Blij met je lijf: hoe accepteer je een lijf wat niet perfect is?

Blij met je lijf: hoe accepteer je een lijf wat niet perfect is?

Ken jij een vrouw die volledig blij is met haar eigen lichaam? Of misschien ben jij één van de weinige vrouwen die haar lichaam accepteert zoals het is? Ben jij echt blij met je lijf? Volgens mij mag je jezelf dan echt gelukkig prijzen.

Mij lijkt het heerlijk om me niet meer druk te maken om hoe mijn lijf er uit ziet. Begrijp me niet verkeerd, ik weet dat ik niet mag klagen. Zeker na het krijgen van twee kinderen mag ik best blij zijn maar toch. Het is en blijft een ding. En met mij vele anderen die zo over hun eigen lijf denken.

Je eigen lijf accepteren vind ik een heel krachtig iets. In mijn ogen zegt dit niks over hoe je lijf eruit ziet maar vooral iets over jou als persoon. Ik heb me dan ook voorgenomen om echt aan de slag te gaan met onderstaande tips. Volgens mij moet het enorm bevrijdend zijn om je lichaam mooi te vinden zoals het is.

1. Wat vind je wel mooi?

Kijk niet naar wat er in jouw ogen mis is maar schrijf eens op wat je wél mooi vindt aan je eigen lichaam. Besef je dat iedereen anders is. Niemand is perfect en iedereen heeft zijn eigen onzekerheden. Iedereen heeft zo’n zelfde stemmetje als jij dat hun wijst op alles wat ze niet goed doen. De een kan dit stemmetje alleen een beetje negeren of knock out slaan dan de ander.

2. Je uiterlijk definieert niet wie je bent

Besef je dat jouw uiterlijk weinig zegt over wie jij bent als persoon. Schrijf eens op welke eigenschappen van jezelf je mooi vindt en welke eigenschappen andere mensen mooi aan jou vinden. Probeer voortaan op deze kwaliteiten te focussen in plaats van de putjes in je billen.

3. Zou je gelukkiger zijn met een perfect lichaam?

Heb je er wel eens over nagedacht wat er allemaal anders in je leven zou zijn als je het perfecte lichaam had? Zou je partner meer van je houden? Zouden je kinderen je een betere en lievere moeder vinden? Zou je betere carrière kansen hebben?

Waarschijnlijk niet dus zo belangrijk is een perfect lichaam dus ook niet. Wees gewoon blij met je lijf zoals het is. En vergeet niet dat een afgetraind lichaam keihard werken en weinig genieten is. Heb je dat er voor over?

4. Lief zijn voor je lijf

Ook een lijf wat een paar kilo te zwaar is of een buik vol striae verdient aandacht. Wees dus lief voor je lijf. Koop een lekkere bodylotion en smeer jezelf uitgebreid in na het douchen. Trakteer jezelf eens op een fijne massage. En koop mooi lingerie waar je je fijn in voelt. Ook al verandert je lichaam er niet van, je gaat je echt fijner voelen als je je lijf goed verzorgd en er lief voor bent in plaats van het te haten.

5. Besef de waarde van je lichaam

Sta eens stil bij hoe bijzonder je lichaam eigenlijk is. Wat het allemaal doet en kan. Helemaal als je kinderen gebaard hebt. Hoe bijzonder is dat! Het in jouw ogen lelijke lichaam heeft mooi wel een mens gemaakt. En op de wereld gezet. Dat het hier en daar zijn sporen heeft achter gelaten is alleen maar een teken van hard werken.

6. Wees dankbaar

Pas op het moment dat je lichaam je in de steek gaat laten besef je hoe mooi het is en hoeveel profijt je hebt van een goed werkend en gezond lichaam. En dan is het te laat. Wees dankbaar voor je gezonde lijf en dat je alles kunt doen wat je wilt. Er zijn heel veel mensen die graag met je zouden ruilen, ook al is het niet helemaal perfect. Dus bedank je lichaam eens wat vaker in plaats van het constant af te zeiken.

7. Kleren maken de vrouw

Draag kleding waar jij je mooi en happy in voelt. En gooi alsjeblieft de kleren weg die je niet meer past! Ik snap dat je denkt dat je die kleding laat hangen als stimulans om af te vallen maar dit werkt alleen maar averechts.

Als jij iedere dag geconfronteerd wordt met mooie kleren waar je niet in past voelt dat iedere dag als falen. En dit is niet helpend voor het accepteren van je lijf. En ga al helemaal geen kleding kopen in een maat kleiner ter motivatie.

8. Focus op iets anders

Hou op met jezelf te kwellen en ontvolg alle super slanke afgetrainde dames op Instagram. Als je een paar keer per dag wordt geconfronteerd met iets wat jij niet hebt wordt je daar alleen maar ongelukkig van. Laat je ook niet beïnvloeden door mensen die geobsedeerd zijn door lijnen, afvallen en eten.

9. Niets maakt zo ongelukkig als vergelijken

Stop met kijken naar andere vrouwen. Het heeft gewoon geen zin. Jij zal altijd iets vinden in een ander wat jij niet hebt. De ander zal dit ook hebben als ze naar jou kijkt. Niemand is perfect en zal dat ook nooit worden. Dus stop met vergelijken, hier word je alleen maar ongelukkiger van.

10. Geen ruimte voor mooie dingen in je hoofd

Besef je goed dat op de momenten jij negatieve gedachten hebt over je lijf, er op dat moment geen ruimte is voor mooie gedachten. Zonde toch dat je heel veel mooie momenten mist omdat jij je eigen lijf de grond aan het intrappen bent?

11. Voel je niet schuldig en geniet gewoon

Als jij ervoor kiest om een lekker gebakje te nemen of een zak met van die dikke Vlaamse frieten met een lekkere klodder mayonaise, geniet er dan ook van. Ga je niet bij iedere hap schuldig voelen want dan geniet je er niet van en dan is het dubbel en dwars zonde. Dus als jij wilt genieten van wat lekkers, geniet er dan ook van!

En nu tijd voor acceptatie

Na dit allemaal gezegd te hebben ga ik naakt voor de spiegel staan en focussen op alles wat mooi is aan mijn niet helemaal perfecte maar gelukkig wel helemaal gezonde lijf. Oh en ik ga natuurlijk een fortuin uitgeven bij de Rituals en de Hunkemöller.

Heb je nog een aanvullende tip die ik en bijna alle vrouwen met mij goed kunnen gebruiken bij het accepteren van ons lichaam? Laat even een reactie achter!

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Praktische anti stress oefeningen die helpen - Change of Heart
Door

Praktische anti stress oefeningen die helpen - Change of Heart

op 22 Dec 2016

[…] Blij met je lijf: hoe accepteer je een lijf wat niet perfect is? […]

Hoe maak je de juiste keuze? 3 strategieën - Change of Heart
Door

Hoe maak je de juiste keuze? 3 strategieën - Change of Heart

op 23 Dec 2016

[…] Blij met je lijf: hoe accepteer je een lijf wat niet perfect is? […]

Accepteer jezelf zoals je bent: 6 simpele tips - Change of Heart
Door

Accepteer jezelf zoals je bent: 6 simpele tips - Change of Heart

op 03 Feb 2017

[…] Blij met je lijf: hoe accepteer je een lijf wat niet perfect is? […]

De kracht van kwetsbaarheid: niet voor mietjes - Change of Heart
Door

De kracht van kwetsbaarheid: niet voor mietjes - Change of Heart

op 28 Aug 2017

[…] Blij met je lijf: hoe accepteer je een lijf wat niet perfect is? […]

Een negatief zelfbeeld trainen? Zo doe je dat - Change of Heart
Door

Een negatief zelfbeeld trainen? Zo doe je dat - Change of Heart

op 28 Aug 2018

[…] Blij met je lijf: hoe accepteer je een lijf wat niet perfect is? […]

Reactie plaatsen