Hoe kom je uit een negatieve spiraal? Deze tips helpen

Hoe kom je uit een negatieve spiraal? Deze tips helpen

Je herkent het vast wel. Je bent somber, hebt nergens zin in en alles kost je veel moeite. De dingen waar je normaal zo blij van wordt doen je nu niet veel.

Je gaat steeds meer sociale contacten uit de weg en je hangt alleen maar op de bank. Je hebt over alles en iedereen wel wat te zeiken. Gezond eten heb je aan de kant geschoven en je gaat steeds meer comfort food eten.

Dapper naar de sportschool gaan gaat al helemaal niet gebeuren. Je gaat je steeds slechter voelen over jezelf. Je zit niet lekker in je vel maar hebt niet de energie om er iets aan te doen.

En omdat je er niks aan doet wordt het steeds erger. Je zit in een negatieve spiraal en het ergste is dat dit stiekem zo comfortabel voelt, dat niks doen, dat je er niet makkelijk uit komt. En toch moet je echt in actie komen om weer opwaarts te kunnen klimmen.

Hoe kom je uit een negatieve spiraal?

Maar hoe kom je uit zo’n negatieve spiraal? Waar moet je in godsnaam beginnen? Voor iedereen is dit anders maar het belangrijkste is dat je iets gaat doen wat je een goed gevoel geeft. En dan heb ik het niet over een bak Ben & Jerry’s leeg lepelen wat daar ga je je achteraf weer rot over voelen.

Als je in een negatieve spiraal zit is het een heel duidelijk teken dat je balans niet op orde is. Vaak speelt je energie niveau hier een grote rol in. Het kan zijn dat je lage energieniveau de negatieve spiraal veroorzaakt heeft maar er kan natuurlijk ook een andere oorzaak zijn.

1. Je energieniveau

Het is belangrijk om te weten dat je met een laag energieniveau niks voor elkaar krijgt. En als je niks voor elkaar krijgt geeft dit een rot gevoel. Zorg er dus als eerste voor dat je weer genoeg energie krijgt. Ga op tijd naar bed, eet gezond en beweeg voldoende. Het liefst in de frisse lucht.

2. Stop negatieve gedachten

Probeer je negatieve gedachten de halt toe te roepen. Oordeel niet over anderen en al helemaal niet over jezelf. Heb je er even de balen van dat je wat dikker bent geworden? Accepteer dat voor nu, wees lief voor je lijf en weet dat je wel weer slanker wordt als je uit die negatieve spiraal komt.

3. Wees dankbaar

Als je in een negatieve spiraal zit ben je geneigd om je te focussen op alles wat niet goed is in je leven. Probeer juist dankbaar te zijn voor wat je allemaal wel hebt. En dan heb ik het niet over materiële dingen maar juist de dingen die van binnen echt voldoening geven.

Schrijf het desnoods op een briefje en leg dit naast je bed zo dat je in ieder geval gaat slapen met een positieve mind.

4. Doe wat actiefs

Ga wat actiefs doen met positieve! mensen en probeer heel erg in het nu te leven tijdens de activiteit. Het mooie van iets actiefs doen is dat dit je vaak weinig moeite kost. Ga een workshop salsadansen doen of neem een cursus schilderen.

Een avondje stappen met vriendinnen kan ook wonderen doen maar is niet altijd even goed voor je energie niveau.

5. Krijg weer ergens passie voor

Zorg dat je weer ergens passie voor krijgt. Misschien kun je op je werk om een nieuwe uitdaging vragen of zoek een nieuwe hobby of pak een oude hobby op. Als je niet weet wat je zou kunnen doen denk dan terug.

Waar werd je vroeger blij van? Misschien is dat nog steeds iets wat je goed pas je past en waar je blij van wordt.

Hoe kom jij uit een negatieve spiraal?

Als jij merkt dat je in een negatieve spiraal zit, wat doe jij om er uit te komen? Laat je het hier onder even weten? Wie weet is het een goede tip voor iemand anders.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Niet helemaal happy? Gebruik deze 3 trucs om gelukkig te worden
Door

Niet helemaal happy? Gebruik deze 3 trucs om gelukkig te worden

op 17 Apr 2018

[…] Hoe kom je uit een negatieve spiraal? Deze tips helpen […]

Jia Jia
Door

Jia Jia

op 09 May 2019

dankje! ik denk dat ik hier wel wat aan heb.

Tom
Door

Tom

op 15 Feb 2021

Hoi Bregje, Mijn naam is Tom. Ik ben al een tijdje wisselend geweest, in hoe ik me voel. Enerzijds was ik positief ingesteld, en liet ik het steeds aan toeval over. Dat het goed ging, voor mij wat heeft geholpen is in mijn negatieve gedachtes een stop te zetten en daarmee het observeren en het om te draaien naar positieve gedachtes. Ik kan voorbeelden noemen, maar je kan altijd op 2 manieren naar situaties kijken. Daar ging het bij mij om. Groetjes, Tom.

Reactie plaatsen