Het belang van goed ademhalen

Ademhalen is letterlijk het eerste en het laatste wat je doet. Ademen is zo natuurlijk om te doen dat we vaak vergeten wat voor een impact dit heeft op onze gezondheid. Maar wat is nou precies het belang van goed ademhalen?

Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat 80% van de mensen maar 30% van hun longcapaciteit gebruikt. Dit is het gevolg van ons drukke bestaan. Door een stressvol leven gaan we steeds oppervlakkiger ademen. Door dit voortdurende zuurstoftekort krijgen onze organen onvoldoende zuurstof om hun werk goed te kunnen doen.

Gevolgen

Wie gestrest of gespannen is ademt meestal oppervlakkig. Als dit kortdurend is, is dit niet zo’n probleem. Maar aanhoudend oppervlakkig ademen kan zorgen voor functionele stoornissen zoals problemen met je spijsvertering en zelfs hartritmestoornissen. Gelukkig kunnen deze gevolgen weer worden teruggedraaid als je op de juiste manier gaat ademen.

Wat is een juiste ademhaling?

Als we het hebben over ademhalen kunnen we in grote lijnen onderscheid maken tussen de borstademhaling en de buikademhaling. Over het algemeen kan gezegd worden dat de buikademhaling de beste ademhaling is. Tenzij je aan het sporten bent want dan is de borstademhaling ook belangrijk.

Borstademhaling

De borstademhaling is de ademhaling die plaatsvindt met behulp van spieren tussen de ribben. De tussenribspieren trekken samen waardoor de borstkas omhoog en naar buiten worden getrokken. Borstademhaling kost meer energie dan buikademhaling. Dit komt doordat je voor zowel het inademen als het uitademen spieren moet aanspannen.

Buikademhaling

De buikademhaling wordt ook wel middenrif ademhalen genoemd. Hierbij wordt het middenrif maar beneden getrokken waardoor de borstholte wordt vergroot. Bij deze manier van ademhalen zet je buik een beetje uit, omdat je organen naar voren worden gedrukt. Het kost minder inspanning dan borstademhaling omdat je alleen je spieren gebruikt bij het uitademen.

Het belang van goed ademhalen: het is kalmerend

De buikademhaling werkt ook kalmerend. Wanneer je gespannen bent, ga je vanzelf korter en minder diep ademhalen. Vaak gebruik je hierbij de borstademhaling. Als je vervolgens bewust overstapt op de buikademhaling ga je vanzelf rustiger en dieper ademen. En dit zorgt ervoor dat je beter kunt ontspannen.

Masseur voor de darmen

De organen in de buikwand, waaronder de darmen, hebben baat bij een kalme en diepe buikademhaling. Met elke inademing worden de darmen iets in elkaar gedrukt en met elke uitademing ontstaat er weer iets ruimte.

De ademhaling is daarom een soort van masseur voor de darmen. Deze massage bevordert de natuurlijke samentrekkende beweging van de darmen (peristaltiek), wat de spijsvertering en de doorstroming in de buik bevordert. Dus als je last hebt van een spastische darm of van constipatie, probeer zoveel mogelijk de buikademhaling toe te passen.

Resultaat

Het belang van goed ademhalen is niet alleen dat je meer ontspannen bent maar ook dat je kunt profiteren van verschillende voordelen op langere termijn. Zo wordt onder andere je immuunsysteem versterkt, verlaag je je bloeddruk zonder medicijnen, verminderen gevoelens van angst en depressie, verbetert je concentratie en worden hoofdpijn, migraine en rugpijn minder.

Ok, het belang van goed ademhalen is duidelijk maar wil je graag beter gaan ademen maar je weet niet goed hoe je dit kunt? Probeer dan eens onderstaande oefening.

Oefenen

Onderstaande oefening kun je doen als je je gestrest of opgejaagd voelt. Een paar minuten is vaak al voldoende.

  1. Trek gemakkelijke kleding aan
  2. Ga op je rug op de grond liggen. Op een matje als je dat prettig vindt.
  3. Plaats wat kussens onder je knieën en houd je benen iets gespreid.
  4. Leg je handen vlak onder je ribbenkast op je buik. Hier is je middenrif.
  5. Doe je ogen dicht en concentreer je op je ademhaling.
  6. Adem vervolgens langzaam diep in en uit. Hierbij zorg je ervoor dat je buikwand zich uitzet bij het inademen en weer inzakt bij het uitademen.
  7. Probeer je voor een aantal minuten alleen te focussen op je ademhaling en sluit andere gedachten buiten. Het kan helpen om in je hoofd de ademhalingen te tellen of om ‘adem in’ en ‘adem uit’ te zeggen (in je hoofd).

Als je deze oefening dagelijks doet zal je je de rest van de dag veel rustiger voelen.

Let jij voldoende op je ademhaling? Of doe je al geregeld oefeningen? Ik ben benieuwd of jij nog aanvullende tips hebt. Laat je het hier onder even weten?

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Praktische anti stress oefeningen die helpen - Change of Heart
Door

Praktische anti stress oefeningen die helpen - Change of Heart

op 22 Dec 2016

[…] Het belang van goed ademhalen […]

Reactie plaatsen