Tegenslag? Deze 7 tips helpen je ermee dealen

Iedereen maakt het mee: tegenslag. Zelfs als je jong bent krijg je hier al mee te maken. Misschien ben je vroeger gepest of heb je op jonge leeftijd een dierbare verloren. 

Of je droom valt in duigen als blijkt dat je niet wordt aangenomen voor een bepaalde opleiding.

Op latere leeftijd word je misschien ontslagen, gedumpt door je grote liefde of gaat je bedrijf failliet. Er zijn wel honderdduizend dingen te verzinnen die je kunnen tegenwerken. Iedereen krijgt hier dus meerdere malen mee te maken in zijn of haar leven.

Hier heb je helaas niks over te zeggen, je moet er maar mee dealen. Maar ‘ermee dealen’ is makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien heb je wat aan onderstaande tips als je het allemaal even niet meer ziet zitten.

1. Na regen komt zonneschijn

Achter de wolken schijnt de zon en tijd heelt alle wonden. Het zijn niet voor niets spreekwoorden. Op het moment dat je je klote voelt zijn het dooddoeners maar toch zijn ze echt waar. Hoe diep je ook in de put zit. Ooit wordt het beter dus hou je hier met beide handen aan vast.

2. Je hebt een keuze

Wat is gebeurd, is gebeurd. Daar verander je niks meer aan. Maar waar je wel een keuze in hebt is hoe je omgaat met de situatie. Of je gaat bij de pakken neerzitten óf je probeert wat van de situatie te maken. Zorg dat je controle krijgt en laat niet je emoties je nog verder in de put trekken.

3. Zoek het lichtpuntje

Iedere situatie heeft iets moois, zelfs de meest verrotte situaties. Ook al is het maar iets heel kleins, probeer de waarde ervan te zien. Ok, er zijn natuurlijk situaties te bedenken waar zelfs de Dalai Lama niks moois uit kan halen maar ik denk dat er uit het grootste gedeelte van de tegenslagen echt mooie dingen ontstaan.

4. Persoonlijke groei

Hoe meer tegenslagen je hebt, hoe meer je groeit als persoon. Bij iedere tegenslag word je namelijk terug geworpen op jezelf en gedwongen na te denken over jezelf en de manier waarop je je leven inricht. Dus probeer iedere tegenslag te zien als een vervelende maar leerzame les van het leven.

5. Trek je conclusies

Als je tegenslag ervaart door één van je eigen fouten, probeer deze fouten dan te erkennen en leer ervan. Zorg ervoor dat het je een volgende keer niet nog eens gebeurt. Dus als je dronken in de auto bent gestapt, je rijbewijs is afgenomen en je daardoor je baan als chauffeur kwijt bent, bel de volgende keer dan gewoon een taxi.

6. Relativeren

Probeer je problemen te zien in het grotere geheel. Het klopt natuurlijk dat iedereen zijn eigen problemen heeft maar als je heel eerlijk bent is jouw liefdesverdriet natuurlijk niks bij de bootvluchtelingen die hun dierbaren zien verdrinken.

7. Zet je emoties op papier

Mij helpt het altijd enorm om dingen op papier te zetten, even weg te leggen en er later met een frisse blik weer naar te kijken. Ik kan dan de situatie veel beter overzien en er met minder emoties naar kijken. Vaak zijn de lichtpuntjes dan ook duidelijker en kan ik een stuk beter relativeren.

Heb jij nog toevoegingen op deze lijst? Laat hieronder even een reactie achter.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen