Jezelf saboteren: welke mentale mollen heb jij?

Jezelf saboteren: welke mentale mollen heb jij?

Ben jij vaak boos op jezelf als iets niet lukt? Voel jij je tekort gedaan als je niet de klantvriendelijkheid krijgt die je verwacht? Raak je geïrriteerd als de plannen anders lopen dan je verwacht had? Leg jij de schuld regelmatig bij een ander? 

Dan zijn hoogstwaarschijnlijk je mentale mollen aan het werk. Een mentale mol is een overdosis aan gedachtepatronen die ter bescherming de kop opsteekt als je pijn hebt. Of als je denkt dat je pijn gaat krijgen.

Dit hoeft natuurlijk geen letterlijke pijn te zijn. Dit kan bijvoorbeeld ook als je zakt voor je rijbewijs, je vriend te lang praat met dat mooie meisje of als je beste vriendin je vergeet te feliciteren met je verjaardag.

Mentale mollen hebben hun eigen stem. Ook maken ze aannames die niet in jouw voordeel zijn. Een mentale mol is niet alleen een gevaar is voor je prestaties maar ook voor je geluksbeleving.

Het ontstaan van de mentale mol

Iedereen had in zijn jeugd mensen in zijn of haar omgeving die jou vertelde wat goed en slecht was. Mensen die je normen en waarden hebben bijgebracht en jou hebben geprobeerd te beschermen. In de meeste gevallen zijn dit ouders, grootouders en leraren.

Nu we volwassen zijn kan een deel van deze wijze lessen de basis vormen voor onze angsten, schaamte en schuldgevoelens. Deze gevoelens zorgen voor bepaalde gedachtepatronen die die bij teveel herhaling veranderen in mentale mollen. Met alle gevolgen van dien.

Hier onder beschrijf ik welke mentale mollen er zijn. Omdat iedereen één of meer mentale mollen heeft is niet de vraag óf jij een mentale mol hebt maar wélke jij hebt. Ik ben benieuwd of jij jezelf herkent.

De Diplomaat

De Diplomaat zorgt ervoor dat je altijd anderen aan het helpen of aan het redden bent. Je geeft anderen veel complimenten en bent vaak aan het pleasen. De Diplomaat zegt tegen je dat dit goed is om te doen en laat je ontkennen dat je indirect zoekt naar de affectie en goedkeuring van anderen.

Het gevaar hiervan is dat anderen afhankelijk van je worden of zelfs misbruik van je maken. Hierdoor kun je haatdragend worden omdat je je eigen behoeftes over het hoofd ziet.

De Perfectionist

Deze mentale mol uit zich door te streven naar perfectie, planning en organisatie. Wanneer je voelt dat wat je hebt bereikt nooit goed genoeg is, dan is waarschijnlijk de Perfectionist aan het werk.

De Perfectionist zegt tegen je dat perfectionisme altijd goed is en dat de nadelen opwegen tegen de voordelen. In werkelijkheid zorgt deze Mentale Mol ervoor dat je overmatig veel stress ervaart, omdat wat je ook doet, het nooit goed genoeg is.

De Uitsteller

Deze mentale mol focust in extreme mate op het positieve en aangename en omzeilt moeilijke en onplezierige taken. De effecten hiervan zijn uitstelgedrag en dat het vertrouwen van anderen in hem daalt.

De Uitsteller als mentale mol zegt tegen je dat er altijd urgente taken zijn die eerst af moet maken en dat frustratie bij het leven hoort.

In werkelijkheid zorgt deze Mentale Mol ervoor dat je niets substantieels gedaan krijgt en je ontevreden bent met je eigen prestaties.

De Streber

De Streber zoekt zelfrespect en zelf-validatie door taken te volbrengen. ‘Als je niet presteert, dan ben je niks waard’. De Streber als mentale Mol zegt tegen je dat zelf-acceptatie voorwaardelijk is en gebaseerd is op de kwaliteit van je prestaties en de acceptatie van anderen.

In werkelijkheid zorgt deze mentale mol ervoor dat je het risico loopt om je emoties te verliezen omdat je de acceptatie van jezelf laat afhangen van de buitenwereld.

De Doemdenker

De Doemdenker is voortdurend op zoek naar wat er mis zou kunnen gaan. Met deze intense en voortdurende angst is hij niet in staat om van het leven te genieten.

De Doemdenker als mentale mol vertelt je dat er altijd gevaar dreigt en dat alleen voortdurende waakzaamheid en preventieve acties dit gevaar kunnen afwenden.

In werkelijkheid zorgt deze mentale mol ervoor dat je altijd gestrest bent en niet meer kunt beoordelen of je jezelf echt moet beschermen of niet.

De Robot

De Robot focust zich alleen op effectieve relaties met anderen. Hierdoor sluit de Robot emotionele contacten uit. Deze mentale mol wordt vaak gezien als koud, afstandelijk en intellectueel arrogant.

De Robot als mentale mol zegt tegen je dat het rationele brein het meeste resultaat verkrijgt en beschouwt dit als de belangrijkste vorm van intelligentie die je zou kunnen bezitten.

In werkelijkheid zorgt deze mentale mol ervoor dat je geen werkelijke verbinding maakt met anderen omdat verbinding is gebaseerd op emotie en niet op ratio.

De Rusteloze

De Rusteloze zoekt steeds grotere opwinding en is voortdurend druk. Hij of zij is alleen nooit tevreden. Afleidingen zorgen ervoor dat er geen focus is op het afmaken van taken en op de mensen die echt belangrijk zijn.

De Rusteloze als mentale mol vertelt je dat je een vol leven leidt. In werkelijkheid zorgt deze mentale mol ervoor dat je je steeds is op iets nieuws stort maar dat je nooit tevreden bent met je huidige situatie.

Het Slachtoffer

Het Slachtoffer is een mentale mol die je interne gevoelens onder de loep legt en dan met name de pijnlijke gevoelens. Het Slachtoffer vraagt aandacht en compassie door emotionele klaagzangen.

Het Slachtoffer als mentale mol zegt tegen je dat als je niet zielig genoeg bent of voldoende het slachtoffer uithangt, je niet de steun van anderen krijgt.

In werkelijkheid zorgt deze mentale mol ervoor dat de mensen om je heen je emotionele chantage op een gegeven zo moment zat zijn dat ze je als een baksteen laten vallen.

De Control freak

De Control freak wordt gestuurd door de op angst gebaseerde behoefte om in controle te zijn. Deze mentale mol wil situaties beheersen en acties van anderen sturen naar zijn eigen wens.

De Control freak zegt tegen je dat jij de baas moet zijn omdat een ander niet de juiste kwaliteiten heeft en alles in de soep loopt. Alleen door het uitvoeren van strakke leiding krijg je de beste resultaten van de mensen om je heen.

In werkelijkheid zorgt deze mentale mol ervoor dat je wel korte termijn resultaten behaalt maar tegenstand genereert waardoor op langere termijn mensen niks meer voor je willen doen. Of je raakt overwerkt omdat je alles naar je toe trekt omdat je denkt dat niemand voldoende capabel is.

Vraag een ander

Het grappige is dat je de mentale mollen van anderen van direct herkent. Voor jezelf is het moeilijker te bepalen omdat het zo verweven zit in je gedachten en acties. Als je er dus niet uitkomt, vraag een ander eens welke mentale mollen hij of zij herkent in jou.

Laat je hieronder even weten welke mentale mollen je ontdekt hebt? Ik heb trouwens de Diplomaat en de Streber als mentale mollen. Mocht iemand er nog meer kunnen ontdekken voor mij hoor ik het graag.

Mijn blogs gratis in je mailbox?

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Heb jij last van faalangst? Doe de faalangst test - Change of Heart
Door

Heb jij last van faalangst? Doe de faalangst test - Change of Heart

op 22 Dec 2016

[…] Jezelf saboteren: welke mentale mollen heb jij? […]

8 dingen om te laten als je succesvol wilt zijn - Change of Heart
Door

8 dingen om te laten als je succesvol wilt zijn - Change of Heart

op 27 Jan 2017

[…] Jezelf saboteren: welke mentale mollen heb jij? […]

Wil jij je ontwikkelen? Ga op zoek naar je valkuil - Change of Heart
Door

Wil jij je ontwikkelen? Ga op zoek naar je valkuil - Change of Heart

op 18 Apr 2017

[…] Jezelf saboteren: welke mentale mollen heb jij? […]

8 tips tegen onzekerheid die iedereen kan gebruiken - Change of Heart
Door

8 tips tegen onzekerheid die iedereen kan gebruiken - Change of Heart

op 22 Jun 2017

[…] Jezelf saboteren: welke mentale mollen heb jij? […]

Reactie plaatsen