Wil jij je ontwikkelen? Ga op zoek naar je valkuil

Wil jij je ontwikkelen? Ga op zoek naar je valkuil

Je grootste kracht en je grootste valkuil. Twee uitersten maar wel twee die altijd samen gaan. Als je weet wat je kracht is, weet je ook wat je valkuil is. Weet je wat je valkuil is? Dan zit je kracht aan de andere kant.

In de sterke kanten van je persoonlijkheid zit je persoonlijke groei. Als je verder wilt komen in het leven zou je deze eigenschappen verder moeten ontwikkelen. Alles wat je doet met deze eigenschap gaat je namelijk makkelijk af omdat het in je natuur zit. Hier ben je in je element.

Deze persoonlijk groei wordt helaas nog wel eens belemmerd door de valkuilen die gekoppeld zijn aan deze sterke eigenschappen. Wil je je dus verder ontwikkelen? Zorg dan dat je ontwikkelt in de richting van je valkuilen en zorg dat je ze meester wordt.

Hier onder vier voorbeelden van sterke eigenschappen en hun valkuil. Ik ben benieuwd of je jezelf ergens in herkent.

Doorzetters

Ben jij een echte doorzetter? Dan zal jij niet snel opgeven. Mensen willen jou in hun team als ze iets voor elkaar willen krijgen. Jij houdt vast en gaat door tot je je doel bereikt hebt. Een eigenschap waar je trots op kunt zijn.

Maar als je een doorzetter bent heb je ongetwijfeld al gemerkt dat je het moeilijk vindt om iets los te laten. Dit is jouw valkuil. Ook al weet je verstandelijk dat het geen zin meer heeft om door te gaan, opgeven vind jij heel erg lastig. Dat voelt als falen.

En dat is erg lastig want sommige dingen moet je ècht los kunnen laten. Helemaal als het op persoonlijk vlak is. Loslaten is dus iets wat jij zou moeten leren om je verder te kunnen ontwikkelen.

Perfectionisten

Als perfectionist ben jij niet tevreden voordat iets perfect is. Een perfectionist heeft hele hoge standaarden. Dus als iemand zeker wil weten dat hetgeen wat wordt afgeleverd van hoge kwaliteit is, moeten ze bij jou zijn.

Vanzelfsprekend is de valkuil van een perfectionist dat ze sommige dingen uit de weg gaan of niet afmaken omdat het zo ontzettend moeilijk is om iets perfect te doen. Ook maken ze het zichzelf vaak extra moeilijk omdat ze ook erg kritisch zijn op zichzelf.

Sociale mensen

Sociale mensen zij van nature ‘pleasers’. Ze kunnen zich goed inleven in anderen en hebben veel en goede relaties. Hun kracht is dat ze behulpzaam zijn en altijd rekening houden met anderen. Ze zijn flexibel en makkelijk in de omgang.

De sociale mensen onder ons hebben als valkuil dat ze zichzelf wegcijferen voor een ander. Hun empathie wordt hun valkkuil want ze houden meer rekening met zichzelf dan met een ander. Of een ander maakt graag misbruik van hun goedheid.

Als jij een sociaal mens bent is het jouw ontwikkelpunt om te leren je grenzen aan te geven en jezelf voor op te stellen. Ook een aandachtspunt van mijzelf trouwens.

Verstandelijke mensen

Ben jij iemand die altijd je verstand gebruikt? Dan weet jij vaak goed hoe een bepaald probleem opgelost moet worden. Bij een ingewikkeld vraagstuk heb je meer aan jou dan aan een gevoelsmens. Het probleem moet immers opgelost worden in plaats van dat er over gesproken wordt hoe vervelend het probleem is.

Jouw valkuil is vanzelfsprekend dat je vaak je verstand laat bepalen en bijna nooit meer luistert naar je gevoel. Dit zorgt ervoor dat je relaties niet altijd even makkelijk verlopen. Deze zijn tegenwoordig namelijk gebaseerd op gevoel en niet vaak meer op verstand. In Nederland tenminste.

Bewust worden

Je ontwikkelen richting je valkuil klinkt tegenstrijdig maar eigenlijk is het heel logisch. Waar het pijn doet moet je aan de slag. Het mooie is dat als je je ontwikkelt richting je valkuil, de ontwikkeling van je kracht vanzelf gaat.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen