Heb jij last van faalangst? Doe de faalangst test
arrow_drop_up arrow_drop_down

Heb jij last van faalangst? Doe de faalangst test

De meeste mensen van ons zijn wel eens zenuwachtig en zien ergens tegen op. Als je voor een grote groep moet spreken, een belangrijke vergadering moet voorzitten of een sollicitatiegesprek hebt. Volkomen normaal omdat soort dingen spannend te vinden.

Maar wanneer gaat iets spannend vinden van ‘normaal’ naar ‘abnormaal’? Met andere woorden, wanneer heb je nou echt last van faalangst?

We spreken van faalangst als de spanning die je ervaart je prestatie dusdanig beïnvloed dat je niet voldoende meer functioneert. Je komt bijvoorbeeld niet meer uit je woorden of je kunt niet meer nadenken tijdens een belangrijk examen.

Faalangst is op te splitsen in drie categorieën: motorische faalangst, cognitieve faalangst en sociale faalangst.

Motorische faalangst

Motorische faalangst heeft te maken met het wel of niet kunnen gebruiken van je lichaam op in spannende situaties. Het afrijden voor je rijbewijs is hier een mooi voorbeeld van. Mensen met motorische faalangst kunnen zich in dit soort situaties verlamt voelen. Hun lichaam doet niet meer wat het normaal prima kan als het niet onder druk staat.

Cognitieve faalangst

Wanneer je een examen verpest van een belangrijke cursus omdat je je hersenen acuut niet meer kunt gebruiken, heb je last van cognitieve faalangst. Cognitieve faalangst heeft dus te maken met het niet kunnen toepassen van kennis terwijl je je wel goed hebt voorbereid.

Sociale faalangst

De laatste is sociale faalangst. Deze categorie heeft te maken met hoe jij je gedraagt in contact met andere mensen. Functioneer jij niet meer als je voor een grote groep moet staan of misschien breek het koude zweet je al uit als een vreemde je aanspreekt op straat? Dan heb je waarschijnlijk last van sociale faalangst.

Faalangst test

Je weet je van jezelf vaak wel of je faalangst hebt of niet. En in welke situaties dit is. Om het zeker te weten kun je onderstaande faalangst test doen door de vragen beantwoorden met ja of nee. Tel vervolgens de keren dat je ‘ja’ hebt geantwoord bij elkaar op en lees de uitleg onder de vragenlijst.

o   Ik betrek mislukkingen vaak op mezelf

o   Ik ben een doemdenker en er spoken regelmatig rampscenario’s door mijn hoofd

o   Tijdens de voorbereidingsfase vertoon ik vaak uitstelgedrag

o   Ik sta niet graag voor een groep mensen om mijn verhaal te vertellen

o   Ik krijg het niet voor elkaar om te presteren om mijn echte niveau

o   Van te voren denk ik dat dat het toch wel weer mis gaat

o   Tijdens de voorbereidingen heb ik vaak hoofdpijn of maagpijn

o   Ik kan niet slapen de avond voor ik moet presteren

o   Het lijkt wel of mijn hersenen niet functioneren op het moment suprême

o   Ik ben erg onzeker over mezelf

o   Ik krijg geen hap door mijn keel voor ik moet presteren

o   Ik denk vaak na over wat een ander van mij vindt

o   Ik heb soms het gevoel dat ik verlamt ben als ik iets belangrijks moet doem

o   Ik kan moeilijk complimenten in ontvangst nemen

o   Ik kan maar moeilijk omgaan met kritiek

0 – 3 punten op de faalangst test

Je hebt absoluut geen last van angst om te falen. Mogelijk voel je je wel eens wat gespannen voordat je moet presteren maar dat is gezonde spanning die je scherp houdt waardoor je beter presteert.

4 – 7 punten op de faalangst test

De spanning kan bij jou behoorlijk oplopen. Het kan zijn dat je een lichte vorm van faalangst hebt. Lees hier onder verder om te ontdekken wat je kunt doen.

8 – 15 punten op de faalangst test

Jij hebt duidelijk last van faalangst waardoor je vaak presteert onder je eigen kunnen. Het is slim om professionele hulp te zoeken of misschien is het voldoende om hier onder verder te lezen en zelf aan de slag te gaan.

Verrassend?

En? Is de uitslag van deze faalangst test verrassend? Ik kan het me haast niet voorstellen. Angst is een hele duidelijke emotie dus jij weet zelf wel of jij vaak angstig bent in bepaalde situaties.

Als je vaak angstig bent is het wel heel belangrijk hier iets mee te doen. Angst beperkt je in je kunnen en kan je leven beheersen. Mogelijk heb je wat aan deze online cursus zelfvertrouwen. Deze e-cursus bevat praktische oefeningen en technieken waarmee je in 9 weken meer zelfvertrouwen krijgt.

Faalangst test

Toch liever zelf aan de slag?

Ga je toch liever zelf aan de slag? Kijk dan eens of je wat hebt aan onderstaande tips.

1. Accepteer het gevoel van angst

Als je een aanval hebt van faalangst, probeer dan eens het gevoel te accepteren. Vecht er niet tegen en raak er niet van paniek. Laat het gevoel er gewoon zijn. Hoe eerder je het gevoel kan accepteren, hoe eerder het zal verdwijnen. Dus als je angstig bent zeg dan tegen jezelf ‘ok, ik voel me nu angstig’. Haal een paar keer diep adem en weet dat het gevoel ook weer verdwijnt. Het is maar een vervelend gevoel, je gaat er niet dood aan.

2. Stop met te denken aan wat je bang maakt

Je gedachten bepalen je gevoel. Denk jij aan fijne dingen, dan voel je je prettig. Denk jij aan dingen die je spannend vindt, dan zal je dat ook zo voelen. Misschien herken je wel dat je je ergens druk om maakt. Over bijvoorbeeld iets vervelends wat een ander over jou gezegd heeft.

Vervolgens ga je aan het werk en denkt op een gegeven moment: ‘ik voelde me ergens vervelend over maar wat was het ook alweer?’ Pas op het moment dat jij je herinnert wat het was zal je je weer zo voelen. Als je dit goed in je oren knoopt weet je dat je ergens anders aan moet gaan denken wil je je faalangst overwinnen.

3. Relativeer je angsten

Wil je je faalangst overwinnen? Leer dan je angsten relativeren. Mogelijk ben je bang om je voor te moeten stellen. Iedereen kent dat gevoel wel van een voorstelrondje bij nieuwe collega’s of een of andere training. Het moment dat je aan de beurt bent komt steeds dichterbij. Nog maar vier mensen voor je…nog maar drie mensen voor je…oh god, je bent bijna aan de beurt…. Herkenbaar?

In zo’n geval helpt het om gewoon te luisteren naar wat de anderen zeggen en je niet gek te laten maken door je eigen gedachten. Stel jezelf de vraag: wat is nou het ergste dat er kan gebeuren? Dat je niet uit je woorden komt? Dat je rood wordt? Dat je gaat stotteren? So what?! Iedereen heeft dit soort dingen. Je gaat er echt niet dood aan en niemand zal je uitlachen.

4. Leer je ontspannen

Het is slim om op zoek te gaan naar ontspanningsoefeningen die je op het moment dat je faalangst ervaart kunt toepassen. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde ademhalingsoefeningen gaan doen. Een ademhalingsoefening zorgt er voor dat je focus op je ademhaling komt te liggen in plaats van dat je gedachten bij je angst zijn. Onderstaand filmpje is een mooie oefening om te ervaren wat voor een invloed rustig ademhalen heeft op jouw gevoel van stress of angst.

5. Zoek afleiding

Aansluitend op punt 1 is het belangrijk om op een prettige manier afleiding te zoeken. Het is natuurlijk afhankelijk van de situatie waarop je dit kan doen. Ook moet het een manier van afleiding zijn waarbij je niet ruimte meer in je hoofd hebt om alsnog te gaan denken aan hetgeen je bang voor bent. Doe dus geen dingen die je op de automatische piloot kan doen zoals autorijden, schoonmaken, de was vouwen, de tuin harken etc. want dan ga je alsnog piekeren.

Wat je wel kan doen is bijvoorbeeld een luisterboek aan zetten in de auto of luisteren naar een boeiende podcast. Wat een beetje suf klinkt maar wèl heel goed werkt is puzzelen. Het is heel rustig gevend en je brein is op z’n manier aan het werk dat er geen ruimte is voor negatieve gedachten.

Van Faalangst test naar de oplossing

Doordat jij de faalangst test in dit artikel hebt gedaan heb je bevestigd gekregen waar je waarschijnlijk eigenlijk al wel een vermoeden van had. Het is nu aan jou of je het nodig vindt om professionele hulp te zoeken. Je kan ook zelf aan de slag gaan met de tips in dit artikel of een online cursus zoeken. Deze kwam ik laatst tegen.  Misschien is het wat voor jou.

Onthoud goed dat faalangst wordt veroorzaakt door iets in jou. Iets buiten jou triggert het misschien maar jouw angst zit in jou. Daar moet je dus ook de oplossing zoeken.

Wil je meer lezen over faalangst?

Tips tegen faalangst die je ogen openen

Hoe ontstaat faalangst? Een duidelijk verhaal

Wat is faalangst? Een uitleg voor dummies

Faalangst bij volwassenen: 6 tips die écht helpen

Reactie plaatsen

Wij maken gebruik van cookies