arrow_drop_up arrow_drop_down
Ben je niet gelukkig? Dit is er aan de hand!
29 mei 2018 
in Mind

Ben je niet gelukkig? Dit is er aan de hand!

Laten we eerlijk zijn iedereen wil gelukkig zijn. Niks mis mee. Het klinkt alleen makkelijker dan het is. Een groot deel van de mensen heeft helaas niet door dat ze niet gelukkig zijn. Ze nemen genoegen met wat ze hebben. Het leven kabbelt rustig verder en dat vinden ze prima. Ze zijn tevreden. Maar is tevreden zijn hetzelfde als gelukkig zijn? Ik denk van niet. Maar ach, wie ben ik…

Ik ben ook een tijd lang niet gelukkig geweest. Ik had het alleen niet door. Gek eigenlijk. Ik zat zo vast in mijn eigen gedachten en vaste patronen dat ik niet kon zien dat ik niet happy was. Ik liet het leven gebeuren en wees naar de ander als er iets mis ging. Me nul bewust van het feit dat alles mijn eigen creatie was.

Vier oorzaken van niet gelukkig zijn

Ik zat dus duidelijk niet lekker in mijn vel maar ik had het niet door. Zoals ik het nu zie had dit vier oorzaken. In willekeurige volgorde:

  • gebrek aan energie
  • gebrek aan zingeving
  • gebrek aan zelfinzicht
  • gebrek aan zelfliefde

Oorzaak nummer 1: Gebrek aan energie

Alles begint in mijn ogen met het hebben van voldoende energie. Dit heeft te maken met wat je eet, wat je drinkt, hoeveel slaap je krijgt maar ook met of je dingen doet dit je leuk vindt, hoeveel stress je ervaart en welke mensen je om je heen hebt.

Ben je niet gelukkig? Check dat eerst eens even hoe het staat met je energieniveau. Grote kans dat dit laag is. De volgende stap is om uit te zoeken wat hier de oorzaak van is.

In mijn geval had ik veel slapeloze nachten (kleine kinderen), had ik stress en dronk ik ’s avonds te veel wijn om te kunnen ontspannen. Gevolg: overdag was ik vaak niet te genieten waardoor de dagen nog pittiger werden. Dit alles kwam mijn relatie natuurlijk ook niet ten goede. Al met al dus niet echt een lekkere basis om gelukkig te zijn.

Taboe ten top

Dit kost mij overigens eerlijk gezegd wel een beetje moeite om op te schrijven. Er rust toch een soort taboe op. Met iedereen gaat het altijd goed. Althans dat is wat we anderen willen doen geloven. Kijk voor de grap maar eens naar alle super gelukkige mensen op social media. Ik geloof er niet zo in.

Mensen vinden het lastig is om toe te geven dat het leven anders loopt dan ze gehoopt hadden. Mensen durven niet toe te geven dat ze soms even heel hard moeten huilen omdat hun lieve schattige baby hun nachten lang wakker houdt en hun uitput. Mensen willen niet laten zien dat ze het soms even moeilijk hebben of dat ze verkeerde keuzes hebben gemaakt. De vuile was hang je gewoon niet buiten.

Of ben ik hier de enige in? Ik kan het me niet voorstellen.

Oorzaak nummer 2: Gebrek aan zingeving

Als je ergens energie van krijgt is het doen van iets wat op een of andere manier bijdraagt aan een mooiere of betere wereld. Zingeving wordt dit ook wel genoemd. Als je ergens ‘zin’ aan geeft, krijg je een gevoel van voldoening. En dit gevoel is onbetaalbaar. Het gevoel dat je op de juiste weg zit.

Dit was ook iets wat volledig ontbrak in mijn leven. Begrijp me niet verkeerd, ik deed werk wat prima was. Ik verdiende prima geld en had aardig wat vrijheid. En natuurlijk wil ik het moederschap niet bagatelliseren. Dat is prachtig met al haar mooie én minder mooie kanten.

Toch had ik constant zo’n gevoel van ‘ik doen niet wat ik hoor te doen’. Helaas was het ingewikkelde dat ik geen idee had wat ik dan wél zou moeten doen. Beetje herkenbaar voor je?

Toen ik op een gegeven moment begon met mijn blog en ik merkte wat voor een energie persoonlijke ontwikkeling mij geeft, ging er een lampje branden. Weliswaar een klein lampje want als je iets wilt gaan doen wat je eigenlijk nog niet kan, kom je in je onvermogen terecht:

  • Kan ik dat wel?
  • Wie neemt mij nou serieus?
  • Niemand gaat mij toch geld betalen?
  • Misschien moet ik gewoon normaal doen?
  • Wat zal de rest van de wereld vinden van mijn ideeën?
  • Hoe ga ik dit in godsnaam voor elkaar krijgen?

Herkenbaar voor je? Ik liep in ieder geval keihard tegen een muur van blokkades en angsten. Een muur die godzijdank langzaam aan het afbrokkelen is maar zeker nog niet verdwenen is.

Vooral als ik even niet lekker in mijn vel zit komen de onzekerheden op. Terwijl als ik denk aan de droom die zich ontvouwt, ik 100% zeker weet dat dit de weg is. Mijn weg. En dát gevoel, is zingeving.

Oorzaak nummer 3: Gebrek aan zelfinzicht

Toch was ik niet bij dit stukje zingeving uitgekomen als ik mijn zelfinzicht niet had vergroot. Zoals ik al zei, twee jaar geleden had niet eens door dat ik niet gelukkig was. Pas toen ik bij mijn coach terecht kwam kreeg ik door hoe diep ik eigenlijk in mijn eigen donkere hol zat.

Een veilig hol weliswaar, maar ook een hol waar weinig ruimte meer was voor licht, energie en emoties. Ik was vlak geworden. Ik werd bijna nergens meer warm of koud van. Niet echt een happy place dus.

Verantwoordelijkheid nemen

Toch kon ik na het krijgen van dit inzicht ook meer dingen van mezelf gaan zien. Ik plaats van te wijzen naar een ander zag ik nu wat mijn eigen gedrag teweeg bracht.

Ik sloot mezelf af, ik nam alles voor lief en was gefocust op alles wat niet goed was in mijn leven. Met andere woorden, ik nam ‘nul’ verantwoordelijkheid voor de keuzes die ik zelf had gemaakt.

En dat inzicht, is het meest waardevolle inzicht dat ik ooit heb gekregen. Dat je verantwoordelijk bent voor je eigen leven en dat je altijd een keuze hebt. Zelfs als echt alles kut met peren is, je blijft ALTIJD de keuze hebben hoe je ergens mee omgaat.

Om hulp vragen

Een ander inzicht dat ik heb gekregen is dat ik altijd alles alleen wilde doen. Ik wilde onafhankelijk zijn. Begrijp me niet verkeerd, onafhankelijkheid vind ik nog steeds heel belangrijk. Ik vind dat je je eigen boontjes moet kunnen doppen.

Er is alleen een verschil tussen stronteigenwijs zijn en in je eigen sop gaar koken, en inzien dat je niet alles alleen hoeft te doen en dat het ok is om af en toe om hulp te vragen. Kwetsbaarheid is niet een negatief iets, het brengt je juist dichter bij jezelf én dichterbij de ander.

Oorzaak nummer 4: Gebrek aan zelfliefde

Nou ik denk dat uit bovenstaande ook wel duidelijk wordt dat ik ook niet over heel veel zelfliefde beschikte. Het klinkt een beetje soft maar toch is dat precies wat je nodig hebt. Een beetje soft zijn voor jezelf. Als je jezelf de hele dag afstraft omdat je niet 100% perfect bent zal je echt niet gelukkig worden. Dit is onmogelijk.

Pas als je lief kunt zijn voor jezelf en jezelf kunt accepteren met alles wat goed én minder goed is, kun je van jezelf houden. Dit betekent natuurlijk niet dat je jezelf geen doelen mag stellen en jezelf niet mag uitdagen. Dit moet je juist doen, dat is ontwikkeling. Pak alleen niet direct je zweep als iets minder goed verloopt dat je verwacht had.

Alles hangt met elkaar samen

Ik heb de oorzaken van niet gelukkig zijn in een bepaalde volgorde opgeschreven. Eigenlijk klopt dit niet. Alles hangt namelijk met elkaar samen. Het is de negatieve spiraal én de positieve spiraal.

Als je er één weet te keren gaan de anderen ook mee. Het gaat niet van de ene op de andere dag. Het is een proces dat tijd nodig heeft. Het is ook een proces dat je hele leven lang doorgaat.

Ik vind het een prachtig idee dat je je onbeperkt kunt ontwikkelen. Het houdt gewoon nooit op. Moet je je voorstellen wat je kunt bereiken als je bereid bent te investeren in jezelf. Als je geloofd in je jezelf en je eigen maakbaarheid.

Verander vooral niet!

Hiermee bedoel ik natuurlijk niet dat je moet veranderen. Je bent wie je bent en dat is precies de persoon die je moet blijven. Het is vooral verantwoordelijkheid nemen voor je eigen keuzes. Inzien dat niet kiezen, ook kiezen is. Je gedrag veranderen en merken wat dit met je omgeving doet. Haast magie.

Volgens mij is het wel duidelijk dat dit een onderwerp is waar ik heel erg warm van word. Heb jij je pad al gevonden? Ik hoor het heel erg graag!

Change of heart community

Ben je op zoek naar inspiratie en gelijkgestemden? Wordt dan GRATIS lid van mijn community en deel vooral je dromen. Je bent heel erg welkom!

Over de schrijver
Ik ben Bregtje Hermans MSc. en in de afgelopen jaren heb ik met mijn artikelen duizenden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Changeofheart.nl trekt inmiddels ruim 12.000 bezoekers per maand. Mijn ambitie is om dit minimaal te vertienvoudigen zodat ik zoveel mogelijk mensen kan helpen bij hun persoonlijke groei en in hun spirituele ontwikkeling. Dat is mijn bijdrage om de wereld een stukje mooier te maken. Wil je meer lezen over mij en mijn achtergrond? Lees dan hier even verder!
Reactie plaatsen

Wij maken gebruik van cookies