Page content

Wat is piekeren nou eigenlijk? Een duidelijke uitleg

Wat is piekeren nou eigenlijk? Een duidelijke uitleg

Wat is piekeren?

Iedereen doet het maar wat is piekeren nou eigenlijk?

Piekeren is een mentaal proces, waarbij je in gedachten telkens opnieuw bepaalde zaken overdenkt. Het kan ervaringen of toekomstige verwachtingen betreffen die je erg aangrijpen of waar je je zorgen over maakt en door te piekeren, probeer je hier orde in aan te brengen.

Door erover na te blijven denken, hoop je mogelijk een oplossing te kunnen bedenken zodat je je weer rustig gaat voelen. Wanneer je piekert ben je namelijk over het algemeen onrustig en paniekerig, echter lokaliseert zich dit voornamelijk in je denken. Daadwerkelijke acties blijven vooralsnog uit, waardoor het gebeuren zich hoofdzakelijk in het hoofd af blijft spelen.

Waar kan men over piekeren?

Piekeren kan over de meest uiteenlopende zaken. Wellicht sta je op het punt om in het huwelijk met iemand te treden en maak je je zorgen of dit wel de juiste keuze is. In je hoofd kun je dan de vele voors en tegens tegen elkaar gaan afstrepen en in je hoofd jullie hele relatie de revue laten passeren. Ook dit is piekeren.

Of je maakt je zorgen over je toekomst, of over wat je allemaal nog moet doen of je hebt een vervelende reactie van iemand gehad en dit blijft nog erg bij je hangen. Je kunt je dan afvragen wat er is gebeurd en hoe je dit weer kunt veranderen. Doordat je zo in je hoofd bepaalde zaken blijft herkauwen, eindig je in gepieker.

De één is meer vatbaar

Lang niet iedereen piekert evenveel. Je hebt mensen die gemakkelijk dingen los kunnen laten en hierdoor niet lang bij een voorval zullen stilstaan. Wanneer je meer een houding kunt opbrengen van ‘we zien wel waar het schip strand’ dan zul je minder geneigd zijn om over zaken te piekeren.

Trek je je echter veel dingen aan en streef je naar een hoge mate van harmonie en algemene stabiliteit, dan zul je eerder vatbaar zijn om te gaan piekeren over waarnemingen of gebeurtenissen die je door de dag heen meemaakt.

wat is piekerenDenken in een cirkel

Wat is piekeren nu precies? Zorgvuldig dingen te overpeinzen hoeft namelijk niet problematisch te zijn, aangezien het ook zeker verstandig is om goed over dingen na te denken, alvorens je tot actie overgaat. Het wordt echter wel vervelend als de gedachten dusdanig overnemen dat je niet meer tot rust kunt komen.

Piekeren kenmerkt zich door een kern van overmatig, rusteloos overdenken van bepaalde gedachten, zonder dat er een duidelijke uitkomst uit volgt. Het gedachteproces blijft eigenlijk in een rondje doorlopen, alsof alle gedachten in een cirkel staan opgesteld, zonder dat het je daadwerkelijk iets oplevert.

Alle inspanning is eigenlijk tevergeefs en dit kan erg vermoeiend zijn. Je blijft maar nadenken en tot dezelfde conclusies komen, zonder dat hier effectief iets mee gedaan kan worden.

Gepieker wordt gevoed door emoties

Wat is piekeren en waardoor ontstaat het? Piekeren is vaak een gevolg van een emotie die is aangeraakt en waar je in zekere mate niet direct mee geconfronteerd wilt worden. Door dan in gepieker te schieten, geeft dit je een gevoel dat je controle kunt uitoefenen op de situatie.

Door er veel aan te denken en serieus aandacht aan te besteden, zal dit de situatie wel beter maken. Je voorkomt hiermee vaak om daadwerkelijk te voelen wat het gebeuren met je doet. Je blijft in het hoofd rondjes draaien, zodat het gevoel waar het om draait genegeerd kan worden.

Gedreven ga je de strijd aan, om vooral niet gehoor te geven aan wat je gevoel je wil vertellen. Het kost je echter veel tijd en energie om dit vol te houden, waardoor je uiteindelijk niet anders kunt dan alsnog te in contact te komen met je gevoel. En hierin zit vaak gelijk de oplossing.

Of je nu angst, verdriet of boosheid probeert te doven, uiteindelijk brengt het gepieker een bevestiging hiervan, doordat je moe en lusteloos wordt van het eindeloos denken. Door de emoties toe te laten, voeden ze niet langer meer de noodzaak om te blijven piekeren.

Meer lezen?

Weet je nog niet voldoende over wat piekeren is? Lees dan gerust verder in onderstaande artikelen voor meer informatie en tips.

Hoe kun je piekeren stoppen? Change your mind

Hoe krijg ik meer rust in mijn hoofd?

Negatieve gedachten zijn je grootste vijand

Hoe kom je uit een negatieve spiraal? Deze tips helpen

    Comment Section

    0 reacties op “Wat is piekeren nou eigenlijk? Een duidelijke uitleg

    Plaats een reactie


    *