Negatieve gedachten zijn je grootste vijand

Negatieve gedachten zijn je grootste vijand

“Daar heb ik vast te weinig ervaring voor”. “Dat kan ik echt niet aan met die ribbel over mijn broek”. “Stoppen met roken gaat mij echt nooit lukken”.

Dit soort gedachten zijn vast heel herkenbaar. Tenminste, bij mij hebben ze de neiging om de hele dag door mijn hoofd te spoken. Ik moet ze echt bewust met een moker uit mijn hoofd slaan anders bepalen ze hoe ik die dag op mijn vriend reageer (en hij  vervolgens weer op mij), hoe vervelend mijn kinderen zijn die dag (zij reageren immers op mijn stemming) en hoeveel ik verder gedaan krijg die dag.

Negatieve gedachten zijn écht funest als je iets zinnigs wilt maken van je dag of een bepaald doel wilt bereiken. Maar hoe zorg je er nou voor dat je negatieve gedachten niet de baas worden over jou?

1. Wees je bewust van je eigen gedachten

Hou eens een dag bij hoe vaak je negatief denkt en wat voor een gedachten dit dan zijn. Dit geeft niet alleen inzicht in je eigen negativiteit maar het maakt de stap naar positief denken een stuk makkelijker. Net zoiets als bij een verslaafde, bewustwording is stap 1.

2. Kies een positieve gedachte ter vervanging van een negatieve

Denk na over een ‘happy thought’ die de plek van je negatieve gedachte gaat vervangen. Ik denk bijvoorbeeld aan het uurtje peutergymmen met mijn oudste. Ikzelf loop een uur behoorlijk voor lul maar mijn zoontje wordt er ZO blij van. Onbetaalbaar.

Maar je kunt natuurlijk ook je laatste vrijpartij in gedachten nemen (als het een goede was tenminste) of de gigantische cocktail die je afgelopen zomer dronk op dat leuke terrasje in de Toscaanse zon. Kies iets waar je acuut blij van wordt. Iedere volgende keer dat er weer een negatieve gedachten opkomt, denk je aan dit moment.

3. Opsommen van dingen waar je trots op bent

Als je ’s avonds in bed ligt laat je in je hoofd alle dingen waar je trots op bent de revue passeren. In het begin vind je dit waarschijnlijk lastig maar je zal merken dat het iedere avond makkelijker wordt en er steeds meer dingen bij komen. Je mag ook trots zijn op dat je die dag geen snoep hebt gegeten, je bent gaan fietsen naar je werk of niet boos bent geworden op je (peuter)puber.

4. Oordeel niet over anderen

Je bent je er vaak niet bewust van maar je bent waarschijnlijk de hele dag aan het oordelen over een ander. De te dikke mevrouw bij de kassa met haar mandje vol chips. De klaagzang van je moeder over je vader.

De politicus die een geheime affaire heeft. De buurman die een veel te hippe auto heeft voor zijn dikke buik en grijze haar. Stop hiermee. Ook al zijn het negatieve gedachten over een ander, het blijven negatieve gedachten die je eigen mindset beïnvloeden.

5. Geniet van de deuren die open gaan

Voor mij was het een enorme eyeopener om te merken wat positieve gedachten doen met je humeur én met de mensen om je heen. Als ik niet de hele dag gefocust ben op alle negatieve dingen om mij heen is er in één keer weer ruimte voor leuke gedachten.

En deze leuke gedachten leiden weer tot leuke dingen. Ik ben namelijk een leuker mens als ik positief ben. Niet alleen voor mezelf maar zeker ook voor anderen.

Heb jij misschien nog aanvullende tips om negativiteit uit te bannen? Laat het hier onder even weten.

#negatieve gedachten#positiviteit#succes
Geschreven door Bregtje
What if I fall? Oh darling...what if you fly...?

Dit vind je misschien ook leuk