Hoe kun je piekeren stoppen? Change your mind

Hoe kun je piekeren stoppen? Change your mind

Piekeren stoppen. Onmogelijk of niet? Iedereen doet het in ieder geval. De een alleen wat vaker dan de ander. Sommige mensen hebben simpelweg minder om zich druk om te maken.

Andere mensen hebben zichzelf aangeleerd hoe ze het piekeren kunnen stoppen. Weer iemand anders ligt geregeld nachten wakker en krijgt zijn gedachten met geen mogelijkheid stil.

Positieve en negatieve gedachten

Laten we eens beginnen met onze gedachten. Hier hebben we er ongeveer 60.000 van per dag. Geen wonder dat we af en toe een vol hoofd hebben. Al onze gedachten zijn óf met positieve energie geladen óf met negatieve energie. Een positief iemand heeft over het algemeen meer gedachten met positieve energie dan iemand die negatief in het leven staat.

Zinvolle en zinloze gedachten

Gedachten zijn ook op te delen in gedachten die zinvol zijn en die zinloos zijn. Zinvolle gedachten zijn gedachten die je nodig hebt om te functioneren. Die je gebruikt tijdens je werk, die ervoor zorgen dat je koelkast vol staat met spullen die je nodig hebt en gedachten die je helpen met beslissingen nemen door voor- en nadelen af te wegen.

Zinloze gedachten zijn gedachten die eigenlijk niks toevoegen. Vaak zijn deze gedachten geladen met negatieve energie waarmee je probeert controle te krijgen over iets waar je geen controle (meer) over hebt. Wij noemen dit piekeren.

Verleden of toekomst

Piekeren gaat bijna altijd over dingen in het verleden of dingen in de toekomst. Zinloos dus want het enige wat je kunt veranderen is het heden. Het enige wat ze dus doen is je brein vullen met negativiteit waardoor je niet meer kan focussen op de dingen die er echt toe doen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat maar 8% van onze piekergedachten gaan over reële problemen en zorgen. 40% gaat over dingen die nooit gebeuren en 30% gaat over dingen die al gebeurd zijn. Lijkt me duidelijk dat piekeren een zinloze bezigheid is toch?

Controle

Door te piekeren hoop je ergens controle over te krijgen. Je wilt antwoorden en oplossingen maar deze zal je nooit krijgen. Een gebed zonder eind. Waarom zou je dus niet gewoon met piekeren stoppen?

Maar met piekeren stoppen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is niet zo dat je op een knop kunt drukken en de piekergedachten uit kunt zetten. Of toch?

Train je brein

Het grappige is dat je denkt dat het onmogelijk om niet aan iets te denken. Vooral als je heel hard probeert niet aan iets te denken. Denk maar eens niet aan de bekende paarse olifant in de kamer. Je dacht er aan hè? En nu blijf je er aan denken.

Toch kun je de zogenaamd knop voor bepaalde gedachten echt uitzetten. Je moet jezelf er alleen een beetje in trainen. De eerste stap hierbij is dat je je bewust bent waar je allemaal over nadenkt. Dit doe je door jezelf heel simpel af en toe de vraag te stellen ‘waar denk ik nu aan?’.

Om dit niet te vergeten kun je voor het gemak misschien de timer op je telefoon instellen, op bepaalde plekken in huis post its ophangen of een kruis op je hand zetten.

Beoordeel je gedachte

Als dit een beetje automatisch gaat vraag jezelf dan af of de gedachte die je hebt constructief is (je hebt er wat aan) of dat het een loze gedachte is. Als het een loze gedachte is, is het dan een positieve gedachte?

Je bent bijvoorbeeld aan het fantaseren over bepaalde dromen die je hebt waar je blij van wordt. Als dit het geval is, lekker blijven doen! Positieve gedachten moet je nooit stoppen.

Maar als je bijvoorbeeld aan het piekeren bent over wat je ouders van je vinden als je ze vertelt dat je je baan op wilt zeggen om te gaan reizen, moet je dit piekeren stoppen. Het voegt namelijk niks toe. Je weet gewoon echt niet hoe je ouders gaan reageren op zulk nieuws.

En als je het al wel zeker weet, waarom zou je je daar dan nog druk om maken? Ze gaan er niet in eens anders over denken als jij maar vaak genoeg denkt over hoe ze reageren.

Aan iets anders denken

Als je je eigen gedachten kunt beoordelen kun je ook het piekeren stoppen. Het is gewoon simpelweg aan iets anders gaan denken. Het is handig om van te voren te bedenken waar je aan gaat denken op het moment dat je aan het piekeren bent.

Zo voorkom je dat je gaat denken ‘ok, ik wil niet meer denken aan waar ik aan denk maar ik weet niet waar ik anders aan kan denken’. Zo blijven je gedachten steeds terug schieten naar het onderwerp waar je juist niet aan wilt denken.

Waar word je blij van?

Kies bijvoorbeeld een onderwerp uit waar je blij van wordt. Een bepaalde droom of fantasie die je hebt. Als je wat praktischer bent ingesteld en je wilt liever een constructieve gedachte, maak dan een prioriteiten lijstje in je hoofd van wat je nog moet doen op je werk, bedenk wat je wilt gaan doen met je verjaardag of maak een boodschappenlijstje.

In het begin zal je merken dat je gedachten steeds afdwalen en dat je weer aan het piekeren slaat. Zodra je je hier bewust van bent stuur je je gedachten weer naar het onderwerp dat je met jezelf hebt afgesproken. Een beetje wat je ook doet als je mediteert.

Afleiding

Je kunt ook het piekeren stoppen door simpelweg afleiding te zoeken. Zoek dan wel afleiding waar je gedachten niet de vrije loop kunnen gaan. Stofzuigen is bijvoorbeeld zinloos omdat je dan juist vaak in gedachten verzonken raakt.

Doe dus iets waar je je hersens bij moet gebruiken. Bel je schoonmoeder, ga boodschappen doen, stuur een e-mail of zing mee met je favoriete muziek. Het maakt niet uit. Geef je brein simpelweg geen ruimte om te piekeren.

Piekeren stoppen makkelijk?

Wat vind jij? Vind jij piekeren stoppen makkelijk? Wat doe jij als je ’s nachts wakker ligt? Misschien heb je nog handige tips. Ik ben heel benieuwd. Laat je het me hier onder even weten?

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Help! Ik word dement! Of ben ik gewoon heel erg moe? - Change of Heart
Door

Help! Ik word dement! Of ben ik gewoon heel erg moe? - Change of Heart

op 09 Jan 2017

[…] Hoe kun je piekeren stoppen? Change your mind […]

5 gewoontes om mee te stoppen. Vandaag nog! - Change of Heart
Door

5 gewoontes om mee te stoppen. Vandaag nog! - Change of Heart

op 13 Mar 2017

[…] Hoe kun je piekeren stoppen? Change your mind […]

De 10 kenmerken van een controle freak op een rij - Change of Heart
Door

De 10 kenmerken van een controle freak op een rij - Change of Heart

op 28 Jun 2017

[…] Hoe kun je piekeren stoppen? Change your mind […]

Wilco
Door

Wilco

op 31 Jan 2024

Door te denken dat ik niet ben wat ik denk. En aan andere positieve dingen te denken

Reactie plaatsen