Stop met klagen en doe er wat aan

Stop met klagen en doe er wat aan

Je hebt van die mensen die OVERAL over kunnen klagen. Ze lopen te zeiken als het regent want het regent altijd in Nederland. In hun ogen dan.

Als de zon schijnt zitten ze vervolgens ook te zeuren. Want dan is het te warm. Of de zon schijnt in hun ogen tijdens het autorijden. Of ze werken binnen en hebben er niks aan dat de zon schijnt. Dan zijn ze jaloers op de mensen die er wel van kunnen genieten.

Een onoprecht universum

Klagen en jezelf als slachtoffer van een onoprecht universum zien, maakt je passief en neemt al je krachten van je af. Heeft iemand je wat naars aangedaan? Welcome to the club. Iedereen heeft dingen meegemaakt die je liever niet meemaakt. Maar dat is geen excuus om in het verleden te blijven hangen en nu niets van je leven te maken.

Waar sommige mensen al hun energie steken in klagen en zielig doen, begrijpen anderen dat dit hen geen steek verder helpt en richten zich vol vertrouwen op de toekomst. Neem dus verantwoording voor je eigen leven. Met onderstaande 7 tips moet het een stuk makkelijker worden om te stoppen met klagen.

1. Plaats het in perspectief

Probeer van een afstandje te kijken naar waar je over klaagt of over wilt klagen. Hoe erg is het nou eigenlijk? In 95% van de gevallen is het eigenlijk helemaal niet zo erg maar heb je gewoon zin om je even slachtoffer te voelen en aandacht te krijgen.

2. Stel het uit

Als je de behoefte voelt om te klagen, probeer het dan een dag uit te stellen. Doordat je het klagen uitstelt kom je er achter dat de emotie achter het klagen is weggeëbd en de behoefte om te klagen verdwenen is.

3. Het heeft geen zin

Wees je er bewust van dat klagen geen enkel nut heeft. De situatie wordt er niet anders van en je gaat je er ook niet beter door voelen. Het weer verandert niet door er over te klagen. De file lost zich niet in een keer op en je dikke billen verdwijnen ook niet als sneeuw voor de zon. Dus accepteer dat de dingen zijn zoals ze zijn.

4. Verander het

Vraag je af of hetgeen je over klaagt te veranderen is. Zo ja, doe het dan ook. Niks zinlozer dan klagen over iets wat je kunt veranderen maar het dan niet doen. Dat is ook nog eens heel erg dom. Dus alle dames die klagen over hun te dikke buik, doe er wat aan. Heb je daar geen zin in? Ook prima maar zeur er dan ook niet over. Dit laatste zeg ik vooral tegen mezelf.

5. Is het nodig?

Wanneer je op het punt staat te klagen moet je je afvragen of het nodig is. Is het nodig op te klagen over de onderbroek die naast de wasmand ligt in plaats van er in? Nee. Het kost veel minder energie om je even te bukken en dat ding zelf in de wasmand te doen.

6. Accepteer de ander

Klagen tegen onze partner over iets wat hij of zij wel of juist niet doet. Volgens mij maakt iedereen zich hier schuldig aan. Maar je moet je afvragen of je partner verandert als jij zit te zeuren op hem of haar. De ervaring leert dat dit juist averechts werkt.

Zo werkt het in ieder geval bij mijn partner. Hoe meer ik klaag hoe minder hij zich aanpast. Als je partner zijn of haar gedrag al kan veranderen (een karakter verander je niet) dan zal het echt beter werken als je het lief vraagt.

7. Eigenlijk is het heel simpel

Is het te veranderen? Ja? Doe er dan wat aan. Nee? Accepteer het dan. Kun je het niet accepteren? Neem dan drastische maatregelen. Dus ruil je partner in voor een ander, zoek een nieuwe baan of ga verhuizen. Als je maar stopt met klagen. Dat is nergens voor nodig.

Ik benieuwd of je door dit artikel wat makkelijker uit de ‘klaagmodus’ kunt komen. Of misschien heb jij een andere manier gevonden? Laat het me hier onder even weten.

#klagen#loslaten
Geschreven door Bregtje
What if I fall? Oh darling...what if you fly...?

Dit vind je misschien ook leuk