Een negatief zelfbeeld trainen? Zeker mogelijk!

Een negatief zelfbeeld trainen? Zeker mogelijk!

Een negatief zelfbeeld. Het grootste gedeelte van de mensen heeft het. Niks om je voor te schamen. Ik behoor zelf ook tot deze grote groep mensen. Al is het afgelopen jaren godzijdank een stuk beter geworden.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Een negatief zelfbeeld trainen?

Voordat ik antwoord kan geven op de vraag: kun je een negatief zelfbeeld trainen? wil ik uitleggen wat een negatief zelfbeeld nou eigenlijk is.

Een negatief zelfbeeld is er natuurlijk in verschillende de gradaties. Het is niet dat je het wel hebt of juist niet. Ik denk dat iedereen in bepaalde opzichten wel eens onzeker is over zichzelf.

Ik krijg de indruk dat vrouwen over het algemeen meer last hebben van een negatief zelfbeeld, maar daar kan ik natuurlijk ook naast zitten.

Hoe uit een negatief zelfbeeld zich?

Zoals ik al zei is een negatief zelfbeeld er in verschillende gradaties. Een negatief zelfbeeld uit zich dan ook op verschillende manieren. Dit kan variëren van een beetje onzeker zijn in bepaalde situaties tot onderstaande uitingen.

Af en toe onzeker zijn is vervelend maar niet onoverkomelijk. Gaat jouw negatieve zelfbeeld echter een stukje verder, ga dan alsjeblieft op zoek naar hulp. Dat klinkt heel zwaar maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Soms zijn een aantal simpele inzichten voldoende om op een andere manier naar jezelf te kunnen kijken.

Toch is het slim om professionele hulp in te schakelen als jij jezelf herkent in onderstaande uitingen. Deze ‘problemen’ zijn vaak niet verholpen met een paar inzichten. Durf in dit geval te investeren in jezelf want het leven is echt een stuk leuker dan jij op dit moment denkt!

1. Angststoornis

Angst is een hele normale en gezonde emotie. Deze emotie helpt ons ‘overleven’. Deze emotie kan ons helaas ook behoorlijk tegenwerken. Dit is het geval als de angst die je ervaart niet reëel is ten op zichte van het gevaar wat er dreigt. Als jij gaat hyperventileren bij het idee dat je de straat op moet is er echt meer aan de hand dan alleen een beetje bang zijn.

Een angststoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Ik ben geen psycholoog dus zal ze niet allemaal uit de doeken doen hier. Onthoud als belangrijke pijler: als de angst vele malen groter is dan het ‘gevaar’ wat er dreigt, schakel dan alsjeblieft hulp in.

2. Depressies

Van een depressie wordt gesproken als minstens vijf van onderstaande tekenen minstens twee weken aanhouden. Als dit het geval is wil dit niet direct zeggen dat er ook echt sprake is van een depressie. Ga dus naar je huisarts als je het vermoeden hebt dat dit het geval zou kunnen zijn. Hoe eerder je aan de bel trekt hoe beter!

  • Je hebt last van een aanhoudende sombere stemming
  • Je hebt duidelijk minder plezier dan voorheen aan je dagelijkse activiteiten
  • Je hebt terugkerende gedachten over de dood of zelfdoding
  • Je voelt je lusteloos, hebt weinig energie en je eetlust is veranderd (of weinig eten of juist heel veel eten)
  • Je kan als een berg overal tegenop zien
  • Je komt moeilijk in slaap of wordt vaak wakker óf je kan juist de hele dag wel slapen
  • Je kan je niet meer goed concentreren

3. Persoonlijkheidsstoornissen

Een negatief zelfbeeld ligt vaak ook ten grondslag aan persoonlijkheidsstoornissen. Vaak in combinatie met andere factoren. Persoonlijkheidsstoornissen zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt bij een persoonlijkheidsstoornis bijvoorbeeld denken aan iemand die enorm afhankelijk is van andere mensen.

Daarnaast heb je ook mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis of de zogenoemde ‘borderliners’. Heb je het vermoeden dat jij kampt met een persoonlijkheidsstoornis? Ga dan vooral niet aan de slag met zelfhulpboeken maar schakel een huisarts in!

4. Eetstoornissen

Het hebben van een eetstoornis is de vierde serieuze uiting van het hebben van een negatief zelfbeeld. De meest bekende eetstoornissen zijn anorexia, boulimia en binge eating.

Mensen met een eetstoornis koppelen hun uiterlijk aan wat andere mensen van hen vinden. Bijvoorbeeld: ‘als ik maar dun genoeg ben vinden ze me wel aardig’. Of ‘als ik er anders uit zou zien zou ik wel gelukkig zijn’.

Eetstoornissen kun vaak aardig lang verborgen blijven. Het gevaar hiervan is dat het gedrag  zó ver is ingesleten dat het niet één, twee, drie veranderd is. Het is dus van groot belang dat je, als je een eetstoornis hebt, je over je schaamte heen kan stappen en hulp zoekt. Anders is de kans klein dat je het in je eentje oplost.

Lees verder bij een mildere vorm

Volgens mij is het duidelijk dat als je last hebt van één (of meer) van bovenstaande uitingen, je moet stoppen met het lezen van dit artikel en op zoek moet gaan naar hulp. Dit artikel gaat jou niet voldoende helpen.

Voor iedereen die last heeft van een mildere vorm van een negatief zelfbeeld, lees alsjeblieft verder. Ik ga je inzichten geven die je zeker de juiste richting in krijgen!

Waar kun je onzeker over zijn?

Als je een negatief zelfbeeld hebt kun je onzeker zijn over twee dingen:

  1. Over hoe je er uit ziet en
  2. over wie je bent (of althans wie je denkt te zijn).

Met andere woorden, de binnen en de buitenkant. Deze onzekerheden neem je mee in je dagelijkse leven en zorgen voor situaties waar je je heel ongemakkelijk voelt. Soms functioneer je zelfs niet meer door de spanning. Het kan ook zijn dat je bepaalde situaties gewoon uit de weg gaat waardoor je mogelijk een hoop leuke en fijne momenten mist.

1. Onzeker over je er uit ziet

Dit is de meest vervelende van allemaal. Los van dat je je lichaam in shape kunt krijgen, is hoe je eruit ziet moeilijk te veranderen. Tenzij je een abonnementje wilt nemen bij de plastisch chirurg maar daar ga ik niet vanuit.

Dit kan overigens wel een uitkomst zijn voor mensen die heel erg ongelukkig zijn met hun haakneus, hun flaporen of hun cupje AA. Voor mij hoef je het alleen niet te doen, ik vind je toch wel lief en mooi!

Mocht je van mening zijn dat je in een gezond lichaam niet moet snijden, is niet blij zijn met hoe je er uit ziet enorm lastig. Want als je het niet kan veranderen, wat is dan de oplossing? Juist ja, je moet het gaan accepteren. Lekkere dooddoener is dat het?

Want dan rijst direct de volgende vraag, hoe de fuck doe je dat dan? Nou dat is weer een heel ander verhaal. Als je dat wilt weten, lees dan hier even verder.

2. Onzeker over wie je denkt te zijn als persoon

Deze vind ik persoonlijk het meest interessant van beiden. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je de persoon die je graag wil zijn, gewoon in jou zit.

Deze persoon ligt alleen bedolven onder een laag vastgeroeste gedachtepatronen en overtuigingen die helemaal nergens op slaan. Creaties van hersenspinsels die jij in al jouw jaren op aarde geplant hebt in je eigen hoofd.

Wat nou als ik je vertel dat die allemaal dikke vette bullshit zijn? Dat jij gewoon nieuwe overtuigingen kan creëren die wel passen bij wie jij wil zijn?

Zo heb ik altijd gedacht dat ik één of ander muurbloempje was. Dat ik enorm introvert was en niks te vertellen had. Op mijn vijfendertigste kom ik er gewoon achter dat dit helemaal niet waar is.

Ik heb zeker wat te vertellen en best veel ook. Ik ben een stuk extraverter dan ik altijd gedacht heb. En ik heb zo’n voorgevoel dat dit nog maar het begin is. Fantastisch vooruitzicht!

Voor niets gaat de zon op

Natuurlijk heb ik wel wat moeten doen om tot dit inzicht te komen. Ik heb mezelf ondergedompeld in zelfhulpboeken en een jaar geïnvesteerd in een coachingstraject. Daarnaast blog ik over persoonlijke ontwikkeling wat mij enorm helpt om voor mezelf dingen op een rijtje te krijgen.

Als ik mijn tijd zit te verdoen in de auto luister ik ontzettend veel podcasts van mensen die mij inspireren op persoonlijk, zakelijk en spiritueel gebied. Dit alles heeft geleid tot mijn keuze om een opleiding te volgen waardoor ik zelf ook mensen kan begeleiden als coach.

Met andere woorden, ik investeer enorm veel in mezelf. Dit is dan ook het belangrijkste inzicht dat ik je kan geven om je negatieve zelfbeeld de baas te worden. Investeer zoveel mogelijk in jezelf als je kunt. Dit krijg je ALTIJD dubbel en dwars weer terug!

Negatief zelfbeeld trainen mogelijk?

Is een negatief zelfbeeld trainen mogelijk? In mijn optiek is dit zeker waar en kun je je zelfbeeld trainen en positiever maken door te investeren in persoonlijke ontwikkeling.

Als een coachingstraject nog een brug te ver is voor je, is dat natuurlijk helemaal prima. Al ben ik er van overtuigd dat ieder mens ontzettend veel baat zal hebben bij een persoon die hem of haar tijdelijk begeleid en inzichten bied.

Nogmaals, als je daar nog niet aan toe bent, been there, done that! Wat je wel zou kunnen doen is mijn hele website doorspitten. Ik weet zeker dat je daar enorm veel informatie vindt waar je verder mee kunt.

Gratis Zelfbeeldtest!

Mocht je overigens eerst willen weten hoe het nou eigenlijk staat met jouw zelfbeeld? Hier kun je mijn gratis Zelfbeeldtest Downloaden. 

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
oumaima
Door

oumaima

op 11 Apr 2019

ik begin bijna in mezelf te geloven door je verhalen.

Reactie plaatsen