Stress verminderen met voeding? Dit moet je eten!

Stress verminderen met voeding? Dit moet je eten!

Ervaar jij veel stress? Dan is het slim om op te letten wat je eet en drinkt. Je kan namelijk stress verminderen met voeding. Als je de juiste dingen eet kun je de hoeveelheid stress die je ervaart behoorlijk reduceren.

Natuurlijk is het logisch dat gezonde voeding zorgt voor een gezond lijf en een gezond lijf beter omgaat met stressvolle situaties. Toch zijn er een aantal specifieke voedingsstoffen die extra goed helpen stress te bestrijden. Ik noem ze hieronder.

1. Pure chocolade voor tryptofaan

Dat pure chocolade goed voor je is, is voor de meeste mensen wel bekend. Het is dan wel belangrijk dat je kiest voor chocolade met minimaal een cacaogehalte van 70%. Het is namelijk de cacao die gezond is voor je, niet de suiker en de rest van de ingrediënten. Jammer hè?

Cacao is rijk aan tryptofaan. Deze voedingsstof zorgt er ten eerste voor dat je lijf serotine aanmaakt. Serotine is het stofje dat zorgt een blij gevoel. Daarnaast zorgt tryptofaan voor de productie van melatonine. Melatonine zorgt er weer voor dat je beter slaapt. Zowel een blij gevoel als goed slapen zijn heel belangrijk als je stress ervaart.

Tryptofaan zit natuurlijk niet alleen in pure chocolade. Tryptofaan vind je onder andere ook terug in kwark, bananen, bruine rijst, zonnebloempitten, sesamzaad, noten en pompoenpitten.

2. Sinaasappel voor vitamine C

Dat het belangrijk is dat we voldoende vitamine C binnen krijgen weten we al sinds de VOC tijd. Toen kregen de mensen scheurbuik bij gebrek aan deze vitamine. Gelukkig weten we nu beter en eten veel van ons dagelijks braaf twee stuks fruit.

Vitamine C houdt je weerstand op orde waardoor je immuunsysteem minder snel wordt aangetast door de stress. Daarnaast helpt vitamine C bij het omlaag brengen van het stresshormoon cortisol. Dit betekent dat je wel stress ervaart maar dat je lichaam sneller weer kan ontstressen.

Vooral citrusvruchten en rode paprika’s bevatten veel vitamine C. Dus als je in een stressvolle periode zit, ga dan geregeld langs de groenteboer en zorg dat je fruitschaal vol ligt.

3. Groene thee voor van alles

Als je veel stress ervaart is het slim om in plaats van koffie en zwarte thee (veel cafeïne en theïne) veel groene thee te drinken. Groene thee bevat aminozuren, flavonoïden, polyfenolen en catechinen. Dit klinkt ingewikkeld maar eigenlijk zorgen deze stoffen er net als vitamine C voor dat de hoeveelheid stresshormoon sneller terug gebracht kan worden naar een normaal niveau.

Naast het verlagen van het stresshormoon zorgt groene thee ook voor een betere stofwisseling en kan het helpend zijn wanneer je wilt afvallen. Twee vliegen in één klap dus.

4. Zalm voor omega 3

stress verminderen met voedingVette vis is gezond. Daar worden we mee dood gegooid ondertussen. Maar hoe draagt vette vis bij aan het verlagen van de hoeveelheid stress die je hebt? Ik zal het je uitleggen. Vette vis bevat omega 3 vetzuren. Deze vetzuren (ook wel goede vetten genoemd) worden ook wel natuurlijke antidepressiva genoemd.

Dit is zo omdat omega 3 ervoor zorgt dat je minder cortisol (stresshormoon) aanmaakt. Je raakt dus minder snel gestrest.
Daarnaast zorgt omega 3, net als cacao, voor de aanmaak van serotine. Het stofje dat je een blij gevoel geeft.

Hou je niet van vette vis (zalm, haring, makreel etc.)? Niet getreurd. Omega 3 zit ook in genoeg andere voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld in walnoten, amandelen, aardbeien en frambozen. Werk dus zonder schuldgevoel een flinke bak met aardbeien (en slagroom) weg als je je gestrest voelt.

5. Spinazie voor magnesium

Popeye de sailorman. Wie kent hem niet. Het niet zo heel aantrekkelijk mannetje wat enorme spierbundels krijgt als hij een blik spinazie eet. Maar waarom is spinazie nou eigenlijk zo goed voor je?

Dit is zo omdat spinazie veel magnesium bevat. Magnesium is een mineraal wat je lichaam gebruikt bij opbouw van spieren en botten. Als jij stress ervaart zorgt magnesium er dus voor dat je spieren en zenuwen kunnen blijven ontspannen en dat je bloeddruk op pijl blijft.

Bij langdurige stress kan het zijn dat je lichaam op een gegeven moment door de voorraad magnesium is. Als dit het geval is kun je lichamelijke klachten krijgen. Tijd om een blik spinazie open te trekken dus. Of ga voor cashewnoten, amandelen, avocado (ook vol omega 3) pruimen of vijgen.

6. Broccoli voor vitamine B

Ik hoop dat je deze miniboompjes lekker vindt wat ze zijn super gezond. Helemaal voor de stresskippen onder ons. Broccoli bevat veel vitamine B wat je écht nodig hebt als je gespannen bent. Als je stress ervaart vreet je lichaam vitamine B terwijl je dit juist nodig hebt voor de aanmaak van serotine.

stress verminderen met voeding

Vitamine B zorgt er ook voor dat je bijnieren goed werken. Je bijnieren zijn bij stress hard aan het werk om de stress te reguleren. Daarnaast zorgt vitamine B voor een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor je minder snel vermoeid bent.

Mocht je naast stress ook last hebben van angstaanvallen is vitamine B ook noodzakelijk. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat vitamine B8 even effectief is als andere angstmedicatie.

Naast broccoli zijn er natuurlijk ook andere voedingsstoffen die veel vitamine B bevatten. Denk hierbij aan: bananen, noten, zaden, zilvervlies- en bruine rijst, asperges, champignons, erwten, avocado’s en linzen.

7. Champignons voor zink

De een vindt ze heerlijk en de ander pulkt ze overal tussen uit. Zonde want champignons bevatten heel veel zink. Zink speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling in je hersenen en is een van de belangrijkste mineralen die nodig zijn voor de cellen in je lichaam en je weerstand.

Mocht je die champignons nou echt niet weg krijgen kun je ook los gaan op groene bladgroenten, linzen, rundvlees, eieren, oesters, amandelen, volkoren granen, pompoenpitten, amandelen en sesamzaad.

Stress verminderen met voeding? Ga deze voedingsmiddelen uit de weg

stress verminderen met voeding

Er zijn natuurlijk ook voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan als je veel stress ervaart. En dat is best lastig omdat je juist in stressvolle periodes extra behoefte krijgt aan ongezonde dingen.

Probeer hier niet aan toe te geven want zoals je hierboven hebt gelezen is het ontzettend belangrijk dat je gezond blijft eten om de juiste vitamines en mineralen binnen te krijgen. Geef je wel toe aan je behoefte aan comfort food zal je lichaam alleen maar ‘verzwakken’ en kun je de stress nog minder goed de baas.

Daarnaast geeft veel slechte voeding je een slecht gevoel over jezelf omdat je letterlijk slechter in je vel komt te zitten. Door dit slechte gevoel kun je nog moeilijker ontstressen en voor je het weet zit je in een negatieve spiraal waar je nog maar moeilijk uitkomt.

Wil je stress verminderen met voeding? Dan kun je onderstaande voedingsmiddelen maar beter even laten staan.

1. Suiker

Als je gestrest bent kun je de neiging hebben om je stress weg te eten met suikerrijke producten. Los van de hoeveelheid stress verminderen met voeding
calorieën die in suiker zitten zorgt suiker ervoor dat je een piek krijgt in je bloedsuikerspiegel. Op zich prettig als je stress ervaart want je krijgt een flinke stoot energie.

Helaas is dit maar van korte duur en krijg je snel na de piek een flinke dip in je bloedsuikerspiegel. Je voelt je in een keer energieloos en moe. En dat moet je nou juist niet hebben in een stressvolle situatie.

2. Koffie

Zoals eerder aangegeven is het niet slim om veel koffie te drinken als je veel stress ervaart. Koffie is een opwekkend middel (net als zwarte thee en energiedrankjes) en bevat cafeïne. Cafeïne zorgt ervoor dat er catecholamine wordt aangemaakt. Je raadt het al, dit is een stresshormoon.

Kort door de bocht krijg je van het drinken van koffie dus nog meer stress dan je al hebt. Niet teveel drinken dus als je gespannen bent.

3. Alcohol

stress verminderen met voedingNa een stressvolle week is er natuurlijk niks lekkerder dan op de bank ploffen met een biertje of een wijntje. Of om even helemaal los te gaan in de kroeg om de stress achter je te laten. Heel begrijpelijk en ook niks mis mee. Maar pas op dat je niet overdrijft. Als je erg gespannen bent kan alcohol ervoor zorgen dat je lontje nog korter wordt.

Een gezellig avondje in de kroeg kan uitlopen in een ‘bar fight’ of het romantische etentje met je lief resulteert in een echtscheiding. Nou ja, in zo’n vaart zal het niet lopen maar je begrijpt mijn punt. Geniet maar drink met mate.

4. Fastfood

Veel mensen zien fastfood als comfort food. Iets waar je vaak enorme behoefte aan hebt als je gestrest bent. Toch is het niet zo handig om met regelmaat door de Mc Drive te gaan of om kind aan huis te zijn bij de snackbar om de hoek.

Fastfood bevat namelijk amper mineralen en vitamines en draagt dus niet bij aan het welzijn van je lijf. Je weerstand gaat dus omlaag waardoor je nog minder bestand bent tegen stress.

Daarnaast is aangetoond dat je vetverbranding omlaag gaat wanneer je stress ervaart en je dus eerder aankomt dan je eigenlijk zou willen. En dan kun je maar beter geen Big Mac en een doos kipnuggets met vette saus naar binnen werken.

Supplementen nemen

stress verminderen met voeding

Mocht je nou niet zo’n alleseter zijn en ben je bang dat je vitaminen en mineralen te kort komt? Dan kun je als aanvulling op wat je eet supplement nemen. Het effect van een supplement kan alleen wel een behoorlijke tijd duren. Neem dus geen overdosis als je acuut in een stressvolle situatie terecht komt.

Ten eerste omdat je lichaam een teveel aan vitaminen en mineralen niet opneemt en ten tweede omdat het effect een tijdje op zich laat wachten. Zie supplementen dus niet als wondermiddel maar als een soort van onderhoud van je lichaam.

Als je gewoon gezond en gevarieerd eet heeft je lichaam geen supplementen nodig. Je krijgt dan alles wat je nodig hebt binnen via de gezonde voedingsmiddelen. Als je toch nog supplementen gebruikt neemt je lichaam dit niet op dus slik je ze voor niks. Zonde geld.

Wat kun je nog meer doen naast stress verminderen met voeding?

Je kunt natuurlijk niet alleen stress verminderen met voeding. Het allerbelangrijkste is dat je iedere dag probeert te ontstressen. Als je iedere dag de stress van de dag kwijt kan, kun je er de volgende dag weer fris en fruitig tegen aan.

1. Tijd voor jezelf

Ontstressen kun je doen door de tijd te nemen voor jezelf en heerlijk in de relaxmodus te gaan. Hoe je dit doe moet je zelf weten. Voor iedereen werkt weer wat anders. Pak bijvoorbeeld een goed boek, ga lekker in bad of besteed tijd aan je hobby.

2. Ga dagelijks mediteren

Als het wat voor jou is kun je ook gaan mediteren. Het is in het begin even wennen maar als je de slag te pakken hebt kun je met tien minuten per dag al heel anders in het leven staan. Je leeft meer in het moment en bent beter bestand tegen stress.

3. Doe een powernap

Af en toe een powernap zorgt er ook voor dat je stress beter kunt handelen. Door 10 tot 20 minuten in slaap te zijn is je hoofd even helemaal leeg en kun je je opladen voor de rest van de dag. Let er alleen wel op dat je echt niet langer dan 20 minuten in slaap bent want dan begint de diepe slaap. Als je daar abrupt uit wakker gemaakt wordt zal je je alleen maar vermoeider voelen.

4. Beweeg regelmatig

Daarnaast is het heel goed om te bewegen. Vooral in de buitenlucht. Door te bewegen maakt je lijft endorfine aan. Het zogenaamde  gelukshormoon, wat ervoor zorgt dat je stresslevel daalt naar normale proporties.

5. Knuffel er op los

Om te ontstressen kun je je ook iedere dag lekker laten knuffelen. Door te knuffelen wordt er een stofje aangemaakt wat er voor zorgt dat het stresshormoon cortisol vermindert in je lijf. Vervolgens krijgen je hersenen kalmerende signalen waardoor de spanning direct afneemt. Naast dat knuffelen goed werkt tegen de stress zal je partner ook blij zijn dat je deze manier kiest om je stress kwijt te raken.

Een combinatie werkt het beste

Natuurlijk is een combinatie van alles in dit artikel het beste. Als je goed zorgt voor je binnen- èn buitenkant kan een mens een hoop hebben. Een beetje stress is dan ook helemaal niet erg. Alleen als het langdurig is wordt het gevaarlijk.

Je kan dan proberen de stress te handelen door gezond te eten, regelmatig te bewegen en te ontspannen maar het allerbeste is natuurlijk om de stressvolle situatie aan te pakken. Doe je dit niet ga je het gevecht met de stress uiteindelijk niet winnen en eindig je thuis op de bank met een burn-out.

Dus wanneer je constant onder druk staat op je werk, ga dan eens met je baas praten of ga op zoek naar ander werk. Levert je relatie je zoveel stress op dat je het bijna niet meer aan kan? Trek dan de stekker er uit. Hoe moeilijk dit ook is.

Vraag jezelf dus af wat ervoor zorgt dat jij zo gestrest bent en pak de situatie aan. Dat is de beste remedie tegen stress.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen