Doe jij niet waar je hart ligt? Zo ontdek je je passie

Doe jij niet waar je hart ligt? Zo ontdek je je passie

Waarom doe jij wat je doet? Omdat het je passie is? Of doe je wat je doet omdat je er in bent gerold? Omdat het een logische stap was?

Als ik terug kijk naar mijn eigen leven heb ik nooit bewuste keuzes gemaakt. Ik liet alles een beetje aan het toeval over en ging af op wat andere mensen zeiden. Het heeft me uiteindelijk gebracht naar waar ik nu ben (en daar ben ik dankbaar voor) maar als ik terug kijk heb ik tot een half jaar terug nooit een keuze gemaakt vanuit mijn hart. Eigenlijk best raar.

Volgens mij ben ik hier niet de enige in. Het kost veel tijd en energie om uit te zoeken wat je passie is. Daarbij komt dat je soms ook een pas op de plaats maakt voor je gezin en je prioriteiten verschuiven.

Met de stroom mee

Veel mensen vinden het wel prima om met de stroom mee te gaan en zien wel waar ze uitkomen. Maar wat doe je als je weet dat je niet op je plek zit maar je geen idee hebt waar je wel op je plek zit? Waar je passie ligt?

Veel mensen blijven dan maar stil zitten tot ze het weten maar door stil te zitten zal je nooit ontdekken wat je passie is. Je ontdekt pas waar je warm van wordt als je het gaat doen. Door andere dingen te doen leer je heel veel over jezelf. Je groeit als persoon. En dat is nou net wat je nodig hebt om te ontdekken wat jij nou echt wilt gaan doen.

Om je een klein eindje op weg te helpen kun je onderstaande tips proberen.

Maak het heel groot

Geld is de slechtste motivatie om iets te gaan doen. Natuurlijk moet je geld verdienen en het liefst ook geen hongerloontje maar als je kiest voor een bepaalde baan of richting omdat je daar veel geld kan verdienen kies je niet voor waar je hart ligt maar voor materiële opvulling. En zoals iedereen weet, geld maakt gelukkig tot een bepaalde hoogte en een bepaalde tijd maar daarna niet meer.

Omdat geld dus de slechtste maar meest voorkomende reden is om iets te gaan doen moet je dit aspect even wegnemen. Stel je dus voor dat je al het geld van de wereld hebt. Hoe ziet je leven er dan uit? Wat zou je willen doen? Waar sta je voor op in de ochtend? Kijk of je hier aspecten uit kunt halen waar je een droombaan of bedrijf om heen kunt bouwen.

Schrijft het op

Als je opschrijft wat je denkt worden dingen soms in één keer heel zichtbaar. Gun jezelf dus een half uurtje de tijd en pak vier vellen papier. Op het eerste vel schrijf je op waar je goed in bent. Op het tweede vel schrijf je waar je minder goed in bent. Wees hier eerlijk naar jezelf. Met valse bescheidenheid of grootheidswaanzin schiet je niks op.

Wat vind je leuk?

Op het derde vel schrijf je op wat je leuk vindt om te doen. Dit mag alles zijn. Vind je het leuk om te macrameeën? Schrijf het op. Krijg je een goed gevoel als de bestek lade op orde is? Schrijf het op. Vind je het stiekem heel erg leuk om voorzitter van de ouderraad te zijn? Opschrijven! Uit dit soort dingen kun je heel veel informatie halen.

Wat vind je verschrikkelijk?

Op het laatste vel schrijf je op wat je verschrikkelijk vindt om te doen. Kijk terug naar wat je in voorgaande baantjes hebt gedaan. Heb je een hekel aan administratie? Breekt het zweet je uit als je moet bellen? Vond je het verschrikkelijk om het personeelsuitje te moeten organiseren? Allemaal duidelijke signalen over waar jij dus niet blij van wordt.

Laat het bezinken

Nu je alles hebt opgeschreven hoef je niet in eens drastische stappen te ondernemen. Je gaat namelijk niet van de ene op de andere dag je droombaan vinden. Dat heeft tijd nodig. Dus laat alles bezinken en lees af toe eens door wat je op papier hebt gezet.

Door alles op te schrijven heb je een proces in gang gezet. Je zal merken dat je het duidelijker gaat voelen wanneer je iets doet wat je leuk vindt en wanneer je iets doet wat je verschrikkelijk vindt. En daar gaat het om. Dat je gaat luisteren naar je gevoel.

En als je toe bent aan een volgende stap zal dit een keuze zijn die meer vanuit je hart komt omdat je nu beter weet wat er in je hart zit.

Niet één ding

Ik geloof overigens niet dat er maar één ding is voor ieder mens waar hij warm van wordt. Ik denk zelfs dat je steeds behoefte hebt aan andere dingen. Je ontwikkelt je namelijk als mens dus je krijgt ook andere behoeftes.

Dus durf de stap te nemen en ga doen waarvan je denkt dat je het leuk vindt. Als je het echt leuk vindt blijf je het doen en ontwikkel je je hier verder. Als je het toch niet leuk vindt kies je een andere weg.

Lekker boeiend

Dus als jij niet weet wat je passie is, lekker boeiend. Als je maar iets doet wat je leuk vindt, waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt. Als je je maar blijft ontwikkelen en open staat voor nieuwe dingen. Dan komt die passie vanzelf wel.

Heb jij al ontdekt waar je hart ligt? Ik hoor graag van je hoe jij dit ontdekt hebt. En wat het is natuurlijk. Laat je het hier onder even weten?

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Het leven is kut. Of toch niet? - Change of Heart
Door

Het leven is kut. Of toch niet? - Change of Heart

op 03 Jan 2017

[…] Doe jij niet waar je hart ligt? Zo ontdek je je passie […]

Ongelukkig op werk? Dit kun je doen - Gelukkig Worden én Gelukkig Blijven
Door

Ongelukkig op werk? Dit kun je doen - Gelukkig Worden én Gelukkig Blijven

op 08 Feb 2017

[…] te ontdekken wat bij je past is het cruciaal om te jezelf te kennen. Begin dus met de standaard vragen: wat voor een persoon ben […]

To eat or not to eat: stress verminderen met voeding - Change of Heart
Door

To eat or not to eat: stress verminderen met voeding - Change of Heart

op 14 Apr 2017

[…] Doe jij niet waar je hart ligt? Zo ontdek je je passie […]

Reactie plaatsen