Waarom het koesteren van wrok geen zin heeft
arrow_drop_up arrow_drop_down

Waarom het koesteren van wrok geen zin heeft

Zoals Nelson Mandela ooit zo mooi zei: Wrok koesteren is als het drinken van vergif en verwachten dat de andere persoon eronder lijdt. Maar het lullige is dat de ander er vrij weinig van merkt. Jij bent de enige die wordt vergiftigd door je eigen negatieve gedachten.

Wrok ervaar je als je onrecht is aangedaan. Iets of iemand heeft je diep geraakt. Het is een diep gevoel van boosheid waaronder vaak grote pijn verscholen zit. Het venijnige van wrok is dat het zo’n lelijke emotie is dat je je ervoor schaamt. En deze schaamte zorgt er weer voor dat je de negatieve gedachten niet uitspreekt en de wrok alleen maar sterker wordt.

Waarom wrok koesteren geen zin heeft

Als je last hebt van wrok gevoelens is het belangrijk dat je je goed beseft dat jij stil staat terwijl de ander verder leeft. Ook al voelt het heel oneerlijk dat iemand ‘ongestraft’ wegkomt met wat hij of zij jou heeft aangedaan, als jij het niet kan loslaten moet jij niet alleen het verdriet dragen maar ook je eigen negativiteit. En daar raak je dan ander echt niet mee, alleen jezelf.

Redenen om te blijven hangen in wrok

Wrok loslaten lijkt onmogelijk. Of je wilt het zelfs niet omdat je vindt dat er eerst gerechtigheid moet komen. Ik denk dat iedereen dit wel herkent. Wrok zorgt ervoor dat je niet meer goed kunt waarnemen. Je kan niet meer objectief naar de situatie kijken omdat je negativiteit alles onder sneeuwt. Hier onder een aantal redenen die je mogelijk hebt om maar niet de wrok los te hoeven laten.

 1. Ik kan niet vergeven omdat ik niet kan vergeten

  Accepteer dat je nooit zal vergeten wat er is gebeurt. Ook over 50 jaar niet. Tenzij je dement wordt natuurlijk maar laten we daar maar niet van uit gaan. Wat is gebeurd is nu onderdeel geworden van jouw levensverhaal. Aan jou de keuze of je het een vervelende herinnering laat zijn of dat je er nog dagelijks mee bezig bent.

 2. De ander komt er veel te makkelijk vanaf als ik nu al loslaat

  Wraakgevoelens zijn heel begrijpelijk. Besef je alleen dat je met alleen voelen de ander niet raakt. En als je echt wraak wilt nemen verlaag je jezelf tot hetzelfde niveau. Vaak raak je de ander niet eens echt met je wraakactie. En het vervelende is dat je je na die tijd waarschijnlijk ook nog eens dood schaamt. En schaamte is ook ontzettend rot om mee rond te lopen.

 3. Als ik vergeef geef ik toe dat ik niet helemaal gelijk had

  Vergeven heeft niets te maken met gelijk of ongelijk hebben. Vergeven is kiezen voor jezelf en afzien van langer boos zijn en van zinnen op wraak. Be the bigger person.

 4. Sommige mensen verdienen het niet om vergeven te worden

  Bepaalde dingen zijn zo erg dat vergeving onmogelijk lijkt. Ik denk dat iedereen hier wel een voorstelling bij kan maken. Maar toch, zelfs als zoiets verschrikkelijks gebeurt, is het belangrijk om vroeg of laat toch een plekje te vinden voor je wrok. Hoe begrijpelijk je wraakgevoelens ook zijn. Als je dit niet doet kun jij nooit meer wat maken van je leven en beïnvloed je hiermee ook het leven van andere mensen die je lief hebt.

Wat kost wrok jou?

Natuurlijk mag je woedend en verdrietig zijn als jou onrecht wordt aangedaan. Je mag zelfs iemand haten. Als het maar even is. Het is heel belangrijk om jezelf na de eerste heftige emoties af te vragen wat het houden van wrok jou oplevert. Helemaal niks.

Het kost je vooral heel veel energie en zelfs je gezondheid als het te lang duurt. Je staat niet meer open voor nieuwe kansen, vriendschappen en hobby’s. Je geniet niet meer van het leven omdat iemand die vol haat zit nooit gelukkig kan zijn.

Loslaten

Het is dus verstandig om stil te staan bij de volgende punten als je moeite hebt met loslaten:

 • Die ander heeft jou misschien onrecht aangedaan maar de negatieve gevolgen van het koesteren van wrok doe jezelf aan. Daar kun je de ander niet verantwoordelijk voor houden.
 • Je kunt deze nare gebeurtenis ook zien als een belangrijke levensles. Wel een hele vervelende levensles maar dit zijn vaak wel de meest leerzame lessen. Althans, zo heb ik dat ervaren.
 • Waar deuren dicht gaan, gaan nieuwe deuren open. Wie weet wat voor moois voorkomt uit deze klote situatie. Je moet alleen wel open staan voor nieuwe dingen.
 • Heb je misschien zelf ook aandeel in wat er gebeurd is? Een ontzettende rotvraag maar blijf niet te lang in de slachtofferrol zitten en neem verantwoordelijk voor je eigen aandeel.

Misschien heb jij nog tips voor mensen die moeite hebben met het loslaten van hun wrok? Laat het hier onder even weten.

Reactie plaatsen

Wij maken gebruik van cookies