Succesvol zijn? Deze 8 dingen moet je echt laten!

Succesvol zijn? Deze 8 dingen moet je echt laten!

Succesvol zijn. Iets wat we allemaal wel willen. Jij ook toch? Helaas doen we vaak een aantal dingen die voorkomen dat we daadwerkelijk succes bereiken. 

Laat ik even beginnen met uit te leggen wat ik versta onder succesvol zijn. In mijn ogen heeft succesvol zijn niet te maken met materiële zaken. Succesvol zijn gaat voor mij vooral over gelukkig zijn. Je kunt namelijk al het geld van de wereld hebben maar gelijkertijd doodongelukkig zijn. Terwijl iemand die geen cent te makken heeft heel gelukkig kan zijn.

Succesvol zijn heeft voor mij in eerste instantie te maken met liefde voor jezelf, liefde voor anderen, doen wat bij je past en kunnen genieten van kleine dingen. Als je in dit opzicht succesvol wilt zijn, moet je onderstaande dingen echt niet meer doen.

1. Oordelen over andere mensen

Met stip op nummer 1. En ook een van de moeilijkste om niet meer te doen. Als je er op let schrik je ervan hoe vaak je een mening hebt over een ander. De in jouw ogen te korte jurk van je collega, het ‘arme’ gezin in de straat die toch nog voor een vierde kind gaan, dikke mensen die een zak friet eten, de buurman die zijn tuin niet op orde heeft. Het gaat de hele dag door.

2. Twijfelen aan jezelf

Dit is er één waar vrouwen een ster in zijn. Op een of andere manier denken wij geregeld dat we niet goed genoeg zijn. Dat we iets niet kunnen en dat een ander het vast beter kan. In sommige gevallen zal dit ook echt zo zijn. Je kunt niet overal goed in zijn. Mij hoef je bijvoorbeeld niet als entertainer op een feestje neer te zetten. Als gastvrouw daar en tegen op hetzelfde feestje zou ik het juist wel weer goed doen. Diep in je hart weet je heel goed waar je kwaliteiten liggen. Twijfel hier dus niet aan.

3. Angst om te falen

Bang zijn om af te gaan is funest voor het bereiken van je doelen. Deze angst weerhoud je er namelijk van om actie te ondernemen. Maar om je doelen te bereiken is juist actie nemen zo ontzettend belangrijk. Om eerlijk te zijn ben ik ook niet geheel faalangst vrij. De meeste mensen niet denk ik. Zo lang je het gevoel maar herkent en juist dan weet dat je in actie moet komen.

4. Angst voor succes

Ja ja, het bestaat echt. Er zijn mensen die bang zijn succesvol te worden in wat ze doen. Daar komen namelijk andere verantwoordelijkheden en risico’s bij kijken en dat vinden ze spannend. Je kent het gezegde ‘hoge bomen vangen veel wind’ vast wel. Mensen die bang zijn voor succes hikken tegen dit spreekwoord aan. Angst voor succes is eigenlijk hetzelfde als angst voor falen. Bij beiden weerhoudt een bepaalde angst je van het ondernemen van acties. Eeuwig zonde.

5. Dingen uitstellen

Als je goed bent in dingen uitstellen moet je hier echt wat aan doen. Los van dat van uitstel vaak afstel komt, werkt het uitstellen van dingen demotiverend en vertraagt het ontzettend de weg naar je doelen. Dus zorg ervoor dat je de direct de dingen doet die je moet doen, ook al zijn ze rotklusjes.

6. Pleasen van mensen

Het gevaar van mensen die andere mensen pleasen is dat ze zichzelf vaak te kort doen. Ze zijn zo druk met ervoor te zorgen dat andere mensen ze aardig vinden dat ze het eigen doelen compleet uit het oog verliezen. Als ze überhaupt al doelen hebben. Dus als je een pleaser bent: stop hiermee! Er zullen altijd mensen zijn die het niet eens zijn met de dingen die je doet of zegt.

7. Omgaan met negatieve mensen

Ik denk dat we ze allemaal wel in onze omgeving hebben. Mensen die alleen maar negatief kunnen zijn. Pas hiermee op want negativiteit is besmettelijk (positiviteit gelukkig ook) en dit soort mensen vreet energie. Lekker uit de buurt blijven dus.

8. Negatieve gedachten

Iedereen heeft ze wel eens. Of ze nou negatief zijn over jezelf of over je omgeving. Negatief is negatief. En dus funest voor je hoe jij in het leven staat. Word je bewust van je eigen gedachtepatroon en doe er wat aan met deze tips.

Heb jij nog aanvullingen op deze lijst? Ik hoor ze graag van je.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen