Accepteer jezelf zoals je bent: 6 simpele tips

Accepteer jezelf zoals je bent: 6 simpele tips

Zeg eens eerlijk, ben jij helemaal happy met wie je bent en hoe je er uit ziet? Kijk jij ’s ochtends in de spiegel en zeg je ‘hé jij daar, jij bent echt een geweldig mens’?

Nee? Zou je eigenlijk voor de grap eens moeten doen en kijken wat voor een gevoel dat bij je oproept. Ik heb zo’n vermoeden dat de meeste mensen zich er erg ongemakkelijk bij voelen en ze het idee hebben flink voor lul te staan.

Maar waarom eigenlijk? Waarom is het voor de meeste mensen zo lastig of vreemd dat tegen zichzelf te zeggen? Waarom vinden we het veel makkelijker onszelf onderuit te halen en te denken dat we de moeite niet waard zijn?

Wat een ander denkt

De reden hiervoor is dat hoe je je voelt vaak koppelt aan wat andere mensen van je vinden. Of aan wat je denkt dat andere mensen van je vinden. Dus als je hard werkt, in een leuk huis woont, een knappe man en schatten van kinderen hebt en ook nog eens slank bent, dan vind je jezelf waarschijnlijk de moeite waard.

Als je werkloos bent, net gedumpt door je lief en met een fles wijn en een reep chocola op de bank ligt, ben je meestal wat minder enthousiast over jezelf. Terwijl je toch dezelfde persoon bent.

Een ander worden

Een andere reden waarom je jezelf niet accepteert zoals je bent is dat de meeste mensen vinden dat ze eerst iemand moeten worden voordat ze goed genoeg zijn. Hoor je hoe debiel dat eigenlijk klinkt? We moeten dus eerst anders worden dan we nu zijn voordat we blij zijn met onszelf.

Zelfverzonnen feiten

Je hebt moeite met jezelf te accepteren omdat je in je hoofd bewijs hebt verzameld voor hoe dom/lelijk/lui/onaardig/onsuccesvol je wel niet bent. Deze bewijzen zijn onder andere gebaseerd op verkeerde keuzes die je gemaakt hebt in het verleden, je uiterlijk waar je niet tevreden over bent, de meningen van andere mensen of het feit dat je niet in alles even goed of beter kunt zijn dan een ander.

Geen geldig bewijs

Maar de dingen die ik hierboven noem kunnen natuurlijk nooit dienen als bewijs. Je hebt je dingen laten aanpraten of jezelf wijs gemaakt en nu denk je dat ze waarheid zijn. De grootste onzin die er bestaat dus. Bijna al je ideeën over jezelf zijn meningen en dus niet de waarheid. Wees je hier heel bewust van.

Als jij vindt dat je te dik bent wil niet zeggen dat dit een feit is. Als jij denkt dat je pas succesvol bent als je een ton op je bankrekening hebt staan, is dit JOUW mening en dus geen waarheid. Beoordeel jezelf dus ook niet aan de hand van zelfverzonnen standaarden die nergens op slaan. Dan doe je jezelf echt tekort.

Maak negatief positief

Maar het mooie is, als je jezelf al deze negatieve dingen aan kan praten en jezelf wilt meten aan (te) hoge standaarden, kun je jezelf ook positieve dingen aanpraten en realistische standaarden hanteren. Het zijn namelijk JOUW gedachten. Dus gooi je oude, negatieve bewijzen weg en verzamel nieuwe positieve bewijzen. Je hoeft er alleen maar voor te kiezen.

1. Accepteer jezelf zoals je bent

Tuurlijk mag je wensen en doelen hebben. Dat is ook nodig om jezelf te ontwikkelen en vooruit te komen in het leven. Zolang je hierbij maar accepteert wie jij bent. Je ware ik gaat nooit veranderen dus je kunt je er aan blijven storen dat je een dominant karakter hebt, dit gaat niet veranderen. Dat is genetisch bepaald.

Tuurlijk kun je leren om anders te handelen in bepaalde situaties maar een muurbloempje zal je nooit worden. Tenzij je je anders voor gaat doen dan je bent maar ik kan je nu al vertellen dat je daar niet gelukkig van gaat worden. Dus accepteer jezelf met je mooie èn mindere mooie eigenschappen en wees lekker jezelf.

2. De verantwoordelijkheid ligt bij jou

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven. De enige die jou gelukkig kan maken ben jij. Jij bent de baas over jouw gedachten en jouw acties. Dus als je jezelf niet kan accepteren omdat je allemaal negatieve feiten hebt verzameld in je hoofd, jij bent hier zelf verantwoordelijk voor.

Jij bent ook de enige die je eigenwaarde kan laten groeien. Een ander kan dit niet voor je doen. En drank en drugs kunnen dit al helemaal niet. Dus wees je heel bewust van je eigen handelen en de positieve of negatieve consequenties die er aan hangen. Als je hier ook naar handelt zou je zomaar gelukkig kunnen worden.

3. Accepteer je fouten

Niemand is perfect en iedereen maakt fouten. En dat is ook noodzakelijk want als je geen fouten maakt leer je ook niet. Als je het zo bekijkt is het helemaal niet erg om iets verkeerd te doen. Zo lang je het een volgende keer maar anders aanpakt.

Het is zelfs zo dat het woord fout eigenlijk verbannen zou moeten worden. Het gaat namelijk om jouw handelen en dit handelen heeft positieve of negatieve resultaten. Als het resultaat niet gewenst is weet je dat je het anders moet aanpakken.

4. Accepteer de mening van andere mensen

Wat je ook doet, andere mensen zullen altijd een mening hebben. En dat is prima want het is aan jou wat je hiermee doet. Bedenk je goed dat niemand jou volledig kent (veel mensen kennen zichzelf niet eens) dus geen enkele mening, goed of slecht, is de waarheid.

Als je merkt dat je ‘last’ hebt van een bepaalde mening, probeer er dan objectief naar te kijken. Is er echt iets wat jij anders had moeten aanpakken? Bedank de persoon in kwestie voor het inzicht en neem dit dan mee voor de volgende keer.

Is de betreffende mening iets wat bij de ander ligt (bijv. jaloezie of gebrek aan kennis) probeer het dan los te laten en zeker niet jouw mening over jezelf negatief te laten beïnvloeden.

5. Accepteer het verleden

What happens in the past, stays in the past. Gedane zaken nemen geen keer. Wat gebeurd is, is gebeurd. Met andere woorden, je kunt de tijd niet terugdraaien dus het heeft geen zin om je druk om om het verleden, je rot over te voelen of om er spijt van te hebben.

Probeer dat alles wat in het leven is gebeurd  je gevormd heeft tot wie je nu bent en waar je nu staat. Als je dingen in het verleden recht wilt zetten moet je er voor kiezen om je toekomst anders in te richten. Dat is de enige manier om vervelende gebeurtenissen om te toveren tot iets moois.

6. Accepteer je lichaam

Je lichaam is alleen al geweldig om wat het kan. Los van of je het mooi of lelijk vindt. Het kan zichzelf beschermen tegen warmte en kou, het kan uitgroeien van een eitje tot een volwassen mens, het kan topprestaties leveren op welk gebied dan ook en het kan zichzelf helen. Het kan zelfs een ander mens maken. Dat is toch een wonder?

Wees dus in godsnaam blij met het lijf wat je hebt en koester het. Je kunt je lichaam ook haten en walgen van jezelf iedere keer dat je voor de spiegel staat maar dat verandert niks. Je lichaam is je lichaam en dat zal het altijd blijven.

Als je niet blij bent met je lijf, verander dan de dingen die je kunt veranderen door gezond te eten en voldoende te bewegen. Meer kun je niet doen. Behalve het accepteren zoals het is.

Accepteer jezelf en laat het los

Neem bovenstaande tips goed in je op en laat je negatieve gedachten los. Accepteer jezelf want jij bent jij en jij bent helemaal prima. Precies zoals je bent. En laat een ander je niet wijsmaken dat dit niet zo is. Dan zijn ze jouw aandacht niet waard.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Susanne
Door

Susanne

op 10 Nov 2016

Goed stuk Bregtje!!

Hoe kom je uit een negatieve spiraal? Deze tips helpen - Change of Heart
Door

Hoe kom je uit een negatieve spiraal? Deze tips helpen - Change of Heart

op 03 Feb 2017

[…] Accepteer jezelf zoals je bent: 6 simpele tips […]

Hooggevoeligheid: 1 op de 5 mensen heeft het dus misschien jij ook wel?
Door

Hooggevoeligheid: 1 op de 5 mensen heeft het dus misschien jij ook wel?

op 21 Jun 2017

[…] Accepteer jezelf zoals je bent: 6 simpele tips […]

Wil je gelukkig zijn? 10 dingen om mee stoppen - Change of Heart
Door

Wil je gelukkig zijn? 10 dingen om mee stoppen - Change of Heart

op 28 May 2018

[…] Accepteer jezelf zoals je bent: 6 simpele tips […]

Eva
Door

Eva

op 08 Jul 2019

Wat een mooi artikel, prachtig omschreven, vooral puntje 6.Super fijn om dit eens te lezen, je krijgt meteen rustgevende gedachten!Thanxx

Reactie plaatsen