Liegen tegen jezelf: ook jij doet het

Ik denk dat we ons er allemaal wel eens schuldig aan maken: liegen tegen jezelf. Als je liegt tegen jezelf probeer je tegen beter weten in de wereld een stukje mooier te maken dan hij daadwerkelijk is.

Alleen maar om maar geen actie te hoeven ondernemen. Want in beweging komen is vaak bewegen buiten je comfort zone en daar houden mensen niet zo van.

Waar liegen we over?

Mensen kunnen over van alles liegen tegen zichzelf. Je houdt jezelf bijvoorbeeld voor dat je werk echt wel boeiender wordt en je baas je ooit gaat respecteren. Of je voelt van binnen heel duidelijk dat je niet happy bent met je partner en dat je beter af bent zonder. Maar het idee dat je er weer alleen voor zou staan (met je kinderen) vind je nog veel vervelender dus je blijft maar ongelukkig in je relatie.

Of iets minder heftigs maar ook een leugen:  je houdt jezelf voor dat je niet dikker bent geworden maar dat je spijkerbroek is gekrompen in de droger.

Angst voor verandering

Je kunt het zo gek niet bedenken en mensen liegen er over tegen zichzelf. Alleen maar uit angst voor verandering. Of uit angst je eens minder comfortabel te voelen. En met dat soort leugens verpest je je eigen leven.

Je leeft namelijk maar één keer en de klok tikt maar door dus je kunt er maar beter alles uit halen wat er in zit. Ook al is dat soms oncomfortabel, pijnlijk of verdrietig.

Recht op geluk

Je hebt recht op geluk en je hebt het recht om jezelf gelukkig te maken. Jouw leven is van jou. Het is je gegeven om er iets moois van te maken, niet om je slechts staande te houden. Zodra jij onderkent dat je leven niet is wat je ervan had verwacht, stroomt er een nieuwe energie door je heen die je helpt je leven een nieuwe wending te geven.

Stoppen met liegen tegen jezelf is de allerbelangrijkste stap die je kunt zetten. Daarna komt de wijsheid die je nodig hebt om daadwerkelijk te veranderen vanzelf naar je toe. Maar hoe stop je nou met liegen tegen jezelf? Misschien heb je wat aan onderstaande punten:

Stop met je anders voordoen

Word je ervan bewust wanneer je jezelf anders voordoet dan je bent. Als je je anders voordoet is dat niet alleen liegen tegen een ander. Je ontkent je eigen persoonlijkheid op dat moment. Accepteer wie je bent. Mensen waarderen het alleen maar als iemand authentiek is. En jezelf zijn is trouwens de enige manier om mensen aan te trekken die echt bij je passen.

Durf toe te geven dat je bang bent

Angst werkt verlammend als je het niet onder ogen komt. Het is heel menselijk dat we bang zijn voor het onbekende dus erken het gevoel voor jezelf. Zodra je het gevoel onderkent kun je het handen en voeten geven. Waar ben je precies bang voor? Wat is het ergste wat kan gebeuren?

Als je antwoord geeft op deze vragen zie je vaak dat je angst niet helemaal realistisch is, althans niet op de verlammende manier die jij voelt. Zodra je je hier bewust van bent kun je voorzichtig acties ondernemen in de juiste richting.

Let op alle momenten waarop je jezelf verteld dat er iets gaat veranderen

Wees je bewust van de momenten waarop je jezelf vertelt dat dingen gaan veranderen, terwijl je vervolgens geen actie onderneemt om deze verandering tot stand te brengen. Het is bijvoorbeeld heel herkenbaar dat je jezelf voorneemt om vanaf maandag/na de vakantie/in het nieuwe jaar nou echt eens op je voeding te gaan letten en te gaan sporten.

Dit zeg je zodat je nu helemaal los kunt gaan op de bitterballen, kaasplankjes en stokbroodjes garnalensalade vergezeld van de nodige glaasjes wijn. Guilty as charged.

Zéggen dat je de dingen anders wilt is één ding. Actie ondernemen is iets anders. Dus als je niks wilt veranderen, zeg dan ook niet tegen jezelf dat je het gaat veranderen. Leef dan zonder morren met de consequenties. Of nog beter, kom wel in actie en doe wat je jezelf hebt verteld.

Laat jezelf niet bepalen door negatieve gedachten

Laat de negatieve gedachten (die iedereen wel eens heeft) je niet dingen wijsmaken die niet waar zijn. Of in ieder geval niet compleet waar zijn. Negatieve gedachten hebben de neiging om alles somber te zien en alles erger te maken dat het is. Wees je hier bewust van als je weer eens aan het doemdenken bent of jezelf in de grond stampt om niks.

Wonderbaarlijke dingen

Als je stopt met liegen tegen jezelf en handelt naar wat je voelt in plaats van je je kop in het zand te steken gebeuren er wonderbaarlijke dingen. Je gaat jezelf weer vertrouwen, je zelfverzekerdheid neemt toe en er komen dingen en mensen op je pad die bij je passen en je verder brengen. Daarbij komt dat het enorm veel energie scheelt als je je niet de hele dag anders voor hoeft te doen dan je bent.

Wees eerlijk tegen jezelf en een ander

Ik snap trouwens echt wel dat je niet zomaar een punt achter je relatie zet als je kinderen hebt. Maar wees eerlijk tegen jezelf en maak dingen bespreekbaar. Misschien is jouw partner ook wel heel ongelukkig met jou en maken jullie elkaar gelukkig door uit elkaar te gaan. Of jullie vinden elkaar weer helemaal terug na 20 sessies relatietherapie. Hoe het ook loopt, het zal altijd beter zijn dan de leugens die je jezelf voorhoudt.

En? Wat voor leugens vertel jij jezelf allemaal? Je hoeft ze hier onder niet te noemen maar als je ze maar wel durft te benoemen naar jezelf.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Zoek je motivatie voor afvallen? Zoek je hoofd - Change of Heart
Door

Zoek je motivatie voor afvallen? Zoek je hoofd - Change of Heart

op 02 Jan 2017

[…] Liegen tegen jezelf: ook jij doet het […]

Reactie plaatsen