Leestijd: 9 minuten
- Inleiding
- Wat is het beste voor een kind?
- Welke stappen kun je nemen om te ontdekken wat je wilt?
- Stap 1: Ga mediteren
- Stap 2: Ga leren voelen
- Stap 3: Besef dat je tijd beperkt is
- Stap 4: Verlaag stress
- Stap 5: Rode draad in je leven
- Stap 6: Verkeerde keuzes bestaan niet
- Goed om je kinderen mee te geven
Inleiding
Als ik zo om mij heen kijk zijn er veel mensen die doen wat ze doen doordat ze het toeval hebben laten leiden. Eigenlijk is dat niet zo vreemd.
We moeten als we jong zijn al studierichtingen bepalen en beroepskeuzes maken terwijl we onszelf helemaal niet kennen. De meeste jonge mensen kiezen dus een bepaalde richting gebaseerd op wat hun omgeving verstandig acht.
Vervolgens rollen we van een profielkeuze in een beroepskeuze, van deze beroepskeuze in een stage en van deze stage in een organisatie waar de meesten van ons blijven hangen. Been there, done that. Lekker makkelijk.
Of ze komen terecht bij een bedrijf dat eigenlijk niet goed bij ze past omdat ze niet te kritisch willen zijn tijdens hun eerste sollicitaties. Ze zijn allang blij zijn dat ze een eerste baan hebben.
De invloed van omgeving
Daarbij komt dat de meeste jongeren, bewust of onbewust, gestuurd worden door hun ouders in hun studiekeuze. Hierbij is één van de belangrijkste criteria dat er brood op de plank moet komen. De meeste ouders, uitzonderingen daar gelaten, staan dus niet te springen als hun kind kunstenaar of acteur wil worden.
Hier kun je natuurlijk best veel geld mee verdienen alleen is helaas de kans een stuk groter dat je iedere maand elk dubbeltje een paar keer moet omdraaien. Niet echt een veilige keuze, tenminste, als je houdt van een zeker bestaan.
En dat is natuurlijk precies wat iedere ouder wil voor zijn kind, de zekerheid van voldoende financiële middelen om een (financieel) onbezorgd leven te kunnen leiden.
Wat kun je het beste wensen voor een kind?
Maar is dat eigenlijk wel het beste wat je kan wensen voor een kind? Kun je niet beter voor je kind wensen dat hij zijn gevoel durft te volgen en een paar keer goed op zijn bek gaat?
Deze momenten zijn namelijk essentieel voor zijn persoonlijk ontwikkeling. In deze momenten wordt een kind terug geworpen op zijn eigen kunnen en leert het te vertrouwen op zichzelf.
Op deze manier geven we een kind de kans om ècht te leven in plaats van te leven in zekerheid. Een kind dat geen suffe kantoorbaan heeft (tenzij hij daar gelukkig van wordt natuurlijk) en doet waar hij energie van krijgt. Een kind dat weet waar zijn of haar passie ligt.
Aan de andere kant, misschien is de weg van toeval ook wel de weg die we moeten bewandelen om er achter te komen dat hetgeen we doen om ons brood te verdienen niet is wat ons gelukkig maakt.
Misschien moeten we eerst voelen wat er mist in ons leven voordat we kunnen ontdekken waar we warm voor lopen, waar onze passie ligt. Misschien moeten we eerst zelf gaan zien hoe vaak we keuzes maken uit angst om ons zekere bestaan kwijt te raken.
Geldt dit ook voor jou?
Ben jij op het punt gekomen in je leven waarop je wakker wordt en tot de ontdekking komt dat er meer moet zijn in het leven? Dat er je er klaar mee bent dat iedere dag hetzelfde is, maar weet je alleen niet wat je dan anders zou willen doen?
Volg dan onderstaande stappen en ontdek waar jouw hart ligt.
Stap 1: Begin met mediteren
Als je wilt ontdekken waar jouw hart ligt is het belangrijk om je focus van buiten te verleggen naar binnen. Buiten jezelf ga je de antwoorden niet vinden.
Net zo min als je met je hoofd gaat beargumenteren wat je dan wel zou moeten doen. Dan gaat je ego zich er teveel mee bemoeien terwijl je juist je hart eens aan het woord moet laten.
Een goede manier om je hoofd eens op stil te zetten en om je hart wat meer ‘spreekruimte’ te geven is om te gaan mediteren. Bij mediteren gaat het er niet om dat je gedachtestroom stop zet. Hoe harder je dat probeert, hoe meer gedachten je zal krijgen.
Het is de kunst om je gedachten te observeren en weer te laten gaan. Om niet mee te gaan in het verhaal dat vaak vast hangt aan één simpele gedachte.
Je gedachten observeren en weer laten gaan kun je voor elkaar krijgen door te focussen op je ademhaling. Wanneer je gedachten afdwalen en je dit merkt, stuur je je aandacht weer liefdevol terug naar je adem.
Door dit te doen ga je rust ervaren in je hoofd en wanneer dat gebeurt ontstaat er ruimte voor je hart om te spreken.
Stap 2: Ga leren voelen
Zoals ik hier boven al zeg, het is heel erg belangrijk om wat minder een wandelend hoofd te zijn. Stop met alles te beredeneren vanuit je hoofd en begin met het luisteren naar je intuïtie.
Doordat je aan het mediteren gaat zal je merken dat het makkelijker wordt om je ego even op ‘mute’ te zetten en om te voelen wat zich afspeelt in je hart en in je buik.
Dit kun je op een hele simpele manier gaan oefenen. Wanneer je gaat ontbijten, maak dan geen keuze op basis van gewoontes of de hoeveelheid calorieën. Vraag eens heel simpel aan jezelf waar je lichaam nu behoefte aan heeft.
Heeft het zin in frisse smaken? Kies dan bijvoorbeeld voor een bak kwark met vers fruit. Heeft het behoefte aan hartig? Bak dan een roerei met groenten. Geeft je lichaam aan behoefte te hebben aan zoet? Maak dan bijvoorbeeld een bak havermout met banaan, kaneel en honing.
Vraag jezelf de rest van de dag door voordat je iets gaat eten, heb ik hier nou eigenlijk echt zin in? Of wil ik toch liever dit of dat?
Je kunt overal mee oefenen
Naast dat je kunt oefenen met waar je lichaam behoefte aan heeft kun je natuurlijk ook met andere dingen oefenen:
- Heb ik nu zin om een boek te lezen of ga ik liever even muziek luisteren?
- Is het slim om deze persoon nu aan te spreken op zijn gedrag of kan ik beter even wachten?
- Ook als je iets kwijt bent kun je heel goed je intuïtie inzetten om het weer terug te vinden. Kijk maar eens of je je autosleutels eerder vindt als je gaat voelen waar ze wel of niet liggen.
Stap 3: Besef dat je tijd beperkt is
Deze stap in vooral bedoeld om je meer ballen te geven om te vertrouwen op wat je voelt en om ook keuzes te maken op basis van dit gevoel. Ook al weet je even niet wat er komt nadat je die keuze hebt gemaakt.
Durf er op te vertrouwen dat als je een keuze maakt op basis van je intuïtie, het universum er altijd voor zorgt dat het zich op een positieve manier ontvouwt.
Los van dit vertrouwen is het heel belangrijk dat je je goed beseft dat jouw tijd op aarde beperkt is. Aan jou de keuze hoe je deze tijd wilt besteden.
Wil je iedere dag een ‘dertien uit een dozijn’ dag beleven? Of durf je te kiezen voor een speelparadijs waar iedere dag anders kan zijn? Jij mag echt kiezen!
Besef je goed dat als je de keuze maakt om niet te ontdekken waar jouw passie ligt, je indirect de keuze maakt om je leven te laten door toeval en door anderen. Is dat echt wat je wilt?
Stap 4: Verlaag stress
Als je meer wilt gaan voelen is het heel belangrijk dat je stress verlaagt. Stress zorgt ervoor dat je lichaam op standje overleven gaat en dat je alleen nog maar in je hoofd kan zitten.
Door de stress in je leven te verlagen komt er weer ruimte in je hoofd waardoor je in de ontspanning komt en weer kan voelen waar jij behoefte aan hebt.
De hoeveelheid stress in je leven kun je verminderen door:
- je draaglast te verlagen en
- je draagkracht te verhogen.
Je draagkracht verlagen doe je door de grootste stressfactoren te schrappen. Zo kun je bijvoorbeeld op je werk aankaarten dat het je teveel wordt en je voorlopig stopt met overwerken. Of je stopt met het vrijwilligers werk dat je doet zodat er meer ruimte overblijft voor de dingen die je écht moet en wilt doen.
Je draagkracht verhogen doe je door vooral goed voor jezelf te zorgen. Bouw dagelijks meer tijd voor jezelf in. Ga mediteren, ’s avonds wandelen of sporten in plaats van voor de tv hangen en eet gezonde voeding in plaats van al die zoete snacks en kant en klare maaltijden.
Hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe beter je om kan gaan met stressvolle situaties en periodes.
Stap 5: Rode draad in je leven
Probeer eens op papier te zetten wat de rode draad in jouw leven is. Je passie doet altijd zijn best om zich te laten zien maar vaak heb je oogkleppen op. Kijk eens terug op hoe je was als kind, waar werd je blij van? Waar was je goed in?
Toen je op de middelbare school zat, welke vakken kostte je weinig moeite en scoorde je goed op? In je eerste bijbaantjes, wat vond je leuk en wat ging je makkelijk af?
Je zal zien, als je deze dingen op papier zet, dat er een rode draad zichtbaar wordt. Verwacht vervolgens niet van jezelf dat je dan direct weet wat je moet gaan doen met je leven. Neem de tijd om het te laten bezinken.
Gun het jezelf om met jezelf in conclaaf te gaan. Je zal merken dat er dan kleine ideeën naar boven gaan komen die je de juiste kant op wijzen.
Misschien krijg je zin om een workshop schilderen te volgen. Misschien haal je de dwarsfluit van zolder die daar al 20 jaar ligt te verstoffen. Misschien krijg je behoefte om in je uppie een weekje weg te gaan. Misschien haal je de gedichten tevoorschijn die je als kind graag schreef.
Durf in ieder geval te luisteren naar die ideeën die in je op komen en zet op die manier kleine stapjes. Krijg je er energie van? Dan zit je op de juiste weg. Voelt het beklemmend? Dan weet je dat dit jouw weg niet is.
Verwar dit laatste trouwens niet met gezonde spanning. Sommige nieuwe dingen zijn out of your comfort zone en zijn spannend om te doen. Toch kan het wel iets zijn wat volledig past bij jou.
Stap 6: Verkeerde keuzes bestaan niet
Het laatste inzicht dat ik je mee wil geven is dat de richting die je nu kiest niet voor altijd die richting hoeft te zijn. Dit idee kan je namelijk belemmeren om te kiezen voor wat nu goed voelt voor jou.
Als jij er bijvoorbeeld nu voor kiest om schoonheidsspecialiste te worden, betekent dit niet dat je dit voor de rest van je leven hoeft te doen.
Je hebt altijd de mogelijkheid om een andere weg te kiezen als je ontdekt dat je het frunniken aan gezichten en lichaamsdelen van andere mensen toch een beetje saai begint te vinden.
Je kan altijd weer terug
Laatst sprak ik iemand die het idee had om te gaan emigreren. Ik merkte dat ze heel erg op zoek was naar bevestiging in dat dit de juiste keuze was. Dat snap ik natuurlijk, daar zou ik ook naar op zoek zijn.
Het is ook niet niks, zo je leven drastisch omgooien. Maar aan de andere kant, als het uiteindelijk niet is wat je er van verwachtte, dan kom je toch gewoon lekker terug?
Ik denk dat als je op die manier in het leven kan staan, je er veel meer uithaalt dan er in zit. Natuurlijk ga je ook vaker op je bek en kom je jezelf vaker tegen dan de mensen die kiezen voor een zeker bestaan.
Toch zijn dat juist de belangrijke lessen in het leven. De momenten waarop je als persoon enorme sprongen maakt in je ontwikkeling. Als je het op deze manier kunt bekijken zie je in dat verkeerde keuzes eigenlijk niet bestaan.
Dit hoop ik mijn kinderen mee te geven
Grappig dat deze zes stappen mijzelf ook weer inspireren om te kiezen voor LEVEN in plaats van zekerheid. En dit is precies wat ik hoop mijn kinderen mee te geven.
Ga maar proberen, durf de stap maar te nemen, spring maar in het diepe, kies maar voor waar JIJ gelukkig van wordt. Ik ben er wel om je op te vangen.
Behoefte aan verdere verdieping?
Mocht je je nou verder willen verdiepen in hoe je keuzes kunt maken die écht passen bij wie jij bent? Keuzes die je maakt voor jezelf en niet voor de buitenwereld?
Dit boek biedt je praktische handvatten om dichtbij jezelf én de juiste keuzes te komen.