Tips tegen piekeren die iedereen kan gebruiken

Tips tegen piekeren die iedereen kan gebruiken

Iedereen kan wel wat tips tegen piekeren gebruiken. Piekeren is namelijk een vermoeiend rationaal denkproces, waarbij je telkens opnieuw bepaalde gedachten in je hoofd aan het herkauwen bent.

Je blijft zo in rondjes dezelfde gedachten overnieuw doorlopen, zonder dat er werkelijk een uitweg in lijkt te ontdekken. Hier kun je ’s nachts door wakker liggen, omdat je gedachten zo op scherp staan, dat in slaap vallen onmogelijk wordt. Ook kun je er rusteloos, angstig of zelfs paniekerig door worden, omdat alles uitzichtloos lijkt en je graag wilt dat het ophoudt.

Genoeg redenen dus om erachter te komen hoe je piekeren weer kunt stoppen of in ieder geval kunt verminderen. Het is dan zeker prettig om enkele tips tegen piekeren achter de hand te hebben.

Verschil tussen piekeren en nadenken

Er is een duidelijk verschil tussen gewoon over zaken nadenken of erover te piekeren. Door na te denken krijg je inzichten, ideeën, kun je relativeren en keuzes maken om bepaalde acties uit te zetten. Het nadenken leidt tot een daadwerkelijke oplossing of uitkomst die in praktijk kunnen worden uitgevoerd.

Zodra je aan het piekeren bent, echter, lijkt alles uitzichtloos en kom je niet verder dan telkens opnieuw over alle aandachtspunten te gaan, in de hoop er dit keer wel een uitweg of oplossing in te ontdekken.

Met piekeren ben je overmatige en ingespannen aan het denken, zonder dat het ergens toe leidt. Herhaaldelijk passeren dezelfde gedachten de revue, wat ontzettend vermoeiend en ontmoedigend is. Het put je uit en kan zelfs voor sombere of depressieve gevoelenszorgen. Vaak neemt het piekeren hierdoor nog verder toe.

Stoppen met piekeren

Het is mogelijk om je neiging tot piekeren te verzachten, waardoor je minder zult nadenken of in ieder geval niet in eindeloos overdenken wegzakt. Enige zelfreflectie zal hiervoor wel nodig zijn om zo achter de oorzaak van je gepieker te komen. Er is vaak een duidelijke reden aan te wijzen, waarom je met piekeren bent begonnen.

Door hiernaar te kijken, kun je dit wegnemen en zal ook het gepieker niet direct meer noodzakelijk voor je voelen. Je kunt van piekeren zo weer terug naar gewoon nadenken over de situatie. Dit is een stuk rustiger en draagt ook gemakkelijker oplossingen aan.

Ontspanning en acceptatie

Wat zijn nou bruikbare tips tegen piekeren?

Herleid ten eerste waar je gepieker vandaan komt. Is er iets gebeurd of staat er iets te gebeuren en zorgt dit voor een emotionele reactie die je onrustig maakt? Vaak wordt er een bepaald gevoel, zoals angst of verdriet, getriggert en probeer je dit te sussen door juist overmatig over de situatie na te denken.

Door in het hoofd te schieten, vermijd je te voelen wat de bron is. Bekijk of de gevoelens op waarheid zijn gebaseerd of simpelweg je dit gevoel geven, waardoor je gaat piekeren. Het accepteren van het gevoel en dit te doorvoelen, zullen uiteindelijk weer meer ontspanning geven.

Verleg je aandacht

Een ander goede tip tegen piekeren is om je aandacht op iets anders te richten. Zoek afleiding door te gaan wandelen of iets creatiefs te doen, of geniet van een ontspannende douche. Laat even alle zorgen van je afspoelen, maak je hoofd leeg en bekijk daarna wat er nog van over is.

Je kunt ook gaan bewegen, sporten, of juist zingen of schrijven. Ook dit helpt bij het doorbreken van de vicieuze cirkel waar je door het piekeren in verkeert. Door externe prikkels te zoeken, verstoor je het oorspronkelijke gedachteproces waar je door piekeren in belandt.

Kies er bewust voor om de negatieve gedachten tijdens het piekeren geen voeding meer te geven. Door afleiding en terug bij jezelf te komen in gevoel, doorbreek je het patroon van negatieve gedachten. Je zult bemerken dat de angstgevoelens dan ook zullen verdwijnen en dat je gedachten weer tot rust kunnen komen.

Zo zijn dit simpele, maar effectieve tips tegen piekeren en kun je jezelf weer in balans brengen.

Wil je meer tips tegen piekeren?

Lees hier onder verder voor meer tips tegen piekeren en negatieve gedachten.

Wat is piekeren nou eigenlijk? Een duidelijke uitleg

Hoe kun je piekeren stoppen? Change your mind

Negatieve gedachten omzetten in positiviteit

Hoe krijg ik meer rust in mijn hoofd?

Reactie plaatsen