Of het nu gaat om je werk, je opleiding, je relaties of je rijexamen, het is heel normaal om je af en toe wat onzeker te voelen. Maar als de angst om te falen extreme vormen aanneemt dan spreken we over atychifobie, oftewel faalangst. Die vrees om te falen wordt bij de meeste mensen veroorzaakt door een gebrek aan vertrouwen in hun eigen vaardigheden.

Bij anderen komt het doordat ze bang zijn om bespot of belachelijk gemaakt te worden als ze falen. Soms gaat faalangst gepaard met het hebben onrealistische verwachtingen of extreme gedragsstandaarden. Faalangst kan een zeer negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je leven en je functioneren ernstig belemmeren. Maar je kunt je faalangst overwinnen!

Iedereen kan faalangst overwinnen – ook jij!

Behandeling van faalangst

Als je erg veel last hebt van faalangst is dit erkennen de eerste stap. Er zijn veel mensen met faalangst die baat hebben bij professionele hulp. Medicatie is doorgaans de laatste behandelvorm voor faalangst. Dat is omdat medicijnen slechts de symptomen van faalangst maskeren, en niet het probleem bij de wortel aanpakken.

Therapie kan helpen om over je angsten te praten. En zodra je erover kunt praten, kun je ook de oorzaak van je angsten achterhalen. Dit zorgt ervoor dat er effectieve oplossingen gevonden kunnen worden om te leren omgaan met de stress waarmee je geconfronteerd wordt in bepaalde situaties.

Beter omgaan met stressvolle situaties

Zelfs als je niet in behandeling bent voor atychifobie kun je je faalangst overwinnen. Zorg dat je er met iemand die je vertrouwt over kunt praten. Zoek naar manieren om te relativeren, en experimenteer met methodes die je zowel fysiek als mentaal helpen ontspannen.

Denk aan yoga, mediteren, ademhalingsoefeningen, hardlopen, een bad nemen, of luisteren naar bepaalde muziek. Zodra je een aantal activiteiten hebt gevonden waarvan je weet dat ze je kalmeren, kun je hierop teruggrijpen op het moment dat je met een stressvolle situatie wordt geconfronteerd.

Leer je faalangst overwinnen

Wil jij je faalangst overwinnen? Lees dan eens verder in onderstaande artikelen.