uitspreekt. Een hulpverlener kan hier een uitkomst zijn.

Heb jij nog tips over wat te doen tegen depressie?

Heb jij ervaring met een depressief iemand die dichtbij je staat? Misschien wil je hier onder jouw ervaring delen. Wellicht heeft een ander hier wat aan.

 

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Oude patronen doorbreken? Hell of a job - Change of Heart
Door

Oude patronen doorbreken? Hell of a job - Change of Heart

op 27 Jan 2017

[…] Wat te doen tegen depressie als omstander? […]

Reactie plaatsen