Hoe krijg ik meer rust in mijn hoofd?
Hoe krijg ik meer rust in mijn hoofd? Dat is een vraagt die veel mensen zich stellen. Eigenlijk is het simpel: problemen kun je parkeren of aanpakken. Dat lukt vaak niet met gepieker. Dat kan je helemaal in beslag nemen en afmatten. Je kunt vreselijk druk zijn met gedachten over wat er mogelijk zou kunnen gebeuren.
Hieronder geef ik een aantal manieren om het gepieker in je hoofd te stoppen.
1. Word je bewust van je gepieker
Je moet je eerst bewust worden van je gepieker. Pas dan heb je de mogelijkheid er iets aan te doen. Actie en afleiding verjagen gepieker. Kleine kinderen kunnen dit heel goed; ze verliezen zich niet in hun zorgen maar zoeken afleiding en zijn het kwijt. Op het moment dat je jezelf op piekeren betrapt, maak er dan een einde aan door om je as te draaien (afleidingsmanoeuvre) en één van de volgende maatregelen te nemen.
2. Regisseer je gedachten; focus op wat je kunt beïnvloeden en op positieve dingen
Als je piekert over dingen die je kunt veranderen, is piekeren niet nodig. Als je piekert over dingen die je niet kunt veranderen, heeft piekeren geen zin. Je zorgen maken over dingen die eventueel in de toekomst zouden kunnen gebeuren is misbruik maken van je voorstellingsvermogen. Je verspilt waardevolle denk- en levenskracht. Je bent niet wat je denkt. Regisseer je gedachten. Laat alleen positieve gedachten toe en geef ze aandacht. Daarmee schep je een nieuwe werkelijkheid en trek je meer positieve dingen aan. Daardoor ga je je als vanzelf anders voelen en ook anders gedragen.
3. Hoe kan ik effectief omgaan met problemen?
Hoe meer problemen je hebt, des te lastiger het is om gelukkig te zijn. Problemen maken je leven lastig en vervelend. Als je niet effectief met je problemen omgaat, kun je je makkelijk laten meesleuren in een negatieve spiraal. Je wordt dan meegezogen in de ellende en het wordt steeds moeilijker om positief te blijven. De werkelijkheid kun je niet veranderen maar wel de manier waarop je ernaar kijkt en hoe je ermee omgaat. Wacht niet af tot je omgeving iets verandert aan je problemen; onderneem actie en ga constructief met de problemen om.
4. Durf af en toe het leven zijn gang te laten gaan
Veel problemen hoeven niet eens te bestaan. Wanneer je af en toe het leven even op zijn beloop laat, zie je dat schijnbare problemen zichzelf oplossen. Vervelende situaties kunnen je uiteindelijk op hele mooie plekken brengen als je er achteraf op terugkijkt. Probeer niet overal de controle over te krijgen. Laat je meevoeren door het leven en ervaar hoe makkelijk het kan zijn.
5. Stop met doemdenken en kijk naar de feiten
Leef niet constant met je hoofd in allerlei mogelijke toekomstige situaties. Er kunnen allerlei vervelende dingen gebeuren, maar er zal waarschijnlijk helemaal niets fout gaan. Ben jij een doemdenker? Dan heb je het talent om je druk te maken over problemen die nog niet eens bestaan. Als het je doel is om probleemloos door het leven te gaan is dit geen effectieve eigenschap. Kijk liever naar de feiten. Laat je gedachten niet op hol slaan maar leef in het hier en nu. Als je nu geen probleem hebt; geniet daar dan nu van en ga geen problemen creëren.
6. Geloof dat het leven makkelijk is
Overtuigingen bepalen hoe jij de realiteit ervaart. Iemand die denkt dat het leven moeilijk is, ervaart het leven als moeilijk. Iemand die denkt dat het leven makkelijk is, ervaart het leven als makkelijk. Het is heel simpel. Doe je best om van het positieve uit te gaan, en stop met ‘vechten’ tegen al je problemen. Zeg gewoon tegen jezelf dat je problemen klein zijn, dat je ze makkelijk op kunt lossen en dat je hele leven makkelijk is. Handel naar je nieuwe overtuigingen. Handel alsof je leven makkelijk is; dan zal het vanzelf makkelijker worden!
7. Verander problemen in projecten
Heb je een probleem? Pak dan een vel papier en zet het uiteen alsof het een project is (een mind-map helpt daarbij). Wat is precies het probleem en welke verschillende strategieën kun je bedenken om het uit je leven te verwijderen? Schrijf maar raak en wees actief in het verzinnen van de meest creatieve, ludieke, constructieve, slimme maar ook gekke oplossingen. Door het creatieve kanaal open te zetten heb je grote kans dat er heel bruikbare oplossingen in je opkomen.
Als je probleem te maken heeft met een vervelende opdracht op je werk, heb je verschillende opties. Je kunt praten met je baas of je collega’s. Je kunt de opdracht anders aanpakken. Je kunt de opdracht afschuiven naar iemand anders. Je kunt de opdracht vereenvoudigen. Je kunt hulp inschakelen. Je kunt er gewoon voor gaan en hopen dat het goed komt. Je kunt dreigen ontslag te nemen of ontslag nemen, etc. Bij iedere strategie horen praktische stappen die je kunt zetten. En door deze stappen af te werken kun je dit probleem simpelweg uit de wereld helpen door het als een project te behandelen.
8. Blijf bij de grote lijnen
Je kunt over kwesties nadenken op verschillende niveaus. Op het hoogste niveau bestaan er geen problemen. Als je het hele leven overziet en het bekijkt vanuit een heel hoog perspectief zie je dat alles goed is. Het leven is eenvoudig en je doorziet de grote lijnen. Als je op het laagste niveau nadenkt, zie je veel complexiteit en veel details. Op dit niveau is er veel ruimte voor problemen. Door vaker na te denken op een hoger niveau verdwijnen veel problemen als sneeuw voor de zon. Laat je niet opslokken door alle details, maar blijf bij de grote lijnen. Dat betekent dat je je los maakt van perfectionisme, dat je de juiste prioriteiten stelt en leert om zaken te relativeren.
9. Neem regelmatig afstand
Jij BENT niet je problemen. Je bent niet wat je doet en wat je meemaakt. Je bent niet wat er op dit moment in je leven speelt, je bent jezelf. Door regelmatig afstand te nemen van het leven en even tot jezelf te komen, worden je problemen klein en onbenullig. Afstand nemen doe je bijvoorbeeld door tijd voor jezelf te nemen, te mediteren en ‘Powerpauzes’ te nemen.
Hoe krijg ik meer rust in mijn hoofd?
Is dit een vraag die jij jezelf regelmatig stelt? Breng dan vooral meer rust in je leven. Minder Netflix, meer boeken lezen. Regelmatig naar buiten. Het liefst in alle rust en stilte. Overweeg om te gaan mediteren. Ga op zoek naar een hobby. Gun jezelf vooral een leven zonder teveel prikkels en verwachtingen van jezelf. En last but not least, geef je grenzen aan.